Kiindulópont: Eger

Eger önmagában is annyi látnivalót kínál, hogy egyetlen hétvége nem is elegendő ahhoz, hogy minden szépségét felfedezzük. Mégis érdemes a várlátogatás és egy Szépasszony-völgyben elfogyasztott ebéd után felkerekedni, és Szilvásvárad felé venni az irányt. A Szalajka-völgy minden évben gyönyörű! Felvonatozhatunk a Szinva-patak forrásáig, felmászhatunk az ősember barlangig, majd visszasétálhatunk a parkolóba. Útközben nagyszerű pisztrángsütödéknél pihenhetünk meg, megnézhetjük a pisztrángkeltetőket, valamint az elkerített részen legelésző muflonokat és őzeket. Másnap délelőtt az úticél legyen Lillafüred, ami az egyik legjelentősebb turisztikai település a Bükkségben. Itt található az impozáns Palotaszálló, a Függőkert, illetve hazánk legmagasabb vízesése és az Anna-mésztufabarlang is, amely ritkaságszámba megy, hiszen csupán 6 hasonló található a világban. A mesebeli táj után visszatérhetünk a kiindulóponthoz, ahol bizonyára jól esik majd egy kis lazulás az egri Török fürdőben.

Kiindulópont: Badacsony

Ki mondta, hogy a Balatonra csak nyáron érdemes menni? Ősszel a balatoni borvidék csodás színekbe öltözik, amit legjobban biciklire pattanva lehet megcsodálni. Badacsony központjában számtalan megbízható biciklikölcsönzőt találunk, és máris indulhatunk fel a hegyre, a Kisfaludy házhoz. Nem könnyű oda feljutni kerékpárral, de a látvány és egy finom pohár bor mindenért kárpótol. Estére érdemes letenni a biciklit és a római úton végigsétálva betérni egy hangulatos csárdába vacsorázni. Másnap reggel nem szabad lustálkodással tölteni az időt, ha nem akarunk lemaradni a káptalantóti Liliomkerti piacról. Nyáron elviselhetetlenül nagy a tömeg, de a kora őszi időszakban nagyon kellemes délelőtti időtöltés, ha szeretjük a régiségeket vagy a házi készítésű finomságokat. Kihagyhatatlan a frissen sült rétes, no meg a házi kecskesajt, és akkor a frissítő levendulafröccsről még nem is szóltunk, ami egy kellemes szőlőlugasban elfogyasztva a legfinomabb. Délután irány Tapolca, ahol nagyokat sétálhatunk, és csónakázhatunk egyet a Tapolcai-tavasbarlangban.

Kiindulópont: Gyula

Gyula vitathatatlanul csodaszép. Tökéletes hely egy romantikus hétvégéhez. Ha nem tervezünk semmit, csak andalgunk a város belvárosában, már azzal is feltöltődünk. Természetesen senkit sem beszélünk le arról, hogy meglátogassa a várat, a Gyulai Várfürdőt, vagy a Ladics-házat, hiszen ottjárva vétek kihagyni őket. Ha nehezünkre is esik elbúcsúzni Gyulától, mégis jó ötlet átutazni Békéscsabára, ahol nagyot sétálhatunk a városon keresztülfolyó Élővíz-csatorna partján, majd délután ellátogathatunk a Pósteleki Szabadidőközpontba, ahol számtalan szabadidős program közül válogathatunk: akár lovashintón is bejárhatjuk az itt található gyönyörű parkerdőt.


(Fotó: Shutterstock)