Házas hölgy egyedül igényelheti a Babaváró Támogatást?

Csak a házastársak együttesen igényelhetik.

Mit ért a jogszabály azalatt, hogy „az ügyfél esetében nem áll fenn olyan tény vagy körülmény, amelynek alapján a közös gyermekvállalás nyilvánvalóan lehetetlennek tekinthető”?

Ezt a bankok jogosultak megítélni; ilyen lehet például az azonos nemű bejegyzett élettársak igénylése.

Valamely korábban igénybe vett támogatás lehet kizáró ok a Babaváró Támogatás igénylésénél, például az, ha egy pár korábban CSOK-ot vett igénybe és szintén lakásra fordította?

Nem.

A Babaváró Támogatás feltétele a biztosított jogviszony, amelynek esetén legfeljebb 30 nap megszakítás lehet. Egyszer lehet legfeljebb 30 nap, vagy összesen a 3 év alatt nem lehet 30 nap?

A megszakítás vagy megszakítások mértéke összességében nem haladhatja meg a 30 napot.

Beleszámít a táppénz az utolsó 180 napos biztosítási időbe? GYED milyen esetben számít bele?

Ha fennáll az ellátások mögött a foglalkoztatási jogviszony, akkor az alapján igen. Ha a jogviszony megszűnt, akkor a „passzív jogos” GYED, táppénz már nem jogosít.

A Babaváró Támogatáshoz kapcsolódóan egyes hitelintézetek díjat számolnának fel a biztosított jogviszonyra vonatkozó adatok beszerzéséhez. Jogosan kérheti-e ezt a hitelintézet és mi alapján?

Ha az igénylők nem kívánnak fáradni vele és a bank átvállalja helyettük a TB igazolás beszerzésének terhét, akkor ezért ellenszolgáltatást nem tilos felszámítania, mivel ez nem a kérelem elbírálása és a folyósítás körébe eső banki teendő, hanem az igénylő kötelezettsége lenne banki átvállalás hiányában.

A Babaváró Támogatást igénylő pár egyik tagjának sincs a Központi Hitelinformációs Rendszerben nyilvántartott tartozása a jogszabályban meghatározottak szerint. Kizáró ok lehet a támogatás igénylésénél az, ha ugyan már kiegyenlítették a tartozásukat, de további 5 évig tárolják az adataikat?

A tartozás, tehát a fennálló tartozás a kizáró ok a megszűnését követő 1 évig, a korábbi tartozás – 1 év elteltével már – nem.

Ha a kölcsönkérelem benyújtásakor a feleség 40 éves, akkor azt vállalja, hogy 5 éven belül szül még gyermeket? Tehát a várandósságoknak nem 41 éves kor előtt kell fennállnia, elég ha csak az igénylés történik előtte?

Igen.

Együttesen igénybe vehető a Babaváró Támogatás és a jelzáloghitel csökkentés?

Igen. De a csökkentés tárgya nem lehet maga a babaváró előtörlesztése, mivel az nem jelzáloghitel. Tehát lennie kell egy másik, fennálló jelzáloghitelnek is, ami 2017. november 14. előtti megkötés esetén bármilyen célú jelzáloghitel – akár szabad felhasználású is – lehet, azt követően viszont már csak lakáscélú.

(fotó: Shutterstock)