Ki az a Mikulás?

Mikulás, azaz Miklós az egyik legismertebb és legnépszerűbb keresztény szent. A mai Törökország területén, Patara városában született a 3. században, és a legendák szerint 350 körül halt meg. Szüleit kiskorában egy járványban elveszítette, innentől kezdve nagybátyja nevelte. Miklós a feljegyzések szerint már kisgyermekként is különlegesen buzgó és hithű életet élt, és ezt felnőve is folytatta: a rászorulók között szétosztotta mindazt, amit gazdag szüleitől örökölt. Szegény szeretett volna lenni, mint Jézus.

Honnan ered az ablakba tett ajándék szokása?

Egyszer Miklós tudomására jutott, hogy egy szegény apa nem tudja tisztességben felnevelni és férjhez adni három lányát. Válaszul erre Miklós három egymást követő éjszaka egy-egy pénzzel teli erszényt dobott be nekik az ablakon. Az apa utolsó éjjel megleste őt – talán innen ered a hagyomány, hogy Miklós, azaz Mikulás ajándékot hoz az ablakba.

Miért piros a Mikulás ruhája?

Amikor Myra városában püspököt választottak, a választást vezető püspöknek egy égi hang azt súgta, hogy mindenki közül Miklós a legalkalmasabb jelölt. És mivel a püspökök hagyományos öltözete a hosszú, piros palást piros süveggel, a kezükben pedig pásztorbotot fognak, Szent Miklós így maradt meg az ábrázolásokban. Éppen ezért ma is ilyen öltözetben jár-kel a Mikulás.

Hogyan kerül a képbe a Krampusz?

Az ördög formájú figura osztrák területről származik, maga a név is innen ered. Alakja valószínűleg a téli napforduló pogány kori hiedelemvilágának szellemeit testesíti meg, a kinézete pedig a keresztény vallás gonosz-ábrázolásaira vezethető vissza. A fekete ruhába öltözött, körmös, láncos, szarvakkal elcsúfított alak a jóságos Mikulás mellett a büntetésosztó ördög szerepét tölti be.

Télapó, rénszarvas, kémény, szán, öves-nadrágos vagy hosszúpalástos Mikulás – hogy is van ez?

Az utóbbi évtizedekben az egyes országok és kultúrkörök hagyományai olyannyira összemosódtak, hogy a szülők sokszor zavarban vannak: valójában ki érkezik december 6-án, honnan és hogyan? Rendet tenni szinte lehetetlen az angolszász, a finn, az orosz, az osztrák, a magyar és más nemzetek ünnep-elemei között, de talán nem is érdemes, mert ahány mesekönyvet, éneket, boltot és kirakatot hallunk és látunk, annyiféle ábrázolásban és felfogásban fedezhetjük fel a december 6-ai ünnep szereplőit. Ebben a zavarodott kavalkádban fontos, hogy legyen a családunkban egy olyan megállapodott keret, történet, szokásrendszer, ami alapján a gyerekekkel minden évben várhatjuk a Mikulást. Az ünnepet, amiben a felnőttek is egész életükben gyerekek maradhatnak.