A karácsony előtti időszak után, a tavaszi/nyári és az őszi/téli gardróbfrissítés idején ugrik meg látványosan a ruhafelajánlások száma. Többnyire egy nagy zsákba ömlesztünk minden feleslegessé vált holmit, hozzádobva egy-két megunt plüssállatot is, majd eljuttatjuk a választott szervezethez. Persze, számunkra ez nagyon kényelmes megoldás, hiszen újabb polcok szabadulnak fel a szekrényben, és még a lelkünket is simogatja, hogy segíthettünk ezzel a rászorulóknak. Abba már nem biztos, hogy belegondolunk, ki, hogyan és mennyi idő alatt fogja szortírozni az ilyen módon beérkezett adományokat. Az is lehet, hogy sehogy, így előfordul, hogy a zsáknyi ruhaféléből – ami például nem jó méret – sok az utcán végezheti egy szemetesben (sajnos láttam már ilyet). Olyan tippeket mutatunk, amik ugyan némi plusz időráfordítással járnak, de általuk nagyban megkönnyíthetjük a szervezetek munkáját. Így a jótékonykodás nemcsak egy eszköz lesz arra, hogy megszabaduljunk a kacatoktól, hanem valódi segítség.

1. Mielőtt belevágunk a szortírozásba, érdeklődjünk a választott szervezetnél – vagy akár egy kiválasztott családnál, akin segíteni szeretnénk –, hogy mire van szükségük. Milyen méretű ruhákból van hiány, milyen ruhadarabokból? Lehet, hogy azt a választ kapjuk, hogy jöhet bármi, de az is lehet, hogy nincs szükségük még egy hatodik 38-as papucsra.

2. Ne egyetlen zsákba dobáljunk be mindent, ami nem kell (a bevezetőben említett okok miatt)! Készítsünk elő dobozokat külön a férfi, a női és a gyermekruhák számára! A dobozokra írjuk rá, hogy milyen méretű és milyen típusú ruhadarabok kerültek beléjük. Így, ha egy anyukának épp 68-as csecsemőruhára van szüksége, nem kell órákig turkálnia a különböző zsákokban, célirányosan kereshet.

3. Azt talán mondani sem kell, hogy a ruhákat mindig kimosva, folttisztítózva adjuk tovább! Tiszteljük meg azzal a rászorulókat, hogy szép állapotban juttatjuk el hozzájuk a használt holmikat. Természetesen egy-két kisebb, kivehetetlen folt miatt nem kell a kukában landolnia a ruhának, de azt a felsőt, amiben például a kerti bútort festettük, inkább ne tegyük a dobozba!

4. Szakadt ruhákban senki sem szeret járni, ezért ne is kerüljön ilyen ruhadarab az adományokhoz. Ha javítható, akkor igenis szánjunk arra időt, hogy megvarrjuk azt a pólót vagy nadrágot, mielőtt elajándékozzuk. Ha nem, akkor meg használjuk portörlőnek a pólót, vagy virágkaspónak a szakadt farmert! Nem igaz, hogy a rászorulóknak bármi jó! Attól, hogy nem tehetik meg, hogy üzletekből szerezzék be a ruháikat, még ugyanúgy igényük van arra, hogy jó állapotú darabokat viseljenek.

5. A cipők külön pontot érdemelnek! Ne a rossz állapotú, agyontaposott, szakadt pántú cipőinken próbáljunk túladni, hanem a megunt párokon! Ha mi nem tudjuk már használni, akkor más miért tudná? Vegyük a fáradtságot, hogy kitisztítjuk, fertőtlenítjük a lábbeliket, mielőtt elajándékozzuk őket! Sőt, ha kopott a sarok, vagy felvált a talprész, vigyük el megjavíttatni!

6. A menthetetlen ruhákat, cipőket ne a szemetesbe dobjuk! Országszerte vannak már kihelyezett konténerek, ahová elvihetjük a textilhulladékunkat. A szakadt pulcsink így lehet, hogy ipari vattaként kap új életet.

7. Manapság különösen népszerű a használt ruhákat közösségi oldalakon eladni. Valóban jó ötlet, de ez sokszor azzal jár, hogy a szép állapotú darabokat (főként gyermekruhákat) eladjuk, és a selejt kerül a rászorulókhoz. A gardróbrendezés során osszuk két csoportba a használható ruhákat! A kisgyermekeknek például – ideális esetben – mindenből van váltás ruhadarabjuk. Így az egyik mehet fel a netre, a váltásból pedig lehet adomány!