Papírpénz, bankkártya, bankszámla, hitel, kamatok, törlesztés - néhány olyan kulcskifejezés, amelyek jelen vannak a családok mindennapjaiban. A pénzügyi tudatosság megalapozásának leghatékonyabb módja  mégis, mi más lehetne, mint a játék.    

Gazdálkodj okosan!  

1966-óta igyekszik a pénzügyi tudatosságra nevelni a kisebbeket és nagyobbakat a Monopoly magyar változata. A Gazdálkodj okosan! társasjáték már az első évben több tízezer példányban kelt el, azóta is népszerű. A játék az évek alatt folyamatosan módosult, alkalmazkodott a társadalmi és életmódváltozásokhoz, és akár már bankkártyás változatban is elérhető. A táblajáték szakértők szerint nem igazán tanít meg a gazdálkodásra, de jó családi program, és a játék jó apropó lehet egy beszélgetésre a gyerekekkel arról, hogy a mindennapokban hogyan gazdálkodhatunk tényleg okosan.      

Kockás füzet

Mint a nevelés sok más területén, itt is az egyik legfontosabb a példamutatás, a szülői minta.  A pénzügyi tudatosság felé vezető út egyik első lépése a háztartási költségvetés készítése, azaz a bevételek és a kiadások nyomon követése. Ennek számtalan formája létezik. A legegyszerűbb a jó öreg kockás füzet, de a hagyományos megoldás mellett már elérhetőek a különböző mobiltelefonos applikációk, számítógépes programok, táblázatok is. Fontos, hogy lássunk tisztán saját pénzügyeinkben, hajlamosak lehetünk ugyanis túl-, vagy éppen alábecsülni, hogy mire és mennyit költünk.

Zsebpénz

A Családbarát Magyarország Központ Pénzügyi tudatosság és költségvetés programja révén a középiskolások megismerhetik például a hitelekkel kapcsolatos alapvető fogalmakat, megtanulják azok értelmezését, információkat kapnak egyebek mellett a személyi kölcsönök sajátosságairól, a gyorskölcsönökről, a kamatterhekről, a diák- és képzési hitelekről és a tudatos vásárlásról. A 14-19 éves fiataloknak ajánlott program hozzájárul a felnőttkori pénzügyi tudatosság kialakulásához, és megalapozza a családok tudatos pénzügyi kultúráját is. A foglalkozások moduljai országszerte folyamatosan indulnak, igény szerint iskolai környezetben, akár teljes osztályok részére.

Mikortól? Mennyit? Hogyan? Ez az egyik legnagyobb szülői dilemma.  

A legkisebbek akár már 5-6 éves kortól kaphatnak kisebb összegeket, ehhez előkerülhet a klasszikus malacpersely, vagy a fém kutyaház (ami a takarékbélyeggel ellentétben még ma is kapható), nagyobbaknál pedig jöhet a papírpénz. Akár az egykori bélyeggyűjtés mintájára, beválthatjuk az aprót is nagyobb címletekre. Érdemes célt is kitűzni, hogy mire rakja félre gyermekünk a kis megtakarításait. 14 éves korában pedig megnyithatjuk kamaszunk első saját bankszámláját is. És jöjjön egy jó tanács! Ha elfogy az előre megbeszélt havi zsebpénz, akár pár nap alatt, ne adjuk újra és újra, és ne hitelezzünk!  Azonban segítsünk a gyermekünknek. üljünk le és gondolkodjunk együtt, mire és hogyan lehetett volna ügyesebben, körültekintőbben elkölteni a pénzt.

Azt is tartsuk szem előtt, hogy a gyerekek már alsós iskolásként is önállóan kapcsolatba kerülnek a pénzügyekkel. Vásárolnak például az iskolai büfében, online játékokat játszanak, ahol jó esetben csak virtuális, de sokszor valódi pénzért vehetnek különböző kiegészítőket.  Már ekkor tudatosítsuk bennük, hogy a bankkártya nem végtelen pénzforrás!  

Pénzügyek az iskolapadban

Az Iránytű a pénzügyekhez című középiskolai tankönyv az első hivatalos – nem a szakirányú képzést, hanem az általános ismeretterjesztést szolgáló – pénzügyi-gazdasági tankönyv a magyar köznevelésben. A Pénziránytű Alapítvány kiadványa nem csak tankönyv, kiegészül feladatbankkal, tanári kézikönyvvel és prezentációval is. A szervezet a Magyar Bankszövetség mellett állandó társszervezője a magyarországi PÉNZ7 programnak, amelyben tavaly már 1000 intézmény több mint 170 ezer diákja vett részt. A témahét célja a pénzügyi és vállalkozói kultúra játékos, élményalapú fejlesztése. Az idén a Digitális Szimat Kihívás arra is lehetőséget ad, hogy az érdeklődők próbára tegyék a digitális biztonsággal kapcsolatos felkészültségüket.

Egy kis visszajelzés

Ha megtaláltuk a személyre szabott megoldást gyermekünk és családunk pénzügyi tudatosságának fejlesztéséhez és kíváncsiak vagyunk, gyermekünk hogyan halad az úton, akár egy kérőív kitöltésével tesztelhetjük is.