A felnőttek felelőssége

A világháló temérdek lehetőséget nyújt tanulásra, szórakozásra, információgyűjtésre, és azonnali kapcsolattartásra, amelyek az élet számos területén előnyt, gyorsaságot és kényelmet jelentenek, de fontos, hogy tisztában legyünk az online tér lehetséges veszélyeivel is. A nem megfelelő internethasználatnak ugyanis számos árnyoldala van, melyek főleg a gyanútlan kiskorúak biztonságát fenyegetik.

A mai fiatalok gyakorta jártasabbak az eszközök technikai kezelésében, és számtalan modern programot, szolgáltatást, új lehetőséget ismernek és használnak napi szinten, ám online viselkedésük sok esetben nem felelősségteljes és érzelmileg sebezhetőek. Éppen ezért a biztonságos digitális szocializációjukért a felnőttek, a szülők felelnek. A még kiegyensúlyozatlan értékrenddel rendelkező fiatal generáció tagjai ugyanis csak fokozatosan ébrednek rá az interneten rájuk leselkedő kockázatokra, vagy éppen saját tetteik felelősségére.

A millenniumi nemzedék tagjai egy nap akár 11 órát is képesek a különféle digitális eszközeiken tölteni - derül ki egy 2018-as kutatás eredményeiből. Az internet számukra nem eszköz, hanem élettér, érdekli őket a rengeteg lehetőség. Egy másik, európai felmérés szerint a két éves gyermekek 30%-a használt már táblagépet, 10 %-uknak pedig a tablet volt az első szava. A felnőttek feladata, hogy miközben maguk is csak tanulják az online jártasságot, nekik kell megvédeni gyermekeiket ebben a térben.

Tízből 4 gyermeket érint a „cyberbullying”

Az egyik legjelentősebb veszély az úgynevezett „cyberbullying”, azaz az online megfélemlítés, bántalmazás, zaklatás, kiközösítés, csúfolás. Ennek sokféle megjelenési formáját ismerjük, ráadásul mivel online csatornákon zajlik, nem zárul le, ha a tanuló kilép az iskola kapuján, hanem a nap 24 órájában kaphatja a becsmérlő, fenyegető üzeneteket, kommenteket. Maguk a gyermekek pontosan ettől a veszélytől félnek a leginkább - derül ki egy korábbi budapesti iskolákban készült statisztikából.