A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára kiemelte, hogy Magyarországon az édesanyák 90 százaléka már a szülést követően, a kórházban elkezdi szoptatni gyermekét, a csecsemők mintegy 94 százaléka pedig a szülést követő napokban mindenképpen kap anyatejet. Más országokban ez nem mindig van így - mondta az államtitkár, megjegyezve: világviszonylatban a fél év alatti kisbabáknak mindössze 41 százaléka kap kizárólag anyatejet.

Hornung Ágnes úgy fogalmazott, nem lehet eléggé hangsúlyozni az anyatejes táplálás fontosságát. Az anyatej a csecsemők számára a legkedvezőbb tápanyagokat tartalmazza: a kisgyermek könnyen emészti, megfelelően fejlődik tőle, a táplálás folyamata pedig hozzájárul a bizalom és a kötődés kialakulásához - mutatott rá.

Az államtitkár fontosnak nevezte, hogy az édesanyák már a kórházban találkozzanak laktációs tanácsadóval, aki felkészíti és segíti őket. A cél, hogy minden kórházban legyen egy ilyen szakember - húzta alá.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy bár az anyatejes táplálás népszerűsége évről évre növekszik Magyarországon, mégis sok édesanya küzd szoptatási nehézségekkel. Nekik minden támogatást meg kell adni - szögezte le Hornung Ágnes, majd úgy folytatta: a kormány az anyatejgyűjtés rendszerének fejlesztését is kiemelt feladatként kezeli. A cél, hogy minden vármegyében legyen legalább egy gyűjtőállomás, és az anyatejhez való hozzájutás szabályozása egyszerűbbé váljon - mondta.

"A csecsemők és az édesanyák egészségének megőrzése érdekében a legjobb választás az anyatejes táplálás. Arra szeretnénk bíztatni minden édesanyát, hogy éljen ezzel a lehetőséggel" - fogalmazott az államtitkár.

Bábiné Szottfried Gabriella, az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) népegészségügyért és prevencióért felelős főigazgató-helyettese köszöntőjében azt hangoztatta: a szoptatás nemcsak táplálási forma, hanem életforma. Fontosnak nevezte, hogy minden szülészeten legyen legalább egy laktációs tanácsadó és a szoptatásra való felkészítés már a várandósság alatt kezdődjön el.

"Partnerek vagyunk minden olyan törekvésben, ami azt szolgálja, hogy növekedjen a szoptatott gyermekek száma" - jelentette ki, hozzátéve: a koraszülötteknek az anyatej nemcsak táplálék, hanem "életmentő gyógyszer". Felhívta a figyelmet arra is, hogy a szoptatás támogatásban - elsősorban a védőnők munkájának köszönhetően - sok jó gyakorlat van országszerte, de ezeket egységesíteni kell, és mielőbb meg kell határozni az egységes ellátás minimumát.

Az OKFŐ, a KIM, a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság, a Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége (MVSZSZ) és a Magyar Védőnők Egyesülete (MAVE) közös tanácskozásán elhangzott: 1992 óta szervezik meg a szoptatás világhetét, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az anyatejes táplálás népszerűsítésére.