A családi otthonteremtési kedvezmény bevezetése lényegében egybeesett a lakásáfa csökkentésével. Megjelenésével az új építésű lakásokon belül a hangsúly a kisebb, 40-50 négyzetméteres lakások felől a CSOK-nak is megfelelő, 60-70 négyzetméteres ingatlanok irányába tolódott - mondta jegybanki igazgató, hozzátéve, hogy az intézkedéseknek volt árfelhajtó hatása.

Banai Ádám úgy látja, a következő időszakban főleg a Falusi CSOK okozhat drágulást. Egész egyszerűen azért, mert a Falusi CSOK-kal számításba vett településeken az adásvételek kétharmada ötmillió forint alatti áron zajlott az elmúlt években. A használt ingatlan vásárlására fordítható ötmillió forint az ügyletek jelentős részét lefedi - véli az igazgató.

Elmondta azt is, hogy számos ötlet felmerült, miként lehetne módosítani, differenciálni a kedvezményes lakásáfa szabályozást. Egyelőre nincs konszenzus, az lenne a cél, hogy a hosszabb távú szabályozás mind a kormányzat, mind az iparág érdekei­nek megfeleljen. Mivel a legutóbbi döntés alig fél éve született, kérdés, hogy mikor nyílik meg legközelebb a lehetőség a módosításra - fogalmazott a vezető.

Mivel az építési engedéllyel rendelkező lakásoknál 2023-ig lehet alkalmazni az 5 százalékos áfakulcsot, Banai Ádám meglátása szerint sok lakásfejlesztést elnyújtanak, mert nincs az a nyomás, hogy az év végéig feltétlenül be kell fejezni őket.