Az elmúlt tíz évben a kormány csaknem 90 milliárd forintot fordított az onkológiai struktúra korszerűsítésére. Az onkológiai ellátórendszer fejlesztéséhez, a WHO ajánlását figyelembe véve az Országos Onkológiai Intézet 1993-ban Prof. Dr. Kásler Miklós szerkesztésében összeállította a Nemzeti Rákellenes Programot, amelyet a közép-európai országok közül Magyarország készített el elsőként. Hazánkban jelenleg a Nemzeti Rákellenes Program kiemelt része a felvilágosítás, a megelőzés, valamint, hogy a rizikócsoport tagjai részt vegyenek a szűrővizsgálatokon.

Szervezett szűrővizsgálatok

A Magyar Kormány a megelőzés érdekében 2002 óta biztosítja az emlőrák népesség szintű szervezett szűrését, hiszen a szűrés korai diagnózist, a korai diagnózis korai terápiát, a korai terápia pedig eredményes gyógykezelést jelent. A szervezett emlőszűrést az utóbbi időszak fejlesztései eredményeként, országos lefedettséggel 38 Komplex Mammográfiás Központ és 11 Mammográfiás Szűrőállomás látja el a teljes veszélyeztetett korosztály vizsgálatára alkalmas kapacitással.

A szervezett szűrővizsgálatokon a nemzetközi ajánlás szerinti 70%-os részvételi arány elérését célozva, a „Helybe visszük a vizsgálatokat” program keretében segítjük az egyenlőesélyű hozzáférést 10 egészségfejlesztési busszal, 2021-tól pedig további 9, modern mammográffal felszerelt szűrőbusszal. Az emlőszűrő vizsgálatokat meghatározott nemzetközi protokoll szerint, korszerű készülékekkel felszerelt központokban, mammográfiás vizsgálatban jártas szakemberek végzik – írta az EMMI közleményében.

Közép- és Kelet-európai Onkológiai Akadémia

A rákbetegségből eredő halálozás további csökkentése érdekében egy új Nemzeti Rákellenes Program kidolgozása vált szükségessé, amelynek komplex egészségügyi-szakmai és társadalmi cselekvési programjával elérni kívánt cél, hogy 2030-ra jelentős mértékben csökkenjen a rákhalálozás. E cél eléréséhez kiemelten fontos a kelet-közép-európai régió bekapcsolása az európai tudományos vérkeringésbe, amelyben kiemelkedő szereppel bír a Prof. Dr. Kásler Miklós kezdeményezésére megalakult Közép- és Kelet-európai Onkológiai Akadémia. A testület magas szinten szervezett szakmai munkájával erősödik az onkológiai tudományos szakterület, bővülnek a képzési lehetőségek, a jó gyakorlatok megosztásával, a regionális kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység támogatásával pedig javul a megelőző és a terápiás módszerek hatékonysága és ezzel együtt a társadalom egészségi állapota is.

(fotó: Shutterstock)