1. Fűnyírás csak hétvégén?

A méretre igazítás lényege ne a pihenni vágyó szomszédok bosszantása legyen, a fűnyírást inkább a hőmérséklethez igazítsuk. Kánikulában érdemes az esti órákra vagy borúsabb napokra időzítenünk, a növekedés intenzitásától függően egy-két hetente. Fontos: 24 órával a fűnyírás előtt már ne locsoljuk a pázsitot! Kezdjünk a szegélynyíróval, utána jöhet a fűnyíró.

2. Mekkora az ideális fű?

A nagy hőségben a gyep lassabban regenerálódik, így érdemes a vágási magasságot 4-5 centiméterre beállítanunk. Ha 8 centiméterről indulunk, javasolt a fűnyírást két részletben végezni: elsőként a magasabb, majd az alacsonyabb vágási szinten.

3. Beindul a locsoló

Forró, száraz időben a gyep is jóval több vizet igényel. Ahhoz, hogy a párolgási veszteség minimális legyen, hetente 4-5 alkalommal, a kora reggeli órákban öntözzünk és az átlagosnál hosszabb ideig.

4. Készítsünk saját mulcsot!

A gyep sokkal sűrűbb, egyenletesebb lesz a nyári időszakban is, ha mulccsal borítjuk. A mulcsozó nyírással készített, apróra vágott fűnyesedék, ami természetes zöldtrágyaként funkcionál, hasznos tápanyagokkal látja el a talajt. Műtrágyára sincs szükség.

5. Ne stresszeljük a gyepet!

A gyepszellőztetés a csodás pázsit egyik kulcsa, mert a felszín feletti filcréteg eltávolításával vízhez, oxigénhez, tápanyaghoz juttatjuk a fűszálakat. Azonban nagy hőségben tilos ezt a kerti munkát elvégezni, mert nagyfokú stressznek tennénk ki pázsitunkat. A gyepszellőztetéssel várjunk őszig!

6. Gondoskodjunk a megfelelő tápanyag-utánpótlásról!

Érdemes a gyep általános tápanyag-utánpótlására komposztot alkalmazni, amelyet akár mi magunk is előállíthatunk a háztartási hulladékok és a növényi nyesedékek felhasználásával. Fontos, hogy ha elterítettük a vékony humuszréteget, egyenletesen és alaposan öntözzük meg a pázsitunkat.

7. Rend a lelke a szép fűnek is

Soha ne feledkezzünk meg a fűnyírók és fűkaszák karbantartásáról, megtisztításától. A kopott, elhanyagolt kerti szerszámok megnehezítik a munkát, és az eredmény is elmarad majd a várttól!

(fotó: Shutterstock)