1. Almás-gyömbéres-banános turmix (1 adag)

Hozzávalók:

  • 3 dl szűretlen almalé – ha nincs gyümölcscentrifugánk, akkor a boltban olyat válasszunk, ami nem tartalmaz hozzáadott cukrot, tartósítószert
  • fél banán felszeletelve
  • 1 teáskanál reszelt gyömbér

A hozzávalókat összeturmixoljuk, és már fogyaszthatjuk is a kissé pikáns, de annál egészségesebb reggeli frissítőt.

2. Banános-kakaóstej (1 adag)

Hozzávalók:

  • 2 dl tej vagy mandulatej
  • 1 banán felszeletelve
  • 1 teáskanál keserű kakaópor
  • ízlés szerint gesztenyeméz

A kakaóport először egy kevés tejjel simára keverjük, majd fokozatosan hozzáöntjük a többi tejet is. A kakaót összeturmixoljuk a banánnal. Gesztenyemézzel még tovább édesíthetjük. A gyerekek tetszését biztosan elnyeri a finom kakaós turmix.

3. Édes-zöldes smoothie (1 adag)

Hozzávalók:

  • 2 marék bébispenót
  • 1 dl szűretlen almalé
  • 1 dl narancslé
  • 2 db kiwi

A meghámozott és összevágott kiwit a bébispenóttal és a gyümölcslevekkel összeturmixoljuk, és már fogyaszthatjuk is. Boldogan és energikusan indul majd a napunk.

4. Vérnarancsos-almás melengető (1 adag)

Hozzávalók:

  • 2 lédús, hámozott Gála alma
  • 2 vérnarancs leve
  • 1 kávéskanál fahéj
  • ízlés szerint gesztenyeméz


Apróra felkockázzuk az almát, hozzáfacsarjuk a vérnarancsokat, hozzáadjuk a fahéjat és a mézet, majd összeturmixoljuk. Igazi téli reggeli ital.

Mi, mire jó?

A gyömbér nagy mennyiségben tartalmaz többek között C-, és E-vitamint, valamint B-vitaminokat, vasat, cinket és magnéziumot is.

Az alma erős antioxidáns, amely segít felvenni a harcot a vírusokkal, emellett védi a májat is. A banánban megtalálható szinte az összes B-vitamin, amelyek a többi között segítik az idegrendszer működését és a vörösvérsejtképzést. Jelentős mennyiségű K-vitamint, valamint A-, C-, E-vitamint, cinket és vasat is tartalmaz.

A magas kakaótartalmú kakaópor kiváló sejtvédőként funkcionál.

A kiwi C-vitamin tartalma kiemelkedően magas.

A narancsot többnyire C-vitamin bombaként ismerjük, pedig nagy mennyiségben tartalmaz A-, és B-vitaminokat is, a benne található narancsolaj pedig elűzi a rosszkedvet.

A vérnarancs antocián tartalmának köszönheti színét, ami nemcsak mutatóssá teszi a gyümölcsét, de gyulladásgátlóvá és vérnyomáscsökkentő hatásúvá is.

A gesztenyeméz sűrűbb és krémesebb, mint az ismertebb virág- vagy akácméz. Magas a vírus- és baktériumölő, fertőtlenítő hatása.

(fotó: Shutterstock)