Irány a koripálya

A korcsolyázásról elsőként a Városligeti Műjégpálya jut eszünkbe? Bővítsük kicsit a repertoárunkat, és idén próbáljunk ki más helyszíneket is a jégen siklásra! Az ország legkülönlegesebb koripályája Csepelen található, amit nemcsak a hangulatos kivilágítás tesz egyedülállóvá, de az a tény is, hogy egyedül itt található jégfolyosó. Szintén szuper a jégpálya a Budapest Parkban, a Westend tetőkertben, ahol még körhinta és izgalmas programok is várják a családokat, vagy például a Müpa előtt.

Adventezzünk Szentendrén

Egészen január 10-ig tart az Advent Szentendrén rendezvénysorozat. A Dunakanyar településének varázslatos kis utcáin a kézműves és gasztronómiai vásár keretében kézműves ékszerek, kozmetikumok, apró díszek, kedves ajándéktárgyak közül válogathatunk, miközben forró puncsot, forralt bort kortyolgatunk és kürtöskalácsot vagy más finomságokat kóstolunk. Szétnézhetünk a fotókiállításon, korizhatunk egyet az itteni jégpályályán vagy gyönyörködhetünk a mesés fényfestésben, ami idén sem marad el. Lesznek koncertek, jazz- és filmklubok, mesejáték, mézeskalácsház és karácsonyi dísz-készítés, adventi koncert és irodalmi adventi kalendárium is. Ha már Szentendrén járunk, semmiképpen ne hagyjuk ki a Hubay Ház üzletét sem, ami télen-nyáron karácsonyi portékákkal és ünnepi hangulattal várja az érdeklődőket.

Nézzük meg Eta néni házát

A Budapesttől nem messzi Dabason él Kajdácsi Józsefné Eta néni, akinek az otthona akár A Reszkessetek betörők című megunhatatlan amerikai filmben is szerepelhetne. A Wesselényi utca 12. szám alatti házát és udvarát ugyanis megannyi karácsonyi dísz, égő és egyéb ünnepi dekoráció díszíti, amit bárki ingyen megcsodálhat egészen vízkeresztig minden nap délután 4 és 8 óra között. Gyerekekkel kihagyhatatlan egynapos program!

Sétáljunk egyet a Várkert Bazárban

Január 15-ig a Várkert Bazárban ingyenesen látogatható a Négyszögletű Kerek Erdő szabadtéri kiállítás, ahol az Erdő első igazi karácsonyának szívmelengető, tanulságos történetével ismerkedhetünk meg Kollár Árpád tollából. Nagy Zoárdot, a lépkedő fenyőfát és barátait Győri Eszter színes, élettel teli illusztrációi elevenítik meg. A kellemes, panorámás séta alkalmával találkozhatunk Vacskamatival, Aromóval, Ló Szerafinnal, Dömdödömmel, Bruckner Szigfriddel, Mamintivel, Szörnyeteg Lajossal és Mikkamakkával is. A kiállítással Lázár Ervin születésének 85. évfordulója előtt tisztelegnek. December 30-án este 7-től egyébként Random Trip évzáró koncert is lesz a Várkert Bazárban. Talán, ha sietünk, néhány jegyet még találunk rá.

Szánkózás forrócsokival

Ha végre esik egy kis hó, kapjuk a hónunk alá a szánkót, és irány a legközelebbi domboldal! Öltözzünk fel jó melegen – lehetőleg vízhatlan ruhába –, vigyünk magunkkal termoszban forrócsokit és egy kis harapnivalót is. Mikor elfáradunk a csúszkálásban és átfagynak az ujjaink, nagyon jól fog esni a melengető csoki és egy kis energiát adó snack.

Látogassunk el a szegedi csodaszarvashoz

A Szegedi Karácsonyi Hetek programsorozat ugyan csak december 24-ig tart, az ünnepi díszbe öltöztetett Dóm tér azonban később is megér egy misét. A gyerekek imádni fogják a hatalmas fényárban úszó csodaszarvast, a szalmalabirintust, a Mikulás szánt és a kivilágított óriáskereket is. A szegedi adventi programok repertoárját koncertek, kézműves portékák, íncsiklandó ételek, gyerek Kastélymozi és tűzzsonglőr-bemutatók színesítik. Az itt töltött idő biztos, hogy az egész család számára felejthetetlen élmény lesz!

(fotó: Máthé Zoltán/MTI, Mohai Balázs/MTI, Shutterstock)