Gyümölcsös kuglóf

Könnyen és viszonylag gyorsan elkészíthető sütemény: reggelire, uzsonnára, vagy vendégvárásra is tökéletes kínálni való. 10 dkg vajat, 2-3 tojást, 12 dkg cukrot és 1 csomag vaníliás cukrot habosodásig összekeverünk, majd hozzáadunk 30 dkg lisztet, 1 csomag sütőport és 2,5 dl tejet. A kapott masszába apró gyümölcsdarabokat szórunk, és az egészet még egyszer óvatosan összekeverjük. A tésztát kivajazott kuglófformába öntjük – ennek híján az őzgerinc – forma is megfelelő, sőt egy egyszerű tepsi is megteszi. A megsült finomság bármilyen alakban hamar elfogy.

Telegyümölcs-pite

Friss, klasszikus nyári süti a gyümölcsös pite. A tésztájához keverjünk össze 20 dkg margarint, egy kis tejfölt és 1 tojást. Ehhez adjunk hozzá 40 dkg lisztet, 1 csomag sütőport, 1 csipet sót és 4 evőkanál cukrot, majd gyúrjuk össze a tésztát. (Ha itt megállunk, kinyújtjuk és kiszaggatjuk a tésztánkat, akkor ebből linzer lesz.) A tészta 3/5-nyi részét – azaz kicsit több mint a felét – nyújtsuk ki, és helyezzük egy kivajazott tepsi aljára úgy, hogy a szélek szép egyenesen érintsék a tepsi oldalait. Kenjük meg egy pici lekvárral, és jöhet is a töltelék: reszelt alma, szilva, cseresznye, meggy! A gyümölcs levét kissé nyomkodjuk ki, keverjünk hozzá egy kis búzadarát, és borítsunk rá ezt a darás-gyümölcsös elegyet a tésztára. Ezután már csak az maradt hátra, hogy a maradék tésztát is kinyújtsuk, és tepsioldaltól tepsioldalig befedjük vele a gyümölcsös piténket. A süti tetejét kenjük meg tojással, és szurkáljuk meg villával, hogy biztosan átsüljön. Jó étvágyat a fenséges desszerthez!

Felfordult szilvás

Szilvaszezonban különösen finom csemege a felfordult szilvás süti! 3 tojást, 21 dkg porcukrot, 1 dl étolajat és 1 csomag vaníliás cukrot összekeverünk, majd hozzáadunk 27 dkg réteslisztet és 1 csomag sütőport. Nagyjából 1 kg szilvát megmosunk, megfelezzük őket, és héjával lefelé vajas-zsemlemorzsás tepsibe tesszük szép sorban, egymás mellé. Ha nincs elegendő szilvánk, körtével vagy barackkal is folytathatjuk a sort. Fahéjas cukorral megszórjuk a gyümölcsöket, rájuk csorgatjuk a tésztát, és lassú lángon megsütjük az édesen finom süteményünket.

Színes gyümölcstorta

Sok apró lépésből áll a gyümölcstorta receptje, de ne ijednünk meg tőle, kezdő szakácsoknak is menni fog! A tortalap elkészítésére háromnegyed órát kell szánnunk. (Ha nincs elegendő időnk, boltban is vásárolhatunk kész gyümölcstortalapot.) Válasszunk szét 4 tojást, és verjük fel a fehérjét 5 dkg cukorral és 4 evőkanál vízzel – ez utóbbit csak fokozatosan csorgassuk hozzá a habhoz. A tojássárgáját 10 dkg cukorral géppel habosra verjük, majd apránként hozzáadunk 20 dkg lisztet, 4 evőkanál vizet és a felvert tojásfehérje felét. A hab másik felét óvatosan, kanállal keverjük bele. A masszát kivajazott, kilisztezett tortaformába öntjük, és a sütőben körülbelül 30 percig sütjük.

Miközben sül a tészta, előkészítjük a tetejére szánt gyümölcsöt, akár egyszerre többfélét is. Megmossuk, és ízlés szerint apró, vagy nagyobb darabokra vágjuk azokat. Fontos, hogy mielőtt a tortára kerülnének, legyen idejük megszáradni, lecsöpögni. Ha megsült a tésztánk, vékony réteg lekvárral megkenjük. Közben tejjel és cukorral, előírás szerint elkészítjük a vaníliapudingot, és ezt még forró, folyós állapotában óvatosan ráöntjük a lekvározott tésztára, majd simára egyengetjük. Erre pakoljuk rá az előkészített gyümölcsöt, lehetőleg minél gyorsabban, hogy a puding ne dermedjen meg közben. A gyerekek szép mintákat alkothatnak a darabokból, bízzuk rájuk a díszítést! Ezután már csak a tortazselatin elkészítése a feladat: a kis zacskón jelzett módon két perc alatt elkészíthető az átlátszó folyadék. Ezt folyassuk rá a torta tetejére úgy, hogy a gyümölcsök egész felületét zselatin fedje. Gyümölcstortából érdemes egyszerre kettőt-hármat is elkészíteni, mert igen gyorsan fogy… Kellemes falatozást az egész családnak!

(fotó: Shutterstock)