Már jó néhány éve a víz világnapjával kapcsolatos élményeim a magyar tengerhez és azon belül is Balatonkeneséhez fűződnek. A Nők a Balatonért Egyesület (NABE) helyi csoportjának tagjaként minden tavasszal örömmel veszek részt a NABE Víz Napi Balcsi Party névre keresztelt eseményén. Ilyenkor mindig egy kellemes városi sétálással indítjuk a napot, a kenesei Bakó-patak mentén bandukolva. A hangulatos séta során pihenésképpen vízkóstolást tartunk az utunkba eső vízbárban, ahol egy kancsó ásványvíz és egy kancsó csapvíz verseng egymással „a finomabb szomjoltó?” címért (hozzáteszem, az össznépi kortyolgatás végén kicsik és nagyok mindig egyöntetűen állítják, hogy a kenesei csapvíz a nyerő), majd a víz napi családi rendezvény állandó helyszínén, a Széchenyi parkban kezdetét veszi az óvodásoknak és az iskolásoknak szervezett megannyi játékos vetélkedő. A program zárásaként a tóparton verssel és énekkel köszöntjük az imádott tavat, majd a nap fénypontjaként hagyományainkhoz híven megkoszorúzzuk a Balatont és vízre bocsájtjuk a gyerekek által készített origami vízi járműveket. Aztán még jó ideig gyönyörködünk a koszorú körül ringatózó apró papírhajókban...

A pandémia idén (is) átírta ugyan a terveket, de a megemlékezés – ha sok helyen főként visszaemlékezés formájában is – nem marad el.

Egy teljes hét a víz jegyében

A balatonkenesei Kippkopp Óvoda és Bölcsőde elhivatott pedagógusai mindig is kiemelt feladatuknak tartották, hogy az intézmény óvodai programjának sajátossága a környezet megóvására, a természet szeretetére és védelmére való tudatos nevelésen alapuljon. Éppen ezért az óvó nénik és gyerekek is minden tavasszal lelkesen szokták várni a „vizes” programokat.

– Számunkra a víz világnapja mindig kiemelt fontosságú, zöld jeles nap volt – idézi fel Vargáné Dobó Katalin óvodapedagógus, aki a NABE helyi csoportjának is oszlopos tagja. – A március 22-ét megelőző hetet teljes mértékben a vízzel kapcsolatos tevékenységeknek szoktuk szentelni. A különböző foglalkozásaink keretében a témába vágó meséket, verseket tanítunk a gyerekeknek, ebben az időszakban a földgömböt is a szokásosnál többször nézegetjük, hogy a gyerekek ismereteit bővítsük. Vízhez kapcsolódó dalokat éneklünk, és sok mindet alkotunk – festünk, színezünk, rajzolunk, gyurmázunk, hajtogatunk, vágunk, ragasztunk – ebben a témában. Emellett beszélgetünk a víz tulajdonságairól, a körforgásáról, a hasznáról, a védelméről, természetesen a gyerekek korának megfelelően. A játékos akadályversenyeken a középsősök és a nagycsoportosok különféle vizes feladatokban mérik össze a gyorsaságukat, ügyességüket és a finommotoros képességeiket. Az évszakfelelős csoportunk feldíszíti a folyosói, valamint a bejárati ajtónál található faliújságokat. Az egyik csoport a vízi élőlényekről készít plakátot, a másik a vízi járművekről, a harmadik pedig a víz körforgásáról.

„Nagy adottságunk, hogy a Balaton partján élünk”

Kati elmondása szerint az óvodájukban a vízminta gyűjtésének is nagy hagyománya van.

– Csapvizet, Balaton-vizet, pocsolyavizet és patakvizet is gyűjtünk különböző üvegekbe, majd a mintákat nagyító segítségével „megvizsgáljuk” – meséli az óvónő. – Az óvodában minden csoportnak van homok-víz asztala, ebben szoktunk mesterséges tavat készíteni, amihez a gyerekek hozhatnak kavicsokat, csigát, kagylót, mohát, nádat, és a kész tavakból mini kiállítást rendezünk a zöld falunk előtt, ahol kicsik és nagyok megcsodálhatják egymás remekműveit. Van egy fából készült balatonos puzzle játékunk is, amit a nagyobbak mindig ügyesen kiraknak, és van saját készítésű horgászós játékunk, megfelelő pecabotokkal, halakkal. Ilyenkor gyakrabban elővesszük a NABE „Vigyázz Rám” nevű, a Balatonról szóló óriás környezetvédelmi társasjátékát is.

– Nekünk nagyon nagy adottságunk, hogy a Balaton partján élünk, és ezt minden évszakban ki is használjuk. Tavasszal, a víz világnapja környékén meg különösen: „békeidőben” ilyenkor kisétálunk a tópartra, ahol „megfigyeléseket végzünk”, és közben sok mindenről beszélgetünk a gyerekekkel. Március 22-én reggel pedig – hacsak nem hétvégére esik a világnap – a vízkínáló gyerekeink, akik külön kis jelet kapnak a nyakukba, a dajka nénivel együtt friss vízzel kínálják az oviba érkező társaikat és szüleiket. A mosdófelelősök pedig azon a napon különösen odafigyelnek arra, hogy a társaik ne pancsoljanak a helyiségben, valamint, hogy kézmosás közben mindenki takarékoskodjon a vízzel. A gyerekek mindig nagyon élvezik a víz világnapjához kapcsolódó tevékenységeket, ezért is sajnálom, hogy idén a veszélyhelyzet miatt nem tarthatjuk meg a várva várt programokat.

Fő a kreativitás!

Pusztayné Nemes Beáta szerint a víz világnapjára készülődni azért is hálás dolog, mert a téma komplexitása miatt nagyon sokféle módon, több tantárggyal, valamint szabadidő tevékenységekkel is lehet hozzá kapcsolódni. A tanárnő fontosnak tartja, hogy olyan programokat szervezzenek, amelyek felkeltik a diákok érdeklődését, élményt adnak, ugyanakkor a gyerekek tanulnak belőlük.

– Egyik évben ezen a napon megkértük a diákokat, hogy zöld vagy kék színű felsőben, pólóban vagy pulóverben jöjjenek az iskolába – meséli a balatonkenesei Pilinszky János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola biológia-kémia szakos tanára. – Az udvaron krétával felrajzoltunk egy nagy H2O képletet meg egy vízcseppet, és a gyerekekkel beálltunk ezekbe az alakzatokba, ami nem is volt olyan egyszerű, de ez az esemény az egész iskolát mozgósította.

– Mivel művészeti intézmény is vagyunk, a rajzosainkra mindig számíthatunk: nálunk egész tanévben rengeteg gyönyörű rajz díszíti az épület falát, de ilyenkor előtérbe kerülnek a vízzel kapcsolatos munkák. Hihetetlen, hogy a gyerekek mennyire kreatívak és milyen csodálatosan tehetségesek: én többnyire csak ámulok és bámulok a rajzok láttán! A víz világnapja alkalmából a diákjaink több rajzpályázatra is készítenek munkákat, és minden évben előkelő helyezést érnek el az alkotásaikkal.

Vízivást népszerűsítő programban vesznek részt

– A víz témahéten a szokásosnál is több szót ejtünk a helyes folyadékfogyasztási szokásokról, a víztakarékosságról és a természetes vizeink védelmének fontosságáról – teszi hozzá a tanárnő. – A világnap alkalmából víztisztasági kísérteket is végzünk: a gyerekek hoznak Balaton-vizet, patakvizet, csapvizet, ezeket összehasonlítjuk, és speciális eszközökkel, különféle indikátorokkal mérjük a tisztaságukat. Emellett az épület háta mögött csörgedező Bakó-patak szabad szemmel éppen csak látható mikro vízi élővilágát, pl. vízicsigákat és szitakötő lárvákat is megvizsgáljuk és megpróbáljuk beazonosítani azokat, állathatározó segítségével. A diákok nagyon fogékonyak ezekre a kihívásokra, és rendkívül ügyesen oldják meg a feladatokat.

Beáta arról is lelkesen mesél, hogy a kenesei iskola a víz világnapjához kapcsolódóan 2010 óta részt vesz az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) általános iskolák és óvodák számára szervezett, vízivást népszerűsítő HAPPY-hét programjában. Mint mondja, a tematikus egészséghéten részletesen kidolgozott programötletek és foglalkozás tervek, játékos feladatok, valamint interaktív oktatóanyagok segítik a munkáját.

– Tavaly márciusban a karanténidőszakban nem tudtuk a megszokott módon megünnepelni a víz világnapját, és a közös programokról most is le kell mondanunk – jegyzi meg kicsit szomorúan. – Helyette idén is „vizes” rejtvényeket, totókat készítünk, tehát mindenképpen foglalkozunk a témával, az online órákon beszélünk róla.

„A Balaton közös kincsünk”

Idén a Nők a Balatonért Egyesület helyi csoportja Balatonkenesén és -Akarattyán is egy különleges eseménnyel, a településeken kihelyezett kupakgyűjtő szívek felavatásával ünnepli a víz világnapját. Az összegyűlt, majd a műanyag-felvásárlóknál beváltott kupakokból befolyt összeget jótékony célra fordítják. Emellett terveik szerint a hagyományos víz napi koszorúzást is megtartják szűk körben.

– Idén a remény koszorúit helyezzük el a Balatonon – mondja Szauer Rózsa, a Nők a Balatonért Egyesület elnöke. – Abban a reményben, hogy minél előbb kimehetünk a partra, és hogy nemcsak a helyiek, hanem mindenki, aki szereti a Balatont, mielőbb gondtalanul eljöhet a magyar tengerhez. Az idei világnapnak egyértelműen ez lesz az egyik üzenete. A másik pedig az a gondolat, amit a megalakulásunk óta igyekszünk tudatosítani az emberekben: a Balaton közös kincsünk és hatalmas értékünk, ezért vigyáznunk kell rá. Mindannyiunk felelőssége, hogyan gazdálkodunk vele – utal a természetes partszakasz megóvásának fontosságára.