1. Gyomorégés = nagy haj?

Ez nagyvárosi legenda csupán, ugyanis a gyomorégés és a baba hajának mennyisége nincs összefüggésben. A várandósság és a gyomorégés valóban kéz a kézben járnak, ennek oka, hogy a növekvő méh felfelé tolja a gyomrot, így a gyomorsav a nyelőcsőbe kerül. Kellemetlen tünet ugyan, de természetes gyógymódokkal kúrálható.

2. Tilos a sport

Korábbi cikkünkben már meséltünk arról, hogy miért javallott mozogni a terhesség alatt. A sport jótékony hatására kismamaként is szükségünk van, de természetesen nem mindegy, hogy milyen mozgást végzünk. Az viszont tévhit, hogy a sport növeli a vetélés kockázatát. Az óvatos, mértéktartó edzés jót tesz a mamának és a babának is!

3. Várandós hiszti

Tény és való, hogy a hormonok tombolnak bennünk ilyenkor, ezért előfordulhat, hogy érzékenyebben reagálunk a mindennapi történésekre, de ez egyáltalán nem törvényszerű. Ahogy a menstruáció előtti napokban sem mindenki hiperérzékeny, így a terhesség alatt is egyénfüggő, hogy miként kezeljük a stresszt kismamaként. A relaxáció, az egészséges táplálkozás, némi testmozgás és egy szeretetteljes közeg hozzájárulhat, hogy ez az időszak is zökkenőmentes legyen.

4. „Fészekrakás”

Sok leendő anyuka már az első hónapokban elszánt vásárlásba kezd, hogy még időben beszerezhesse a szükséges holmikat a gyerekszobába. Ettől függetlenül a „fészekrakó-ösztön” mint olyan nem létezik, embere válogatja, hogy ki mikor kezdi el a készülődést.

5. Veszélyes a macskatartás

A toxoplazmózis fertőzés valódi veszélyt jelenthet a kismamára, ám előfordulása nagyon csekély. A megfelelő biztonsági előírások betartása mellett semmi akadálya a cicatartásnak a terhesség alatt sem. Mivel a macskaürülékben találhatóak meg a kórokozók, ezért bízzuk másra az alomtakarítást és mossunk kezet minden simogatás után. Sokan már gyermekként átestünk ezen a betegségen, ezért érdemes egy laborvizsgálat során kideríteni, hogy van-e félnivalónk.

6. Káros a masszázs

Szintén tévhit, hogy a masszázs vetélést okozhat. Amennyiben csínján bánunk vele, semmi akadálya, hogy élvezzük ezt a fajta kényeztetést. A deréktáji résznél különösen óvatosnak kell lenni, főként az első három hónapban, de egy jó kis talpmasszázs vagy vállmasszázs jól fog esni. Továbbá vannak olyan kismama masszázsok is, amelyeket erre szakosodott gyógymasszőrök végeznek.

7. Ha sósat kívánsz, fiú lesz, ha édeset, lány

Az sem biztos, hogy kismamaként kívánósak leszünk, de ha mégis, nem ez alapján fog eldőlni babánk neme. Együk csak azt, amire vágyunk, a szervezet ugyanis így jelzi, hogy épp milyen tápanyagra, ásványi anyagra van szüksége a picinek.

8. Hízás a várandósság alatt

Úgy tartják, hogy ilyenkor kettő helyett eszünk, igen ám, de ebből csak az egyik fél felnőtt. Ezért fordulhat elő, hogy nem minden kismama hízik meg jelentősen, és nem is ezen áll vagy bukik a baba egészsége. Aki genetikailag vékony alkat és nehezen hízik, az lehet, hogy a várandósság alatt is csak minimális súlyt szed majd magára. Hallgassunk az ösztöneinkre és bízzunk a gyermekünkben: ő pontosan annyi táplálékot „követel” majd, amennyire épp szüksége van.

9. Terhesség alatt tilos a hajfestés

A hajfestékek magzatra gyakorolt káros hatása nem bizonyított egyértelműen, de azért nem árt elővigyázatosnak lenni. Az első hónapokban semmiképp se fessük a hajunkat, és később is bízzuk fodrászra a munkát, akitől előzetesen érdeklődjünk a festék kémiai összetevőiről. Érdemes ilyenkor kizárólag természetes, növényi alapanyagú hajszínezőket használni, ezek ugyanis kockázatmentesek.

10. Könnyű terhesség, nehéz szülés?

Vagy nehéz hónapok = könnyű szülés? Egy terhességnek nem kell feltétlenül magában hordoznia a nehézségeket, szintén egyén-, sőt terhességfüggő, hogy ki hogyan vészeli át a várandósságot. Vannak szerencsések, akik megússzák rosszullétek és hosszú vajúdás nélkül, míg másoknak komoly próbatételt okoz a kilenc hónap. Olyan is megeshet, hogy az első és a második baba várásakor is teljesen más élményekkel gazdagodunk, de talán éppen ettől olyan színes az áldásos állapot!

(fotó: Shutterstock)