Méltó és elegáns helyszínen, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltárban ünnepélyes keretek között írták alá azt az együttműködési megállapodást, amely biztosítja a Hugonnai Vilma Emlékév szakmai hátterét. A nyitóesemény a főszervező és ötletgazda Magyar Női Unió, valamint partnerei, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Családbarát Magyarország Központ, a Kopp Mária Intézet, a Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum és az UNESCO támogatásával valósult meg. 

– Szeressük minden embertársunkat, úgy, mint önmagunkat. Ez Hugonnai Vilma esetében az életek mentését és az ápolást jelentette – mondta videóköszöntőjében Kásler Miklós miniszter. – Ő volt az első magyar orvosnő, szülésznő, akit már életében kiemelt kortársai közül a rendkívüli szorgalma és tenni akarása. Mindig ott volt, ahol segíteni kellett, tevékeny részt vett a vidék orvosi ellátásért is. A családokért tett példaértékű munkássága előtt tiszteleg most ez az emlékév – fogalmazott az emberi erőforrások minisztere. 

Az 1847-ben született Hugonnai Vilma nemzedékeknek tört utat eltökéltségével és kitartásával. Az első magyar orvosnő és védőnő ellenállhatatlan erőt érzett magában, nem az akadályokat látta maga előtt, hanem a megoldásokat. Szívügyévé vált a nők képzése, hogy a családok támogatásával és egészségének érdekében részt vehessenek a felsőoktatásban. Segített az elkötelezetteken és elesetteken. Ő szervezte meg, hogy a védőnők az otthonaikban is felkeressék a családokat, a kismamákat és a csecsemőket, és felvilágosítást tartsanak a kor elérhető vitaminjairól és oltásairól. Hugonnai Vilma a nemzeti kincsünk, halálának 100. évfordulóján az idei emlékév a rá és munkásságára való emlékezés jegyében telik majd. 

Miután Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke röviden ismertette Hugonnai Vilma életútját, a főszervező Magyar Női Unió elnöke, Batthyány-Schmidt Margit köszöntötte a megjelenteket. 

– Történelmi korok követik egymást, de feladatunk örökérvényű: bátor szerepvállalás, hogy értékeinkhez visszanyúlva mutathassunk példát a jövő generációjának – kezdte Batthyány-Schmidt Margit

– Hugonnai Vilma munkássága példaértékű, állhatatosan tevékenykedett a nők oktatásban való részvételéért és a munkában való felelősségvállalásáért. Szellemisége és odaadása a mai napig megállja a helyét, mert a hűség, a hit és a bátorság csak együtt létezhet. Ennek szellemében kell tennünk a dolgunkat.  

Varga Benedek, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár igazgatója Hugonnai Vilma tevékenységének súlya, míg Várfalvi Marianna, a Magyar Védőnők Szakmai Szövetségének elnöke a példamutató életút előtt hajtott tisztelettel fejet. 

A Miniszterelnökség családpolitikáért felelős helyettes államtitkára, Dr. Beneda Attila családjából vett példákkal is alátámasztotta az első magyar orvosnő kiemelkedő szerepét. 

– Hugonnai Vilma eddig nem szerepelt olyan helyen, ami megilletné, ezért külön hálásak vagyunk, hogy méltó szerepet kap az idei emlékév által – jelentette ki Beneda Attila

– A feleségem vagy a lányom sem járhatná a saját útját az egészségügyben, ha az első magyar orvosnő nem taposta volna ki az utat a nők előtt. Hat esztendeje a családpolitikában dolgozom, büszkén mondhatom, hogy Magyarországon a családokban és családokból épülő munka alapú társadalomban gondolkozunk. Az erős családokra épül a magyar nemzeti vagyon. Az elmúlt évtized családbarát fordulata, a felelős gyermekvállalás, a fenntartható demográfiai fordulat, a stabil, célzott és rugalmas családtámogatások mind illeszkednek Hugonnai Vilma tevékenységéhez és életútjához. Ez a gondolkodásmód az egész társadalomban fontos szerepet kell, hogy kapjon, hiszen például a családbarát kórházi osztályok vagy szülészetek is meghatározóak egy édesanya és gyermeke életében. Hugonnai Vilma mindig hitt magában és egész életében a családokért dolgozott. Méltó emléket kell állítanunk személyének – zárta gondolatait.