November elején a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági vállalat alapításával és kezdeményezésével, valamint a Magyar Női Unió támogatásával Magyarországon is elindult a női gazdálkodóknak szóló TalentA Magyarország-2021 oktatási és támogatási program. Kollár Krisztinát, a program koordinátorát és a Corteva kommunikációs szakértőjét, valamint Batthyány-Schmidt Margitot, a Magyar Női Unió elnökét kérdeztük a hiánypótló kezdeményezésről.

– A TalentA Program 2019-ben indult Spanyolországban, mára pedig már több európai országban is elérhető – kezdi Kollár Krisztina. – A kezdeményezés Európa-szerte eddig több mint 500 női gazdálkodó képzését és fenntartható mezőgazdasági törekvését támogatta. A külföldi sikerek után Magyarországon is bízunk a népszerűségében.

Milyen várakozásokkal vágtak bele a programba?

– Egyrészt a többlépcsős, komplex program keretében széleskörű ismereteket szeretnénk átadni a résztvevőknek. Mindemellett egy támogató, interaktív közösség kialakítása is a célunk, ahol egymás újszerű meglátásai, sikerei által inspirálódhatnak a jelentkezők – veszi át a szót Batthyány-Schmidt Margit. – Nagy öröm és meglepetés számunkra, hogy csaknem 30, az agráriumban dolgozó vagy ott vállalkozást indítani szándékozó nő máris elküldte nekünk a jelentkezését. Színes a paletta, a mezőny erőteljes, emellett pedig nagyszerű hír, hogy bőven érkeztek hozzánk innovatív témák és a fenntarthatóság, valamint a helyi közösségek szempontjait előtérbe helyező vállalkozási ötletek.

Miért tartják fontosnak, hogy felhívják a figyelmet a mezőgazdasággal foglalkozó hölgyekre?

– A hazai női agrárvállalkozások generációváltásának támogatása nemcsak civil szervezetként, hanem ágazati, sőt világszinten felelősségünk és kötelességünk – folytatja Margit. – A Magyar Női Unió elsősorban a vidéken élő nőket kívánja megszólítani, tevékenységeink között pedig kiemelt szerepet kap a globális fenntarthatósági elveknek és követelményeknek megfelelő tudásanyag, továbbá az innovatív módszerek megosztása. Az elmúlt évek tapasztalatai is azt bizonyítják, hogy a vidéki nőkben hatalmas potenciál rejlik: képesek gyorsan és rugalmasan reagálni az új kihívásokra, emellett tudatában vannak, hogy saját szűkebb és tágabb környezetükben kiemelkedő szerepet játszanak a – fenntarthatóság érdekében elengedhetetlen – környezettudatos viselkedés kialakításában és támogatásában.

Az online képzésen ilyen szakmai utat mutatnak a feltörekvő vállalkozóknak?

– Célunk, hogy a résztvevők számára ne csak naprakész szakmai tudást, információt, hanem innovatív, alternatív megoldásokat, újszerű meglátásokat és módszereket is biztosítsunk – hangsúlyozza Margit. – Olyan komplex anyagot, amely saját projektjük, vállalkozásuk ötletéhez, megvalósításához és későbbi működéséhez is hozzáadhat. Szeretnénk, hogy mezőgazdasági ismereteik bővítése mellett a mai hatékony vállalkozáshoz elengedhetetlen tudásanyagot is átadjunk: ilyen például a marketing és üzleti terv elkészítése, a közösségépítés ismérvei, a közösségi média hatékony használata vagy az online biztonság fontossága, de a kockázati tőke bevonásának, külpiacra kerülésnek vagy disztribúciós lánchoz való csatlakozás lehetőségeinek ismertetése is célunk. Fontosnak tartjuk továbbá a képességfejlesztés témáját, amelyhez olyan résztémák tartoznak, mint például a női vezető készségei, tárgyalás-, értékesítési- és prezentálási technika, amely szintén a siker egyik kulcsa. Tudjuk, hogy a csupán két-kétórás interaktív előadásokkal a tudásátadás teljes egészének átadása lehetetlen, ám hiszünk a résztvevők tudatosságában és célorientáltságában. Ehhez természetesen minden szükséges muníciót megadunk és bátorítjuk őket álmaik megvalósítására.

A program résztvevői mentori segítséget is kapnak majd. Miként képzelik el a közös munkát?

– A program első részét sikeresen teljesítők részt vehetnek a második szakaszban indított mikroprojekt versenyen, amelynek feltétele a meghatározott szempontok szerinti üzleti terv elkészítése – mesél a részletekről Margit. – A verseny első három helyezettje hat alkalommal dolgozik majd a szakmai mentorral annak érdekében, hogy projektjeik minél sikeresebbé váljanak. Az előadók között olyan nevekkel találkozhatunk, mint dr. Antós-Nizsalóczki Magda, élelmiszerbiztonsági állatorvos felügyelő, Kavalci Ágnes, exportfejlesztési szakértő, Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid, agrárszakember, egyetemi docens és tanácsadó vagy Vajai Péter, befektetési és vagyonkezelési szakértő. Mentornak pedig Yvonne Dedericket, 20 éves médiatapasztalattal rendelkező szakembert, a Pályakezdő Milliárdosok című könyv íróját kértük fel.

Melyek azok a projekt-törekvések, amelyeket szívesen támogatnának?

– Az oktatási programba jelentkezőknek elhivatottnak kell lenniük az agrárium, valamint a saját közösségeik fejlesztése és a fenntarthatósági törekvések iránt – folytatja Krisztina. – A mikroprojekt verseny anyagi és szellemi támogatást nyújt azoknak a résztvevőknek, akik sikeresen teljesítették az oktatási szakaszt és rendelkeznek olyan célkitűzéssel, amely segíthet egy fenntarthatóbb jövő elérésében.

Szakemberek segítségével folyik majd a képzés. Milyen szempontok alapján esett éppen rájuk a választás?

– Előadóinkat igyekeztünk úgy kiválasztani, hogy a közel féléves képzés során a résztvevők az agrárium területén is elengedhetetlen szakmai ismeretek mellett az újszerű és kreatív hozzáállást, valamint az üzleti élet egyéb területein ma már rutinszerűen alkalmazott ismereteket is be tudják építeni vállalkozási ötleteikbe – veszi át a szót Margit. – Ezért az előadások között a vezetési, tárgyalási és értékesítési ismeretek mellett kiemelt szerepet kapott még a projektmendzsment, az online marketing és az élelmiszer- és online biztonság is. Nem feledkezünk meg az újszerűen hangzó agrárdigitalizációról, valamint az alternatív talajgazdálkodásról és növényvédelemről sem. Előadóink szakterületük kiválóságai, sokéves gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek, emellett pedig remek előadók, ami a tudásátadás szempontjából is fontos.

Milyen célkitűzésekkel várják a 2022-es évet?

– Egyrészt bízunk a program sikerességében, és tapasztalataink birtokában szeretnénk azt jövőre is elindítani Magyarországon. Másrészt pedig továbbfejlesztésre adhat okot, hogy már most látszik, milyen, akár hiánypótló megoldásokra lehet szükség a hazai agráriumban tevékenykedő vagy az azt tervező nők körében. Céljainkat, tevékenységünket mindenképp úgy alakítjuk, hogy megfeleljenek a vidéken élő nők valós szükségleteinek és keresletének – hangsúlyozta Batthyány-Schmidt Margit.

(fotó: Shutterstock, privát)