Tovább fog erősödni az élelmiszer-előállítás ipari jellege a jövőben, ugyanakkor közelebb kellene vinni azt az emberekhez, ez az ágazat egyik nagy kihívása – hangzott el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett kerekasztal-beszélgetésen, melyet a XXX. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor keretében hívtak össze. Az eszmecsere a „Fenntartható élelmiszer-előállítás a XXI. században” címmel zajlott.

A beszélgetésen résztvevő Nagy István agrárminiszter meglátása szerint nagy következményekkel járna az ember további elszakadása a természettől, így újra meg kell tanítanunk a gyerekeket arra, hogy mi a természet rendje, valamint meg kell ismertetni a társadalmat azon folyamatokkal, amelyek eredményeként az élelmiszer az asztalra kerül. Ezt a munkát rendkívül hátrányosan befolyásolják az olyan kezdeményezések, mint például a ketreces tojás bojkottja vagy a sertés ivartalanításának betiltása, hiszen ezek vagy alacsonyabb minőségű vagy nagyobb kockázatú alternatívákat eredményeznek, azonban a kezdeményezők erről már nem tájékoztatják a fogyasztókat – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményéből.

Elsősorban az ismeretlentől való félelem áll a mezőgazdaság utóbbi időben erősödő hátrányos megítélése mögött, vélte Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Rengeteg félinformáció vagy akár álhír kering, amelyek eredményeként a társadalom egyre több elvárást támaszt az ágazattal szemben ezek betartása az árak emelkedéséhez fog vezetni. Meg kell értetni a társadalommal, hogy a gazdálkodóknak elemi érdekük a környezetet védeni, hiszen az biztosítja a megélhetésüket, akár generációkon keresztül. Ennek egyik kulcsa a gyerekek felé nyitás, akár az iskola keretén belül, akár közvetlenül a gazdaságokban bemutatva a termelést.

A beszélgetés további részletei a Hellovidek.hu oldalon


(kép: shutterstock)