csalad.hu - Ahol otthon vagy!
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!
A kora gyermekkori intervenció ágazatközi fejlesztése /EFOP - 1.9.5./call_made

Egyedülálló szakkönyvek a megkésett fejlődésű gyermekekért

Nemzetközi szintre is léphet az az egyedülálló, csaknem 400 magyar szakember által, a Semmelweis Egyetem Pető András Karának támogatásával összeállított tudásanyag, amely az iskoláskor előtti eltérő, megkésett fejlődésű gyermekek és családjaik hatékonyabb ellátását szolgálja a Családbarát Magyarország Központ európai uniós finanszírozású Gyermekút projektjének keretében.

Pályázatok, képzésekcall_made

Képzéssel a családokért

A Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. jelenleg három nagy európai uniós finanszírozású projektet valósít meg, melyek keretében Társaságunk 39 féle ingyenes képzést bonyolít le saját fejlesztésű tananyagok felhasználásával. A projektek végéig, 2021 őszéig mintegy 22.000 fő képzése történik meg. Itt megtalálja az összes induló képzésünk rövid tájékoztatóját.

Babát várunkcall_made

Mindent a szoptatásról – Képzés és előadássorozat a kismamákról, a kismamákért

A laktációval, vagyis a szoptatással, tejképzéssel foglalkozó kérdéseket, ismereteket járja körbe a Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. (CSBO) eheti előadássorozata. A rendezvény előzménye az a CSBO égisze alatt működő, Családbarát Ország elnevezésű kiemelt projekt, amelynek keretében anyatejes táplálással foglalkozó, 40 órás képzést tartottak kórházi védőnők számára.

Kríziskezelő szolgálatok fejlesztése /EFOP - 1.2.4./call_made

„Fizikailag túlélhető, lelkileg valahol mindenki meghal” – Barnahus a gyermekáldozatokért

Az egész világon nő a gyermekekkel szemben elkövetett szexuális visszaélések száma. Az izlandi gyermekvédelemben dolgozó szakemberek dolgozták ki azt a módszert, amely a már amúgy is áldozattá vált gyermeket nem teszi ki újabb intézményi abúzusnak azzal, hogy a vizsgálati, majd a bírósági eljárás során újra és újra kihallgatják. Jövő év januárjától Budapesten, Debrecenben és Miskolcon kezdi meg egy-egy új Barnahus a működését.

Kríziskezelő szolgálatok fejlesztése /EFOP - 1.2.4./call_made

„…a világot nem tudjuk körülötted meggyógyítani, csak te leszel más”

Évtizedek óta minden tavasszal utánkövetést végeznek azok között, akik végigcsinálták Ráckeresztúron a drogrehabilitációs terápiát: 83% feletti a józan klienseik aránya. Victorné Erdős Eszter, az intézmény vezetője 1987 februárjában indította el a Fejér megyei kistelepülésen Magyarország akkori második drogrehabilitációs bentlakásos intézményét. A Kapcsolj egyből! portálnak mesélt a drogrehabilitáció hazai kezdeteiről, a lelkészi munkáról és a Portage-modell hazai bevezetésének körülményeiről.

A kora gyermekkori intervenció ágazatközi fejlesztése /EFOP - 1.9.5./call_made

Mi a helyzet a virgáccsal?

A virgács eredetileg az egyik végén összekötött vesszőkből álló, fenyítésre való eszköz. Ennek aranyozott változatát adják a gyerekeknek Mikulásra, szimbolikusan arra utalva, hogy ha rosszak lesznek, akkor bizony verést fognak kapni. A hagyomány szerint csak a rosszaknak jár a virgács, de nagyon sok gyermek kapni szokott az ajándékok mellé ilyen aranyozott gallyacskákat. Harangozó Andrea szakpszichológus, a gyermekut.hu oldal szakértője szerint nem biztos, hogy ez a jó meglepetés a kicsik számára.

Kríziskezelő szolgálatok fejlesztése /EFOP - 1.2.4./call_made

A „bika” időt sem hagy a függőségre

„4F MDMB BICA”, vagy röviden „bika” becenévre hallgat az az egy pohár sör áráért beszerezhető dizájnerdrog, ami olyan bikaerővel támad a fiatal szervezetre, hogy néhány hónap alatt, amióta felbukkant a magyar piacon, 11 halálos áldozatot követelt. Dr. Fülöpné Dr. Csákó Ibolya alezredes, az ORFK kiemelt főreferense beszélt a bika erejéről és a dizájnerdrogokról a Kapcsolj egyből! portálnak.

Pályázatok, képzésekcall_made

Középpontban a munkaerőpiac egyik legkiszolgáltatottabb csoportja

Az ideálisnak tekintett munkahely egyik legfontosabb jellemzője, hogy képes a munka és a magánélet egyensúlyát megteremteni. A Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. (CSBO) konzorciumi tagként vesz részt abban a projektben, amely célul tűzte az építőipari munkaadók és munkavállalók munkaerőpiaci alkalmazkodóképességének fejlesztését, ennek részeként a családbarát szemléletmód erősítését.

Kríziskezelő szolgálatok fejlesztése /EFOP - 1.2.4./call_made

A kapcsolati erőszak járványtana

A legutolsó, 2014-ben lezajlott felmérés szerint Magyarországon mintegy 200 ezer nőt érint a kapcsolati erőszak valamilyen fajtája. Minden ötödik magyar nő az élete során rövidebb vagy hosszabb ideig olyan kapcsolatban él, amely veszélyezteti az egzisztenciáját, az életét. A nagyfokú látencia miatt azonban a bűnügyi statisztikákban a töredéke jelenik meg a tényleges bűncselekményeknek.

A kora gyermekkori intervenció ágazatközi fejlesztése /EFOP - 1.9.5./call_made

Jobb szülőkké válhatunk az ingyenes szülőcsoportokban

Ingyenes szülőcsoportokat indít tavaly óta az egész országban a Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft – hangzott el a Kossuth Rádió Vendég a háznál műsorában. Iskoláskorúnál fiatalabb gyerekek szülei jelentkezhetnek az öt alkalmas foglalkozássorozatokra, ahol a beszélgetések 10-12 fő csoportokban tapasztalt szakemberek vezetésével zajlanak.

Nyugdíjas nagyszülőkcall_made

Szülők, nagyszülők, unokák

A társadalmi változások jelentősen átalakították a családban a nagyszülők szerepét: a többgenerációs nagycsaládok kétgenerációsakká váltak, a nagyszülővé válás időben kitolódott, a nyugdíjkorhatár megemelkedett. Milyen újfajta kihívásokat teremt és milyen lehetőségeket nyújthat a nagyszülőség? A gyermekut.hu legújabb cikkében erről olvashatunk.

A kora gyermekkori intervenció ágazatközi fejlesztése /EFOP - 1.9.5./call_made

Sajátos nevelési igényű a gyermekem: van segítség?

Gruber Mónika sajátos nevelési igényű gyermekekkel foglalkozik, arra tette fel az életét, hogy segítsen a sérült gyermeket nevelő családoknak. A Pető Intézetben dolgozó konduktorral, gyógypedagógussal és pszichológussal olyan lehetőségekről, képzésekről, fejlesztésekről beszélgettünk, amelyekről talán nem mindenki hallott, pedig alanyi jogon járnak a szülőknek.

Kríziskezelő szolgálatok fejlesztése /EFOP - 1.2.4./call_made

0-24-ben tartó félelem: „Nem akarlak bántani, de kiprovokálod!”

Magyarországon 2019-ben 392 párkapcsolati erőszak bűncselekményt regisztráltak. Magyarországon hetente egy nő meghal bántalmazás következtében. A Bűncselekmények áldozatainak világnapja alkalmából Nagy Beáta Magda klinikai szakpszichológussal beszélgetett a csalad.hu, a többi között arról, megelőzhető-e a bántalmazás, és miért nem szabad a felelősséget az áldozatra tolni.

Család és KarrierPONTok (CSAK pontok)call_made

Család és KarrierPONT

2018-ban az országban 71 Család és KarrierPONT jött létre. A karrierpontok célja, hogy a kisgyermeket nevelő édesanyák és családjaik a gyermeknevelésből fakadó feladataik ellátása mellett is minél rugalmasabb megoldásokkal térhessenek vissza a munka világába. Ezzel szorosan összefügg a Család és KarrierPONT-ok azon küldetése, hogy az anyák munkaerőpiaci lehetőségeit képzésekkel, tréningekkel támogassák.

A kora gyermekkori intervenció ágazatközi fejlesztése /EFOP - 1.9.5./call_made

A felnőtt felelőssége óriási – amit tudni kell a gyermekbántalmazásról

A gyermekbántalmazás a kapcsolati erőszak egyik megjelenése, előfordulhat családban vagy azon kívül is a közösségi térben, intézményekben, minden társadalmi rétegben. Az okok és megjelenési formák igen eltérők lehetnek, de a szülő, a felnőtt felelőssége hatalmas, akkor is, ha tehetetlennek érzi magát vagy tabuk bénítják. Van hova fordulni segítségért!

Családbarát ország /EFOP - 1.2.6./
Védjegyet kaptak a családbarát cégek

Védjegyet kaptak a családbarát cégek

2019. dec. 12. 7:30

Több mint ezren jelentkeztek, és közel 400 munkahely és szolgáltató vehette át a Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. Családbarát Hely tanúsító védjegy Bronz fokozatát. Az elismeréseket Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár adta át.

Kisgyermekes anyukákkal orvosolható a munkaerőhiány?

Kisgyermekes anyukákkal orvosolható a munkaerőhiány?

2019. szept. 4. 9:29

A magyar háromgyerekes nők csaknem fele nem dolgozik, a részmunkaidő továbbra sem elterjedt és még mindig kevés a családbarát munkahely. Pedig a kisgyermekes anyák foglalkoztatása segítene a munkaerőhiányon - írja a Világgazdaság.

A kora gyermekkori intervenció ágazatközi fejlesztése /EFOP - 1.9.5./
Elkényeztetés vagy biztonságadás? Mindent a kötődésről

Elkényeztetés vagy biztonságadás? Mindent a kötődésről

2019. dec. 30. 15:00

A születés után, de már a várandósság alatt is, anya és gyermeke között kölcsönös egymásra hangolódás zajlik. A csecsemő kiszolgáltatottsága miatt biztonságot keres, az anyának pedig legtöbbször belső szándéka ezt nyújtani gyermekének. Az így kialakult kötődés a pillanatnyi biztonság megélésén túl életre szólóan meghatározza a személy kapcsolatainak minőségét, pszichés jól létét.

Amikor a lélek miatt beteg a gyerek

Amikor a lélek miatt beteg a gyerek

2019. dec. 13. 15:00

Ahogyan a test és a lélek sem választható külön, a betegségek esetében is nagyon nehezen különíthető el, mi a testi vagy szomatikus, illetve a lelki vagy pszichés rendellenesség. A pszichoszomatikus betegségek ennek a két területnek az összefüggését jelzik.

Az ADHD nem „rossz gyermek szindróma”

Az ADHD nem „rossz gyermek szindróma”

2019. nov. 28. 11:34

Milyen viselkedésjegyekről ismerhető fel az ADHD a kisgyermekeknél? Rossz nevelés miatt alakul ki, vagy öröklés útján? Milyen módszerekkel kezelhető? A gyermekut.hu összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat.

Kríziskezelő szolgálatok fejlesztése /EFOP - 1.2.4./
„Nekünk kötelességünk a magányt oldani” – éjjel-nappal hívható a lelki elsősegély

„Nekünk kötelességünk a magányt oldani” – éjjel-nappal hívható a lelki elsősegély

2019. dec. 4. 15:00

Az emberi szót, az odafigyelést nyújtják. Így foglalta össze munkájuk lényegét Varga Gábor pszichiáter, neurológus, addiktológus, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége elnöke. A csalad.hu-nak úgy fogalmazott: a telefonszolgálat puszta léte már önmagában segítséget jelenthet. A 116-123 számon éjjel-nappal csaknem 500, nemzetközi színvonalon képzett önkéntes várja azok hívását, akik családi problémákkal, munkahelyi gondokkal, tanulási nehézségekkel küzdenek.

Túlélők – savtámadás áldozatai Rupa butikjában

Túlélők – savtámadás áldozatai Rupa butikjában

2019. nov. 25. 15:00

Indiában hetente három-öt savtámadás történik. A tragédia után a megcsonkított, eltorzított arcú nők közül többeknek sikerül talpra állniuk. Róluk szól a Rupa butikja című dokumentumfilm. A rendezővel, Halász Glóriával beszélgettünk a nők elleni erőszak megszüntetésének nemzetközi napja alkalmából.

Család és KarrierPONTok (CSAK pontok)
Aki kér, kap segítséget a CsakPONT-ban

Aki kér, kap segítséget a CsakPONT-ban

2019. dec. 9. 15:00

Az országban már 71 helyen működik Család és KarrierPONT. Keszthelyen a főtéren várják a szakemberek azokat az édesanyákat, akik nehezen találnak vissza a munkaerőpiacra, vagy gyermeknevelési, párkapcsolati gondokkal küzdenek.

Segítség a nőknek a Göcsej és az Őrség szívében

Segítség a nőknek a Göcsej és az Őrség szívében

2019. nov. 6. 10:00

Akár a jó szakma megtalálásában, a megfelelő végzettség megszerzésében vagy az önbecsülés visszaállításában is segítenek a Család és KarrierPONT iroda munkatársai. Zalaegerszegen páratlan környezetben várják azokat, akik elakadtak a karrierépítésben, állást keresnek vagy gyermeknevelési-párkapcsolati gondokkal küzdenek.

CSAK Pontok – a családok oázisai

CSAK Pontok – a családok oázisai

2019. júl. 16. 10:33

Makó központjában nemcsak hasznos tanácsokat, praktikus képzéseket és a munkaerőpiacon való előrejutást segítő szolgáltatásokat vehetnek igénybe a családok, de az ott működő Család és KarrierPONT menedéket, vonzó közösségi teret is jelent a városban élő kisgyermekes szülők számára. A makói központ projektmenedzserével, Andrási Lillával beszélgettünk.

Pályázatok, képzések
Újabb egészségügyi tanulók nyerhetnek ösztöndíjat

Újabb egészségügyi tanulók nyerhetnek ösztöndíjat

2019. szept. 25. 12:09

Megnyílt az egészségügyi szakdolgozónak tanulók ösztöndíjpályázata; október 31-ig nyújthatják be pályázatukat azok, akik nappali vagy esti munkarendben egészségügyi OKJ-s szakképzésben tanulnak – közölte az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK).

Hogyan figyeljünk idős szeretteinkre?

Hogyan figyeljünk idős szeretteinkre?

2019. aug. 29. 14:00

A hétköznapok fullasztó rohanásában olykor nem csak magunkra nem marad időnk, de sajnos családunk tagjaival sem tudunk annyi időt tölteni, amennyit szeretnénk. Idősebb rokonaink akár velünk, akár tőlünk külön élnek, ugyanúgy igénylik a figyelmességet és a gondoskodást. Ezekkel az apró, ám annál jelentőségteljesebb gesztusokkal bearanyozhatjuk napjaikat.