Noha a nyaralások, a nagy családi utazások elmaradhatnak az idén, de a családdal, barátokkal közös élmények, az együtt töltött percek ilyenkor is fontosak. Ezeket szeretjük megörökíteni azért, hogy évek múlva is felidézhessük a vidám pillanatokat. Néhány jó tanácsot adunk ahhoz, hogy tökéletes képek készüljenek. Az alap a tiszta képernyő. A többi csak a ráadás.

1. Stabil kameratartás

Exponáláskor ne mozogjon a kamera. Sokan szinte meglökik a gépet, amikor lenyomják a felvevő gombot. Ilyenkor készül a sok bemozdult, életlen, homályos kép. A szép, tiszta, az emlékeket hűen őrző fotó készítéséhez ezt a hibát el kell kerülni.

2. A kamera álló vagy fekvő pozíciójának helyes megválasztása

Ha az adott téma inkább vízszintes formátumot kíván, akkor fekve tartsuk a kamerát. Ha embereket, magas tárgyat fotózunk, akkor állítva érdemes tartani a telefont. Ha pedig egy kiránduláson leül a család egy farönkre, akkor érdemes fekvő pozícióban tartani a kamerát, így látszik majd a szép táj, de kevesebb szerep jut a földnek és az égnek.

3. A képarány megfelelő beállítása

Ha a full módot használjuk, akkor túl sok lehet a fölösleges háttérből.

4. Élesség beállítása

Érdemes a képernyőn megérinteni az alakot, amelyet fontosnak tartunk a fotón. Például, ha a kerítés mögött álló templomot szeretnénk megörökíteni, akkor érdemes a templomot érinteni. Ilyenkor a fotón a kerítés homályosabb lesz, a templom viszont éles. Ha a terített asztalnál ülő családot szeretnénk megörökíteni, akkor az egyik arc megérintésével az emberek, és nem a poharak lesznek élesek.

5. HDR tartomány kiválasztása

Ez a funkció fényviszonyi eltéréseket egyenlíti ki. Nem lesznek annyira sötétek az árnyékban lévő figurák, és nem lukad ki a fehér kalap sem.

6. Kerüljük a digitális zoomot

Érdemesebb közelebb lépni a kép tárgyához.

7. A vaku csak 4 méterig számít

A fényképezésnél fontos, hogy legyen fény, de a telefonok csak 3-4 méteres távolságig biztosítják ezt a funkciót.

8. Szelfifotó felülről

Az önfotó akkor lesz szép, az arc akkor lesz szimpatikus, ha a készítője kicsit felfelé néz. Ilyenkor kihúzódnak a ráncok, kisimul az arc.

(fotó: Shutterstock)