A rendszerváltozás környékén létrehozott cégek alapítói sok esetben már elérték, vagy meg is haladták a nyugdíjkorhatárt, és lassan szeretnének hátrébb lépni. Már persze, ha van, vagy lenne kinek átadni a céget.

A problémával szervezetek, rendezvények sora foglalkozik, és az Innovációs és Technológiai Minisztérium friss kkv-stratégiájának is kiemelt pillére a folyamat támogatása.

A Budapesti Gazdasági Egyetem kutatóműhelyének felmérése szerint a hazai családi vállalkozások 51 százaléka egyáltalán nem rendelkezik utódlási stratégiával, és még azoknál a cégeknél is, amelyeknél a következő években esedékes az átadás, csak 66 százaléknak van legalább szóban létező utódlási terve.

Lelki krízis a leválás

A Budapest LAB Családi Vállalkozás Kutatási Program arra hívta fel a figyelmet, hogy minél később kezd el foglalkozni egy cégtulajdonos a vállalkozás átadására való felkészüléssel, annál kevesebb esélyt hagy magának a sikeres megoldásra.

Egy alapítónak ugyanakkor érthető módon rendkívül nehéz folyamat az elengedés, hiszen a vállalkozásra legtöbbjük a gyermekeként tekint és lelki krízist jelent számára a leválás.

Bár a felmérésben megkérdezett cégek fele szeretné családi kézbe továbbadni a működtetést, ez sokszor egyszerűen a rátermett utód és az érdeklődés hiánya miatt nem megoldható, ami gyakran kényszerű eladásra bírja rá az alapítót.

Azonban gondos előkészítéssel megvalósítható a sikeres generációváltás.

Íme 7 tanács, ami segíthet kialakítani az utódlási stratégiát

1. Szánjunk időt a folyamatra, a jó előre megalkotott terv képes időben jelezni a nehézségeket, így lesz idő azok hatékony megoldására is.

2. Vonjuk be a család második generációját a napi munkafolyamatokba, a vállalkozás irányításával kapcsolatos feladatokat osszuk fel a családtagok között, így alapítóként lépésről lépésre vonulhatunk a háttérbe.

3. Kapjon az utódjelölt egyre több konkrét felelősséggel járó feladatot, illetve folyamatosan átveheti egy-egy nagyobb terület irányítását.

4. Igyekezzünk szétválasztani a cégvezetői és a családfői szerepet, nem biztos, hogy a cégutódlás ügyét a családi ebédeknél a legjobb tisztázni.

5. Ha túlságosan összegabalyodnak a családi és a munkahelyi szálak, érdemes külső tanácsadó segítségét kérni.

6. Amikor az utód már bizonyította rátermettségét, megkezdődhet a tényleges visszavonulás.

7. Mire elérkezik az elengedés pillanata, hasznos, ha a tulajdonos már kialakítja az új életét, és megtalálja azt a következő tevékenységeket, hobbit, jótékonysági munkát, amelyben ki tud teljesedni. Ebben pedig ki lehetne a legnagyobb segítségére, ha nem a család?

(fotó: Shutterstock)