A Bank360 értesülésére hivatkozva a vg.hu ír arról, hogy akár 91 668 forintos havi nettó is elég lehet a 10 millió forint sikeres igényléséhez, amennyiben a bankok a törvényi 50 százalékos maximum jövedelem-terhelhetőséget alkalmazzák.

A Bank360 megkeresésére például a Sberbank megerősítette, hogy a kamatmentes törlesztőrészlettel és 50 százalékos jövedelem-terhelhetőséggel számol, ugyanakkor – szintén a Bank360 korábbi információi alapján – a minimum elvárt jövedelem a banknál a minimálbér lesz, amely 99 085 forint jelenleg.

Ez tehát azt jelenti, hogy biztosan lesz olyan pénzintézet, ahol a 10 millió forintos babaváró hitel 20 éves futamidőre már havi nettó 99 085 forintos jövedelemmel elérhető.

Jelentős különbségek a bankok között

A Bank360 magyarázatában kifejti: a bankok a saját belső szabályzatuk alapján határozhatják meg, hogy milyen törlesztőrészlettel és milyen jövedelem-terhelhetőséggel számolnak az elbírálásnál. A jogszabály kizárólag a maximum terhelhetőséget határozza meg, amely a fix kamatozású (legalább 10 éves kamatperiódusú) kölcsönök esetén 50 százalék lehet.

A Bank360.hu babaváró támogatás kalkulátorával számolva a kamatmentes hitel törlesztőrészlete csak 45 834 forint, azaz majdnem 30 ezer forinttal alacsonyabb a piaci kamatozással számolt forgatókönyvhöz képest. A fentiek alapján tehát azon bankoknál, amelyek a kamatmentes törlesztőrészletet veszik figyelembe a jövedelem-terhelhetőség vizsgálatánál, ott:

  • 91 ezer forint és 153 ezer forint között alakulhat az elvárt jövedelem
  • a kamattal terhelt törlesztőrészlet esetében pedig 148 ezer forint és 247 ezer forint

a 10 millió forint sikeres igényléséhez a bank belső szabályzatától függően – olvasható a portál közleményében.

A Magyar Közlönyben várhatóan szerdán jelennek meg a módosított adósságfék-szabályok, amelyek számítási módját délután közli a jegybank. Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke keddi tájékoztatóján elmondta: a babaváró hitelt önerőként be lehet számítani a lakáshitel felvételbe, és várhatóan nem korlátozzák, hogy a babaváró hitellel más kölcsönt kiváltsanak az ügyfelek.

A fiatal házasok gyermekvállalási támogatását a július elseje után született gyerekek után igényelheti majd minden 18 és 40 év közötti nő, aki első házasságában él, és legalább három év munkaviszonnyal vagy felsőoktatási jogviszonnyal rendelkezik.

Legfeljebb 10 millió forint kamatmentes szabad felhasználású hitel vehető fel, és júliustól számítva 2022 végéig áll majd nyitva ez a lehetőség, három és fél éven át léphetnek be a programba a fiatalok.