Az intézkedés célja

2021. január 1-jétől saját erős építkezés esetén a kifizetett építkezési és telekár számlák 27%-os ÁFA tartalmának legfeljebb 5 millió forint erejéig történő visszatérítése.

A támogatás CSOK igényléstől függetlenül igénybe vehető, ám CSOK igénybevétele mellett kizárólag a CSOK-kal együttesen és egyidejűleg lehet igényelni.

Átmeneti kedvezmények léptek hatályba azok megsegítésére, akik már 2020-ban megkezdték az építkezést: a 2020-ban nem „falusi CSOK”-os kistelepülésen építkező, CSOK-ot igénybe vett családok esetében eltekintünk az adó-visszatérítési támogatás és a CSOK együttes igénylésére vonatkozó előírástól, így idén utólag, a korábbi CSOK kérelmüktől külön is igényelhetik az adó-visszatérítési támogatást.

Az intézkedés tartalma

A legfeljebb 150 négyzetméter hasznos alapterületű új lakás vagy a legfeljebb 300 négyzetméter hasznos alapterületű új egylakásos lakóépület építése vagy építtetése esetén az építő vagy építtető az építési bekerülési költség megfizetéséhez, illetve az építkezés helyéül szolgáló építési telek vételárához az építési telek tulajdonosa igényelheti a támogatást.

Az ÁFA-visszatérítési támogatás kizárólag a 27%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla vagy számlák benyújtása esetén vehető igénybe.

A támogatás összege megegyezik az építkezés helyéül szolgáló építési telek, valamint a lakás vagy az egylakásos lakóépület építéséhez megvásárolt anyagok és igénybe vett szolgáltatások számlájában feltüntetett és a kiállított számla szerint megfizetett általános forgalmi adó összegével, de legfeljebb 5 millió forint.

Ki jogosult az ÁFA-visszatérítési támogatásra?

Bárki, aki saját telkén, saját erőből építkezik.

Mit jelent a saját erős építkezés?

Minden olyan építkezés, építési munkálat, amelynek esetében nem bízunk meg egy fővállalkozót vagy generálkivitelezőt a munkálat elvégzésére, hanem akár magunk saját erőből végezzük el, akár kalákában, vagy a mesterekkel külön-külön magunk szerződve végeztetjük el a munkálatokat.

Hol igényelhető az ÁFA-visszatérítési támogatás?

Ezt az ÁFA-visszatérítési támogatást a bankoknál lehet igényelni.

A támogatás CSOK igényléstől függetlenül igénybe vehető, ám CSOK igénybevétele mellett kizárólag a CSOK-kal együttesen és egyidejűleg lehet igényelni.

Meddig igényelhető az ÁFA- visszatérítési támogatás?

Az ÁFA-visszatérítési támogatás legfeljebb egy alkalommal, 2018. január 1-jén vagy azt követően kiállított számla alapján legkésőbb 2024. december 31-ig igényelhető.

A CSOK támogatás igénybevétele esetén, az ÁFA-visszatérítési támogatást a bankoknál a CSOK-kal együttesen és egyidejűleg lehet igényelni, és az igénylési határidőre a CSOK szabályai vonatkoznak.

A CSOK iránti kérelmet új lakás építése esetén a használatbavételi engedélyről szóló határozat vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági dokumentum vagy az egyszerű bejelentéshez kötött új lakóépület felépítésének megtörténtét igazoló hatósági bizonyítvány kiállítását megelőzően kell benyújtani a hitelintézethez.

Az ÁFA-visszatérítési támogatás mellé igénybe vehető további otthonteremtési támogatások

  1. CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény) új vagy használt otthon vásárlására vagy meglévő otthon bővítésére felhasználható vissza nem térítendő állami támogatás gyermeket nevelő vagy vállaló családok részére.
  2. CSOK-kölcsön A CSOK támogatás mellé felvehető, legfeljebb 3% kamatozású, új vagy használt lakás vagy ház vásárlására igényelhető kölcsön.
  3. CSOK tetőtér beépítésre, Többegenerációs otthonteremtés tetőtér beépítéssel vagy emelet ráépítéssel kialakított új lakás létrehozására igényelhető vissza nem térítendő állami támogatás.
  4. Babaváró kölcsön/támogatás legfeljebb 10 millió forint összegű, szabad felhasználású, állami kamattámogatású kölcsön és gyermekvállalási támogatás fiatal házasok részére.

Jogszabályi háttér

Az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. (II. 10.) Korm. rendelet.