A Nemzeti Tehetség Program keretében alapított "Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért" díjjal 2013 óta ismerik el a tehetséggondozásban kiemelkedő munkát végző pedagógusokat és más tehetségsegítő szakembereket. A díj elnevezése a bonis bona discere, azaz jótól jót tanulni latin közmondásból ered. A tehetséggondozás területén nyújtható legrangosabb elismerést 2016-tól 5 kategóriában lehet elnyerni. 

Magyarország jövőjének zálogai 

– A mai nap ünnep: annak ünnepe, hogy vannak olyan odaadó és lelkes szakemberek, pedagógusok, oktatók és tehetséggondozók Magyarországon, akik életükkel, munkájukkal, szolgálatukkal és hiteles példájukkal járulnak hozzá a rájuk bízottak tehetségének kibontakozásához és szellemi-lelki gyarapodásához – kezdte köszöntőjét Zsigó Róbert, a Miniszterelnökség családokért felelős államtitkára.  

– A magyar kormány elkötelezett a fiatal tehetségek jövője mellett. Az ő talentumaik Magyarország jövőjének zálogai. Ezért nem is lehet kérdés, hogy nemzetstratégiai jelentőségű a támogatásuk és olyan környezet biztosítása számukra, amely lehetőséget nyújt képességeik, tehetségük kibontakoztatására – tette hozzá. – A tehetségek gondozása nemzeti ügy. Ezért hoztuk létre és indítottuk el a Nemzeti Tehetség Programot (NTP), amelynek keretében évente 300-350 ezer fiatal vehet részt a tehetségek gondozását segítő programokban. 2009 és 2021 között eddig több mint 17 000 projektet tudtunk támogatni, több mint 27 milliárd forint értékben, és büszkék lehetünk arra is, hogy a program a határainkon innen és a határainkon túl is támogatja a legkiválóbb magyar fiatalokat. 

Zsigó Róbert szólt a Stipendium Peregrinum Ösztöndíjról is, amelynek köszönhetően a kiemelkedő tehetségű fiatalok a legkorszerűbb ismeretekhez juthatnak hozzá és a legmodernebb infrastrukturális feltételek között szerezhetik meg a tudásukat, valamint az első külföldi diplomájukat a világ legrangosabb egyetemeinek egyikén.  

– A magyar egy tehetséges nemzet, és hála istennek, minden nemzedék büszkélkedhet olyan tehetségekkel, akik világra szóló sikereket képesek elérni. De egyedül nem megy, és a mi dolgunk az, hogy a sikerek elérését lehetővé tegyük – hangsúlyozta a családokért felelős államtitkár.

 

„Hálásak vagyunk a pedagógusoknak”

A Bonis Bona-díjakat azok a köznevelési intézménynél vagy civil szervezetnél dolgozó pedagógusok vehették át, akik legalább öt évre visszamenően folyamatos tehetséggondozó munkát végeztek, jellemző rájuk az értékteremtő pedagógiai attitűd és a munkaköri feladataikon túl is tesznek a tanítványaikért. Az életműdíjakkal a legalább húsz éve a pályán tevékenykedő szakemberek munkáját ismerték el.

 

– Mindig az eredmény, az utolsó lépés az, amit legkönnyebben észreveszünk: pedig az eredmény, a siker minden esetben egy nagyon hosszú út legutolsó állomása – emelte ki Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár. – Nekünk, fiataloknak a célvonal átszakítása előtt rengeteg akadályon és nehézségen kell túljutnunk, és szükségünk van olyan emberekre, akik végigkísérnek minket ezen a hosszú úton. A díjazottjaink arra tették fel az életüket, hogy önzetlenül és önmagukon túlmutató módon segítsék és támogassák a tehetséges magyar fiatalokat, az első lépésről az utolsóig. Hálásak vagyunk a pedagógusoknak azért, hogy akkor is hisznek bennünk, amikor mi nem tudnunk hinni magunkban, és hogy akkor is inspirálnak bennünket a továbbhaladásra, amikor mi megállnánk, vagy talán vissza is fordulnánk. Köszönjük a végtelen órákat, napokat, heteket, hónapokat, sőt éveket, amiket ránk áldoznak, és igyekszünk ezt a befektetést sikerre és eredményekre váltani a jövőben – fogalmazott a helyettes államtitkár. 

Az önkormányzatoknak feladata van a tehetséggondozásban 

Az idei gálán összesen 58 díjat adtak át. „Kiváló tehetséggondozó", „Kiváló tehetségfejlesztő" és „Kiváló tehetségsegítő" elismerésben idén összesen 52-en részesültek, illetve Életmű díjat 2 szakember vehetett át, 1 pedig posztumusz részesült a díjban. „Kiváló Tehetséggondozó Szervezet" kategóriában 3 szervezet tevékenységét díjazták. Tehetségbarát Önkormányzat 2022 Díjat 6 települési önkormányzat vehetett át. 

Az ünnepségen átadták a Tehetségbarát Önkormányzat 2022 Díjat is. A rangos elismerést azok az önkormányzatok nyerhetik el, amelyek alapvető feladataik ellátásán túl aktívan, folyamatosan és példaértékű módon segítik a tehetséges fiatalok felkutatását, támogatását, és hatékony együttműködéseket folytatnak a tehetséggondozó szervezetekkel.  

– Minden ember tehetséges valamiben. Közhelynek számít ez a mondat, de azt gondolom, hogy mi, szülők, pedagógusok és mindazok, akik neveltek, nevelnek gyermeket, pontosan tudják, hogy ennek a mondatnak a célba juttatása, az „elültetése” mennyire fontos egy gyermek, egy fiatal nevelésében – osztotta meg gondolatait Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára.  

– Az, hogy a jóisten miben és mekkora útravalót ad valakinek, az a jóisten dolga, de az, hogy ezt az útravalót mennyire tudja hasznosítani egy gyermek, egy ember, az viszont már az ő ügye, valamint az őt körülvevő szűkebb és tágabb környezetnek - a családnak, a pedagógusoknak, a településnek – az ügye is, hogy ezt az útravalót segítse előrevinni. Az önkormányzatok feladata, hogy az adott településen élő tehetséges gyermekeket megbecsüljék, segítsék a tehetségük kibontakozását, kísérjék figyelemmel a fiatalok életútját, eredményeit. Azt gondolom, hogy ez az egyik legfontosabb és talán a legszebb feladat – fogalmazott Pogácsás Tibor. 

Az elismerések átadása után Pély Barna Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett Artisjus-díjas énekes-gitáros-dalszerző és tanítványa előadása koronázta meg az ünnepi eseményt. 

Hitet és erőt adnak a diákoknak 

Dr. Lantos Krisztina, a Nemzeti Tehetség Központ ügyvezetője a programokat követően büszkén és örömmel beszélt arról, hogy ebben az évben a Bonis Bona-díjazottak száma elérte, sőt már meghaladta az 1000 főt.   

– Számomra a mai nap egy óriási ünnep, amikor is megköszöntük a díjazott szakemberek odaadó, áldozatos munkáját, ezzel is kifejezve azt, hogy milyen nagy szükségünk van rájuk – fejtette ki a Nemzeti Tehetség Központ ügyvezetője. – Mert valóban mindig az eredményeket vesszük észre, és az odavezető utat nem mindig látjuk, mert az nem mindig látványos. A mai napon azoknak az embereknek mondtunk köszönetet, aki ezt a bizonyos odavezető utat kikövezik. 

– Snétberger Ferenc szokta azt mondani, hogy a sikerben 30 százalékban van jelen a tehetség és 70 százalékban a munka meg a szerencse – idézte fel Dr. Lantos Krisztina. – Ebben a 70 százalékban van szerepe a pedagógusoknak, mert ők a munkánál, vagyis a legnehezebb résznél vannak ott, amikor inspirálni kell a diákokat, az ösztöndíjasokat. Nekik abban van a legnagyobb szerepük, hogy ne vesszen el a tehetség: ők azok, akik fenntartják az ambíciót, a motivációt, a tudatosságot, akik erőt adnak ezeknek a gyerekeknek, fiataloknak, és akik azt érik el, hogy a bennük lévő talentum ki is tudjon bontakozni. Nagyon szeretem a kitartásukat, a hűségüket ez iránt a pálya iránt, szeretem látni, ahogy csillog a szemük, és csodálom azt, ahogy hitet és erőt tudnak adni a diákoknak, és példaképek tudnak lenni. Nélkülük nagyon nehéz dolgunk lenne, hiszen velük valósítjuk meg a tehetséggondozást Magyarországon. Azt mondhatjuk, hogy a pedagógusok, a tehetségsegítő szakemberek nemzetstratégiai feladatokat látnak el. 

Arra a kérdésre, hogy vajon dr. Lantos Krisztina életében voltak-e igazán meghatározó pedagógusok, a Nemzeti Tehetség Központ ügyvezetője mosolyogva válaszolt a csalad.hu-nak.   

– Nagyon szerencsés vagyok, mert az életem során jó néhány csodálatos emberrel hozott össze a sors. Két éve adhattuk át a Bonis Bona életműdíjat Csörgő Teréziának, aki az osztályfőnököm volt a középiskolában, és akiről elmondhatom, hogy talán neki köszönhetem azt, hogy itt vagyok, ahol vagyok. A pályám során akadt több kiváló mentorom, például a munkahelyeimen, akikre jó szívvel emlékszem. De a legjobb érzés az volt, amikor már én lehettem mentor: amikor én adhattam erőt és én mutathattam példát a fiataloknak.