1. Ruházzunk be jó nyílászárókra

Olyan szükségszerű megoldás ez, amelybe eleinte valóban invesztálni kell, viszont hosszútávon nagy segítség lehet. A nem megfelelő szigetelésnél ugyanis könnyedén kiszökhet a hő, ami jelentősen megugrasztja majd a fűtésszámlát. Amennyiben egy nyílászáró-csere most nem fér bele a büdzsébe, átmenetileg habbal, vagy pléddel is megoldhatjuk a szigetelést.

2. Vegyük körbe magunkat meleg színekkel

Kerüljük a hideg, kékfényű színeket. A sárga, a narancs, a piros és a barna különböző árnyalatival ugyanis nemcsak otthonos hangulatot teremthetünk, hanem a hőérzetünket is növelhetjük. A színes textíliák mellett egy jól megválasztott falszín, vagy tapéta is meleg légkört hozhat a családi fészekbe.

3. Szellőztessünk gyorsan

A nagy hidegben elegendő egy néhány perces, ám annál kiadósabb szellőztetés, ilyenkor gyorsan szellőzik a levegő és már folytathatjuk is a fűtést. A résnyire nyitott ablakoknál csak annyit érünk el, hogy távozik a meleg, míg a friss levegő lassan érkezik be.

4. Hagyjuk szabadon a teret

Amennyiben megoldható, ne tegyünk bútorokat a radiátor elé. Felfogja a hőt és nem tudja olyan hatékonysággal kibocsájtani magából. Mindig figyeljünk arra, hogy szabadon hagyjuk a fűtőtest előtti részt, így gyorsabban bemelegszik a lakás.

5. Öltözzünk fel

Öreg hiba, amikor túlzottan felfűtjük a lakást, hiszen az ideális nappali hőmérséklet nem több 20-23 foknál. Nem kell tehát a lakásban olyan melegnek lennie, hogy rövidujjúban legyünk, bátran tekerjük kicsit lejjebb a termosztátot, és kapjunk fel egy könnyű pulóvert, így nem kis pénzt megspórolhatunk. Arra is érdemes figyelni, hogy ha távozunk otthonról, mindenképpen vegyük le a fűtést.

6. Páratartalom

A megfelelő páratartalom nemcsak az egészség szempontjából fontos, hanem hőérzet-szabályozó hatása is van. Egy páraelszívó gép funkcióját tekintve három az egyben: párátlanít, illetve minimális mértékben fűt is, ám ami mégis a legjobb benne, hogy néhány fokkal megnöveli a hőérzetünket.

7. Engedjük be a napfényt

Habár télen nem melegít annyira a nap, azért ne becsüljük le az erejét. Húzzuk el a függönyöket és engedjük beáramlani a természetes hőt, amely melegebb napokon akár át is veheti a radiátor szerepét.

8. Kapcsoljunk éjszakai üzemmódba

Köztudott, hogy hűvösben aludni egészségesebb, mint melegben: jót tesz a vérkeringésnek és pihentető alvást biztosít. Nem mellesleg pedig spórolhatunk is, ha éjszakára néhány fokkal lejjebb tekerjük a termosztátot.

9. Használjuk a sütőt

A karácsony közeledtével sok finomság terítékre kerül majd. Mivel amúgy is használjuk a sütőt, miért ne vehetnénk más módon is hasznát a nagy hidegekben? Míg máskor a sütés végeztével azonnal becsukjuk az ajtaját, most inkább hagyjuk nyitva, ezzel is biztosítva egy kis meleget. Persze a gyermeket tartsuk távol tőle, amíg kihűl.

10. Ellenőrizzük a fűtőtesteket

Amikor a radiátor egy területen forróbb, mint máshol, az arra utal, hogy levegő rekedt benne. A csapon keresztül engedjük ki azt a hatékonyabb fűtés érdekében.

(fotó: Shutterstock)