1. Elő az archív képekkel! Biztosan mindenkinél lapulnak régi fotók albumokban és megsárgult borítékokban. Az idő múlásával egyre nagyobb értéke van ezeknek a képeknek, mindenki örömére sokszorosítsuk hát a kincseket! Készítsünk róluk jó minőségű fotót, vagy szkenneljük be őket, és máris küldhetők vagy előhívathatók lesznek. Gyönyörű ajándék a felmenők papírképeiből készített fotómontázs is: szépen bekeretezve a nagyszülők falán vagy a saját otthonunkban egyedi dísz válik az emlékből.

2. Mostanság sokat vagyunk kénytelenek a számítógép előtt ülni, érdemes egy kis rendrakásra is fordítani ebből az időből. Rakjunk rendet a sok év alatt készített fotók zűrzavarában: rendezzük mappákba a telefonon tárolt, a közösségi oldalakon kapott, vagy ide-oda letöltögetett képeinket időrend vagy téma szerint csoportosítva, hogy áttekinthető fényképalbumokat kapjunk. Ha ezzel megvagyunk, máris jobban válogathatók a fotóink – küldjünk vagy hívassunk elő a legjobbakból egy-egy csokrot a nagyszülőknek!

3. A digitális fotókkal manapság igen kreatív, és egészen hasznos ajándékok készülhetnek. A családi, baráti szülinaposok és névnaposok fotóiból összeállított öröknaptár minden otthonban jó szolgálatot tesz, emellett kedves meglepetés is. De a fotóstúdiók közreműködésével készíthetünk a családunk vagy gyermekeink mosolyával díszpárnát, bögrét, kulcstartót, hűtőmágnest, pólót, egérpadot és puzzle-t is.

4. Ügyeskedjünk mi magunk a fotókkal, és fabrikáljunk belőlük nagycsaládi memóriajátékot! A kiválasztott fényképeket kettesével szerkesszük össze kártyákra, és hívassuk elő a fotó-egyveleget. Ha otthoni nyomtatóval dolgozunk, a kapott papírképeket házilag laminálhatjuk könyvborító fóliával is. Vágás, esetleg kartonra ragasztás után már csak egy feladatunk maradt: csinos kis dobozt keresni vagy hajtogatni az egyedi memóriajátéknak.

5. Készítsünk az ajándékozásra szánt képeknek egyedi keretet festéssel, rajzzal, ragasztással, vagy különböző papírlapok összevariálásával. Díszíthetjük a kereteket kis kövecskékkel, kagylókkal, papírkinyomóval sokszorosított alakzatokkal, vagy krepp papírból gyúrt színes, apró gombócokkal is.

6. Termesszünk gyerekvirágot! Vázába valót alkothatunk szívószálból, kartonból és muffinpapírból. De hogy mosolyogjon is a virág, keressünk egy jól sikerült fényképet a gyermekünkről, és ragasszuk azt a közepére, hogy a szirmok közepe a kedves arc lehessen! Nincs ennél szebben nyíló virág egyik nagymama kertjében sem! Csupán az a cserepes virág vetekedhet vele, amit szintén a gyermekünkkel közösen alkotunk: egy közepes méretű virágcserépbe tegyünk sógyurmát vagy öntsünk gipszet. Mielőtt megszáradna, állítsunk bele hurkapálcát – ez lesz a virágunk szára. Zöldre festett vagy színezett papírból ragasszunk a pálcaszárra leveleket, majd készítsük el a virág fejét is. A tetszőleges virágalakot kiszínezve, a közepébe a gyerekképet beragasztva – a nagyi örömére – örökké nyíló cserepesvirágot ültettünk!


Ezek a cikkek is érdekelhetik: