Az évszázados ősfákkal tarkított parkokban és a páratlan panorámát nyújtó sétányokon kedvünkre gyönyörködhetünk a természet megannyi szépségében. Íme néhány „kötelező” balatoni sétálóhely, amelyet mindenképp érdemes végigjárni, ha igazán hangulatos barangolásra vágyunk.

1. Balatonakarattya - Kisfaludy sétány

A káprázatos panorámát nyújtó balatonakarattyai Magasparton végighaladó, fákkal övezett Kisfaludy sétányról mintegy húsz emelet magasból gyönyörködhetünk a szépséges magyar tenger látványában. Tiszta időben nemcsak a Tihanyi apátság sziluettje, de Badacsony és Szigliget körvonalai is pontosan kivehetők a távolban. A sétányon kihelyezett padokon megpihenve érdemes egy kicsit több időt itt tölteni, majd elsétálni a Kisfaludy kilátóig, ahonnan romantikus falépcsőkön juthatunk le a Balaton-partra. Félúton megcsodálhatjuk a környék egyetlen alagútját is.

2. Balatonföldvár - Kvassay sétány

A balatonföldvári hajóállomás épületétől induló, 1200 méter hosszú Kvassay sétány a város dísze és egyben a déli part egyik legszebb sétahelye. Megyei védelem alatt álló platánfáit a XIX. század végén ültették. A méltán híres sétány nevét Kvassay Jenő vízmérnök, a vízügyek országos vezetője, a Földművelésügyi Minisztérium vízrajzi osztályának egykori főnökéről kapta, aki Földvár lelkes fejlesztője volt. Az elhivatott szakembert a Balaton tudományos kutatása, a vízszabályozás és a balatoni kikötők építése terén kifejtett munkássága tette híressé Somogyban. Az ő elgondolásával létesült a később róla elnevezett sétány, amely mentén a századforduló építészetét reprezentáló partmenti villasort is megtekinthetjük, mivel Balatonföldvár az arisztokraták kedvelt üdülőhelye volt és villáikat a legszebb panorámával rendelkező részekre építették. A villasort a Kvassay sétány és az ezzel párhuzamos Rákóczi Ferenc utca fogja közre. A gyönyörű természetvédelmi területen húzódó, kétszáz éves platánfákkal szegélyezett sétány minden évszakban más arcát mutatja és különleges hangulatot áraszt.

3. Balatonalmádi - Öregpark

A magyar tenger északi partjának egyik legszebb és leghangulatosabb parkja a város kikötőjének 1930-as átépítése után nyerte el jelenlegi formáját. A század elején platán és fűzfákkal telepített almádi Öregparkot, más néven Szent Erzsébet Ligetet Petőfi Sándor, Kossuth Lajos, II. Rákóczi Ferenc Váth János, Wass Albert szobrai, a Sóhajok hídja, az Irredenta Örökmécses és a Véghely emlékpad díszítik. A védett növényzetű parkban található a Zenepavilon és az 1928-ban épült Liget kávéház. A tízhektáros park legújabb nevezetessége a 2013-ban átadott „Kézfogás” Európa Szoborpark, ahol mintegy száz műalkotásban, hazai és külföldi művészek alkotásaiban gyönyörködhetünk.

4. Balatonfüred – Tagore sétány

A város legkedveltebb és leghangulatosabb része, mondhatni, egyik ékessége a majdnem egy kilométer hosszú, partmenti árnyas Tagore sétány. A híres hindu költőről, Rabindranath Tagore-ról kapta a nevét, aki 1926-ban a füredi szanatóriumban gyógyult meg és ennek örömére a parkban egy hársfát ültetett. Tagore példája néhány év alatt hagyománnyá vált: az elmúlt közel egy évszázadban sok híres személyiség (költők, tudósok, politikusok stb.) ültetett fát a parkban.

Érdemes a korzózást a kikötő előtt álló Halász és Révész szobrainál kezdenünk, mert az a legenda járja, hogy aki megsimítja a csizmájukat, az biztosan visszatér ebbe a csodás Balaton-parti városba. Ha elfáradunk a tóparti bandukolásban, megpihenhetünk egy padon a hatalmas fák árnyékában. Közben pedig belefeledkezhetünk a part mentén tollászkodó hattyúsereg és a „szemközti” Tihany közelében ringatózó vitorlások látványába.

5. Keszthely – Helikon park

A város legnagyobb zöldterülete a múlt század húszas éveitől fokozatosan nyerte el mai formáját. Az 1960-ban védetté nyilvánított 17 hektáros területet érdekessége, hogy a város cserével szerezte meg: 1883-ban a Festetics kastély bővítéséhez szükséges területért megkapták a Balaton-parti sétányt.

A Helikon park gazdag növényállományában dominánsak a lombhullató fák, és ezen belül az átlagosan 50-70 centiméter törzsátmérőjű gesztenyék. Említést érdemel még a park közepén átfutó kettős platánsor, számos vadgesztenye, cseresznye, hárs, bükk, szomorúfűz és kocsánytalan tölgy. A tűlevelűek közül a fekete- és erdeifenyő, keleti tuja és a közönséges mocsárciprus a kiemelkedő látványosság.

A fő sétányon haladva megcsodálhatjuk a város egyik jelképeként számontartott, a Helikon-ünnepségek századik évfordulójára kissé megkésve, 1921-ben emelt kupolás Helikon-emlékművet. A híres irodalmi ünnepségeket Festetics anyagi támogatásával rendezték, melyen dunántúli értelmiségiek, főként írók találkozhattak. A résztvevők emlékfákat ültettek a parkban, ezzel jelentősen hozzájárulva a parkosításhoz. Sajnos ezeket az 1900-as évek elején kivágták, majd 1920-ban a város lakói úgy döntöttek, hársfákat ültetnek a helyükre. A parkban számos Keszthelyhez kötődő kiemelkedő egyéniség szobra, emlékköve található: Kitaibel Pál és Borbás Vince botanikusok, Cholnoky Jenő földrajztudós, Bartók Béla zeneszerző, Egry József festőművész és Csik Ferenc olimpiai bajnok úszó.

6. Siófok – Jókai park

A Balaton egyik „fővárosának” legnagyobb és legpatinásabb parkja a történetét illetően mindjárt egy érdekességgel szolgál, ugyanis a helytörténészek szerint egykor híres lóversenypálya állt a helyén. A 2006-ban átadott 4,6 hektáros, eredeti tervek alapján felújított Jókai park ma már elsősorban a csendre és nyugalomra vágyók kedvelt sétálóhelye, benne több szemet gyönyörködtető és lelket simogató látványossággal. Például a gyönyörű dísztavacskával, valamint a park egyik szegletében található kis japánkerttel, amely a romantikus angolkertbe egy csipetnyi távol-keleti hangulatot varázsol.

A Jókai parkban kicsik és nagyok is kedvükre kikapcsolódhatnak. A gyermekeket két felszerelt játszótér várja, míg a felnőttek a padokon ücsörögve vagy éppen a kültéri sakkasztalok mellett lazíthatnak. A park egyik fő látványossága a Krúdy Gyulát hintón üldögélve ábrázoló szobor, melyet a Petőfi sétány mellett találunk. A park hatalmas fái különleges hangulatot árasztanak, így minden évszakban kellemes sétákat tehetünk a város egyik legnépszerűbb helyszínén.

7. Balatonvilágos - Csók István sétány

A balatonvilágosi Magasparton végighaladó Csók István sétányról lenyűgöző látvány tárul elénk. Aki egyszer már járt itt az alkonyati órákban, az sosem felejti el a világosi naplementét. Az itt található Panoráma-kilátóval kapcsolatban mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy nem egy hagyományosan megépített kilátóról van szó, hanem a talajszintről gyönyörködhetünk a tó teljes keleti medencéjében. Sőt, ha az idő tiszta, még a Bakony hegyei is felsejlenek a távolban. A varázslatos panoráma mindenkit levesz a lábáról. Nem csoda, hogy Mészöly Géza és Csók István festőművészek innen is merítettek ihletet a balatoni képeikhez.

A hosszan elnyúló Magaspart gondozott parkjában található a 2000-ben készült, Szent Koronát ábrázoló emlékmű, mely Mihály Gábor alkotása. A parkot szegélyező árkon átívelő „szerelmesek hídjának” nevezett fehér fahíd fölött kis kapu díszeleg, amelynek felirata szerint „az itt fogant szerelem múlhatatlan” A Szerelmesek, vagy más néven Sóhajok hídja korlátját pedig szerelemlakatok díszítik.

A kerékpározás szerelmeseinek jó hír, hogy a park mellett halad el a Balatoni Bringakörút, ráadásul a bicikliseket külön pihenőhely várja, ahol a szomjas kerekezők egy nyilvános kútról tölthetik újra a kulacsaikat.

8. Fonyód, Panoráma (Szaplonczay) sétány

Sokak szerint a legszebb balatoni kilátás a fonyódi Szaplonczay sétányról tárul elénk: ahhoz, hogy erről saját szemünkkel győződjünk meg, mindenképpen érdemes végigsétálnunk a település legromantikusabb „utcáján”, ahonnan valóban fantasztikus kilátás nyílik a magyar tengerre. Fonyód egyik legismertebb nevezetessége Szaplonczay Manó magyar orvosról kapta nevét, aki a Balaton nagy rajongója és Bélatelep alapítója volt, 1934-ben állítottak neki emlékoszlopot.

A sétány egyik oldalán az ámulatba ejtő balatoni panorámában, a másik oldalon a lenyűgöző villasorban gyönyörködhetünk. Útközben pedig a város és a hajdani fürdőtelep létrehozásában és fejlődésében meghatározó szerepet játszó személyek emléktábláival és szobraival találkozhatunk. A Szaplonczay sétány egyik legismertebb köztéri alkotása a Balatoni szél szobor, amely Pál Mihály alkotása.

(fotó: Shutterstock)