– Az Egyesült Államokból indult a kezdeményezés, azért, hogy felhívják a figyelmet azokra, akik napi 48 órában teljesítenek – fogalmaz Nagy Anna, arra utalva, hogy az érintett családokban egy szülőnek kell két ember feladatait ellátni.

– Bizony ez sokszor nagyon-nagyon komoly erőfeszítéseket jelent és ezért is fontos, hogy legalább egy évben egyszer gondoljunk rájuk.

Vegyük észre, hol segíthetünk!

Látott elmozdulást az utóbbi években a nyitottságban, a segítőkészségben az egyedülálló szülők felé? A nagyobb figyelemnek köszönhetően könnyebb lett valamelyest az érintettek élete?

– Nehéz megmondani, de talán az Egyszülős Központ létrejöttének is szerepe van abban, hogy itthon több szó esik az egyszülős családokról. Nagyon jó lenne, ha egyre többen észrevennék, hogy ezeknek a családoknak is megvannak a maguk egyedi igényei, szükségletei, és speciális segítségre lenne szükségük. Persze akár szervezetként, akár döntéshozóként is más és más lehetőségeink vannak. De ha azt látjuk, hogy valaki a környezetünkben, például a munkahelyünkön, a baráti körünkben egyedül neveli a gyerekét, akkor már az is óriási segítség lehet – különösen ebben a mostani időszakban –, hogy bevásárolunk helyette, hozunk gyógyszert, amikor beteg lesz a gyereke. Apróságokról van csak szó, de a kis dolgok is nagy támogatást jelenthetnek. Egy cégvezetőnek vagy szervezetek már érdemes megnéznie, miként lehet könnyebbé tenni az egyedülálló szülők helyzetét. Fontos, hogy felfigyeljenek arra: ezeknek a családoknak az élete máshogy működik bizonyos dolgokban.

Ugyan a világnapnak nincs hivatalos, aktuális tematikája, de ön most mit lát a legégetőbb problémának az egyszülős családoknál, amire ebben az évben érdemes lenne fókuszálni?

– Amióta elkezdődött a koronavírus-járvány – most már egy éve –, többszörösen nehezített pályára kerültek az érintett családok. Látjuk, hogy mennyire nehéz a mindennapokat a kétszülős családokban is megoldani, hogy a felnőttek dolgozzanak, közben tanuljanak a gyerekekkel, legyen mit enni és még a nagyinak is be lehessen vásárolni, akit egyébként nem láthatunk és aki nem tud besegíteni. Amikor ugyanez egyetlen egy emberre nehezedik, az hihetetlenül embert próbáló. Nem is beszélve azokról, akik elvesztették a munkájukat. Megsokszorozódott azoknak a száma, akik az Egyszülős Központtól kérnek segítséget. Rengetegen fordulnak hozzánk tanácsért, de a támogatások iránti igény is egyre nagyobb. Szükség van segítségre a gyerekek korrepetálásában, de akár pszichológia segítségre is, munkavállalási támogatásra, van, aki élelmiszercsomagot kér, vagy számítógépre van szüksége, hogy a gyereke tanulni tudjon.

Egyszülős gyermeksorsok

Az egyik szülő nélkül felnőni a járványtól függetlenül sem egyszerű. Az egyszülőssé váló családokban a gyerekek sokszor élhetnek át traumát, legyen az válás, vagy akár az egyik szülő elvesztése. Az ő számukra is tud támogatást adni az Egyszülős Központ?

– Elindítottunk egy négy kisfilmből álló sorozatot a honlapunkon, különböző egyszülős gyermeksorsokról. Három rész már látható. Azért egyenként tesszük közzé a filmeket, hogy lehessen beszélgetni egy-egy témáról, többet foglalkozni a helyzetekkel. Valóban igaz, hogy mindez nem csak a szülők ügye. Talán kicsit többet beszélgetünk arról, hogy szülőként mi hogyan éljük meg azt, amikor egyedül maradunk, egyedül neveljük a gyerekeinket, de a szervezetnél régi tervünk volt, hogy a gyerekek nyelvén is beszéljünk az egyszülőségről. A Nemzetpolitikai Államtitkárság is csatlakozott a projekthez, az ő segítségükkel tudtuk elkészíteni a négy filmet.

Az első kisfilm a válásról szól, hogy vajon milyen lehet gyerekként átélni azt, amikor az egyik szülő elköltözik otthonról. A második téma az édesanya elvesztése, amely felnőttként is borzasztóan fájdalmas, egy gyermek lelkének pedig mindezt feldolgozni és átélni még nehezebb. A harmadik kisfilm arról szól, hogy van olyan kisgyerek, aki egyáltalán nem ismeri az édesapját, aki számára csak az édesanyjától hallott történetek által elevenedik meg az apa. A negyedikben pedig az örökbefogás lesz a téma.

– Nagyon nehéz gyerekként benne lenni egy-egy ilyen helyzetben. Az egész alap, amire az életük épült, gyakorlatilag megváltozik, és nem tudnak ezzel mit kezdeni, hiszen még nincs tapasztalatuk. Sokszor meg sem tudják fogalmazni, hogyan érzik magukat. Tehát nekünk, felnőtteknek a feladatunk, hogy átsegítsük őket ezen az időszakon, pont akkor, amikor a mi életünk is a feje tetejére áll, amikor nekünk is kihúzzák a szőnyeget a lábunk alól. Sokszor nem is nagyon tudja az ember szülőként, hogyan kezdjen neki egy ilyen beszélgetésnek, mit mondjon a gyereknek, amivel nem okoz még nagyobb nehézséget, fájdalmat. A kisfilmekkel megpróbálunk eszközt adni a szülők kezébe, aminek segítségével el lehet kezdeni a beszélgetést. Nagyon sokszor a gyerek azt érzi, ő az oka annak, hogy tönkrement a szülei házassága, bűntudattal él együtt olyan dolog miatt, amihez semmi köze. A film a gyerekeknek is segíthet, az ő nyelvükön beszél, az ő szemszögükből fogalmazza meg a gondolatokat. A saját gyerekeimmel is megnéztük őket, és nagyon jó volt látni, hogy nemcsak engem, felnőttként értek el, hanem őket is megérintették. Remélem, a filmek eljutnak az érintett gyerekekhez és tudnak segíteni nekik abban, hogy érezzék: nincsenek egyedül, mások is vannak ebben az élethelyzetben, és van kiút a nehézségekből.


Novák Katalin: fontos az egyszülős családok terheinek enyhítése

Az egyedülálló szülők világnapjára időzített videóüzenetében a családokért felelős tárca nélküli miniszter hangsúlyozta: a kormányzat tovább dolgozik az egyszülős családok terheinek enyhítése érdekében. Novák Katalin Facebook-oldalán emlékeztetett: a kormányzat félmilliárd forinttal segítette az egyedülálló szülők életvitelét segítő egyszülős központok létrehozását. Az igazságügyi tárcával közösen pedig azon dolgoznak, hogy a jövőben hatékonyabb legyen az egyedülálló szülők számára a tartásdíj megállapítása és behajtása is.

Aminiszter kiemelte, hogy az egyszülős családokat is megilleti a legtöbb, családoknak járó adókedvezmény és otthonteremtési támogatás. Ugyanakkor a magasabb összegű családi pótlék mellett az egyszülős családok gyermekei, a nagycsaládosokhoz hasonlóan előnyt élveznek a bölcsődei felvételnél.

Ugyancsak elérhető számukra a családvédelmi akcióterv legtöbb eleme: élhetnek a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásával, a családi otthonteremtési kedvezménnyel (CSOK), a falusi CSOK-kal, illetve a CSOK-hoz kapcsolódó kölcsönnel is. Élvezik emellett az illetékmentességet, a teljes áfa-mentességet, új építésű ingatlan vásárlása, illetve új ingatlan építése esetén az 5 millió forintos áfa-visszaigénylés lehetőségét és az otthonfelújítási kölcsönt is. Továbbá édesanyaként négy gyermek vállalása esetén élethosszig tartó személyi-jövedelemadó mentességet élveznek.

(illusztráció: Shutterstock)