Nemcsak ronthatja az asztmás betegek állapotát, hanem akár rohamot is provokálhat a dohányfüst, az erős illatok vagy vegyszerek belélegzése. A magas légszennyezettség is felerősítheti a tüneteiket, ezért is fontos, hogy ilyen esetben a lehető legkevesebb időt tartózkodjanak a szabadban.

A felnőtt asztmás betegek 65%-ánál jelentkezik allergia is, ez az allergiás asztma. Ilyenkor az említett, asztmás tüneteket előhozó, felerősítő külső körülmények, az ún. triggerek mellett egy újabb jelenik meg, ilyen a pollenek okozta allergia.

„Ha valaki asztmás, és az utóbbi időben egyre többször tapasztal rosszulléteket: köhögés, sípoló légzés, mellkasi szorító érzés és nehézlégzés jelentkezik látszólag minden ok nélkül, akkor mindenképp vizsgáltassa ki magát. Pollenszezonban felmerül a gyanú, hogy esetleg egy fel nem ismert légúti allergia miatt is jelentkezhetnek, illetve rosszabbodhatnak az asztmás tünetei – figyelmeztetett a Budai Allergiaközpont orvosa.

Több allergén is állhat a tünetek hátterében

Allergiás asztmánál a panaszokat a pollenek mellett okozhatja háziporatka, penészgomba vagy háziállat allergia is. A kiváltó okot allergia vizsgálattal vagy vérvizsgálattal lehet kideríteni. Mindkét típusú allergiavizsgálat eredményét a tünetekkel együtt kell értékelni.

Hogyan kezelhető az allergiás asztma?

Ha pozitív és a panaszokkal összefüggő lesz az allergiavizsgálat eredménye, akkor a két betegséget együtt kell kezelni. Elképzelhető, hogy emiatt módosítani kell az asztmára szedett gyógyszereken, illetve ezt mindenképp ki kell egészíteni az allergiás tünetek elleni készítményekkel.

Sem az asztma, sem az allergia nem gyógyítható véglegesen, ám a két betegség együttes kezelésével tünetmentességet és jó életminőséget lehet elérni.