A DATA autizmusban érintett személyek számára kifejlesztett digitális szoftverrendszer. Mindennapi élethelyzetek és tevékenységek minél hatékonyabb szervezésében, önállóbb kivitelezésében nyújthat segítséget napi életviteli készségeknél (fogmosás, öltözködés, ételkészítés), és a mindennapi tevékenységek támogatásában (bevásárlás, fodrász, mozi, hivatali ügyintézés; egészségügyi ellátás igénybevétele, részvétel az intézményes oktatásban). A DATA-t akár óvodások és felnőttek is használhatják.

Nagymértékben egyénre szabható, mert az applikációval nyújtott támogatás az autizmus spektrum zavarral élő személy életkori sajátosságaihoz, kommunikációs és intellektuális képességeihez igazítható, egyéni szükségleteinek megfelelő támogatás nyújt.

„Az applikáció módszertana ugyanaz, amit eddig is használtunk a mindennapokban, tehát vizualitásra épül. Egy háttérben futó webes alkalmazás segítségével tervezzük meg a vizuális tartalmakat” – mondta Kővári Edit, az Autisták Országos Szövetségének (AOSZ) elnöke a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Az autizmus spektrumzavar az agy fejlődésének biológiailag meghatározott zavara, mely több területen, így a szociális és kommunikációs funkciókban, továbbá a rugalmas gondolkodásban és viselkedésben okoz az átlagostól minőségileg eltérő fejlődést.