A gyermeknevelés kulcsát nem a megújult épületek, hanem a felkészült bölcsődei dolgozók jelentik. Rájuk a szakpolitika a magas színvonalú gyermekkori ellátás legfontosabb szereplőiként tekint - hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára a Bölcsőde a családok szolgálatában című konferencián szerdán Budapesten.

Felidézte: az elmúlt 13 évben alapvetően megváltozott Magyarországon a családok, valamint a családokkal, gyermekekkel foglalkozó intézmények háttere, bővültek a lehetőségek. Ma már több mint harminc családtámogatási intézkedés és támogatás áll azok rendelkezésére, akik családban képzelik el az életüket - mondta, rámutatva, hogy a támogatás nem merül ki a gyermekvállalás és otthonteremtés ösztönzésében.

Emlékeztetett arra is, hogy az első kisdedóvót 1852-ben alapították, és bár azóta sok minden történt a világban és Magyarországon, "átrajzolódott Európa térképe", bölcsődékre mindenkor szükség volt. Kitért arra, hogy a bölcsődei szolgáltatás jelenleg több lábon áll, mivel az állam mellett civil alapítványok, egyházak is alapíthatnak bölcsődéket.

Beszédében az államtitkár köszönetet mondott a kisgyermeknevelőknek, akik "fáradságos, sokszor embert próbáló" munkájuk során mindig a gyermekek érdekeit, biztonságát, testi-lelki jólétét helyezik előtérbe. Ez nem kis felelősség, hiszen a bölcsődék a szülők megelőlegezett bizalmára épülnek - fűzte hozzá.

A konferenciára küldött üzenetében Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter azt hangsúlyozta: a magyarok évezredes múltra visszatekintő alapértéke a család szeretete. "Valljuk, hogy az egyén a rendezett családi körülmények között tud kiteljesedni" - fogalmazott, hozzátéve, a családok támogatása a nemzet jövőjét is megalapozza.

Csák János kitért arra, hogy kormány által kialakított, előremutató életpályamodell egyre vonzóbbá teszi a kisgyermeknevelői pályát. A bölcsődei szakdolgozók bére az elmúlt években több lépcsőben emelkedett, 2010 és 2022 között átlagosan több mint háromszorosára növekedett - fejtette ki.

Az eseményen átadták a kultúráért és innovációért felelős miniszter által adományozható Bölcsődékért díjat, valamint a Magyar Bölcsődék Egyesülete által alapított Akócsi Ágnes-díjat is. Bölcsődékért díjat kapott Erdély-Franyó Anna, a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház ápolási igazgatója, Maczkos Judit a Pest Vármegyei Kormányhivatal gyermekvédelmi szakügyintézője, Józsáné Farkas Tünde a debreceni Varga utcai bölcsőde kisgyermeknevelője, Rendi Lajosné bölcsődei dajka a 18. kerületi önkormányzat egyesített bölcsődéjének munkatársa, valamint Németh Mária a Szigetmonostori Bölcsőde intézményvezetője, a Családbarát Magyarország Központ szakmai szakértője.