Az ÖNÉ kollégái szintén távmunkában dolgoznak: a sorstársi tanácsadók több online fórumon is elérhetőek 9-17 óra között. Beszélgetnek egyedül lévő emberekkel, segítséget nyújtanak támogatások, segédeszközök igénylése esetén, illetve tájékoztatják az érintetteket a különböző lehetőségekről, szolgáltatásokról.

– A jelenlegi helyzet új kihívásokat állított elénk és más érdekvédelmi civil szervezetek elé is – kezdi Ungvári Györgyi. – A veszélyhelyzet okán a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége több beadványt készített az Emberi Erőforrások Minisztériuma számára is, így készült el az az intézkedési terv, amely a koronavírus-járvány időszakában az otthonukban élő fogyatékossággal élő személyek és családjaik támogatásáról szól.

A cél, hogy az összes önkormányzat rendelkezzen egy zöld számmal, melyen keresztül segítséget kérhetnek a rászorulók. Az alábbi hivatkozásban találhatók az önkormányzatok elérhetőségei: http://www.meosz.hu/az-onkormanyzatok-informacios-es-segelyvonalainak-elerhetosegei/ a lista pedig folyamatosan bővül.

– Egyes önkormányzatoknál már találtunk ilyen elérhetőséget, ami nagy segítség, ha valakinek vásárlásra, ételkihordásra vagy gyógyszerkiváltásra van szüksége – folytatja az egyesült elnöke. – Ezeket az elérhetőségeket természetesen folyamatosan bővítik. Az egyesületi vezetők pedig – így jómagam is – továbbították az intézkedési tervet az önkormányzatok felé. A kezdeményezésben részt vesznek a civil szervezetek is.

Értesítik a lehetőségekről az érdeklődőket

A parkolókártya és a fogyatékossági támogatás kapcsán létezik adatbázis az önkormányzatoknál az adott kerületben élő fogyatékossággal élő személyekről, bár ez a kép közel sem teljes.

– Néhány budapesti kerületben, valamint több vidéki városban az önkormányzatok felhívják a nyilvántartásban szereplőket, de mivel nem tudnak mindenkiről, kérték a civilek segítségét. A mi feladatunk, hogy szervezeti vezetőként értesítsük a látókörünkben élőket a segítség igénybevételének módjáról. Általában heti egy – de helyileg ez változó – alkalommal tudnak például bevásárlást, gyógyszerkiváltást, személyi segítést felajánlani, a kvóta pedig 4-5 db árucikk. Ez sajnos nagyon kevés, ám ha belegondolunk, hogy egy segítőre jut körülbelül 20-25 kliens, akkor nagyon is sok. Mivel alapvetően az önkormányzatok nem rendelkeznek státusszal erre a feladatra, így többnyire önkéntes erőket kellett mozgósítani. Öröm látni, hogy mennyi önszerveződés jött létre például a Facebook-on, amelyek nagyszerűen működnek. Az emberek összefognak értünk. Sok helyen a szomszédok, ismerősök telefonon keresik meg a mozgássérült embereket.

Sok kerekesszékes veszélyeztetett

Önmagában a fogyatékosság még nem teszi veszélyeztetetté az embert, ez az adott személy állapotától függ. Aki a sérültségéből adódóan tüdő- és/vagy szívpanaszokkal küzd, az valóban jobban ki van téve a veszélynek.

– Nekem járványos gyermekbénulásom volt, melynek következtében az izommozgató idegek bénultak le. Sokunkra különbözőképpen hatott a vírus, én például voltam légzésbénult is, amikor majdnem vastüdőt kellett használnom. A sclerozis multiplexxel küzdő betegeknek, illetve a gerincvelő-sérülteknek is óvatosnak kell lenniük, utóbbiaknál ugyanis gyakoriak a felfekvések, amelyek sajnos megkönnyíthetik a vírus terjedését. Sok mozgássérült küzd emellett különböző immunbetegségekkel. A kerekesszék utcai használata szintén rizikós ebben az időszakban, hiszen nem lehet tökéletesen fertőtleníteni. Egy biztos: a túlzott óvatosság sosem árthat, tehát akármilyen nehéz is, de maradjunk otthon – hívja fel a figyelmet az elnök.

A segítségnyújtás formáiról, a sorstársi tanácsadók elérhetőségeiről az egyesület weboldalán, a www.onalloelet.hu címen lehet tájékozódni, Skype elérhetőség pedig: Mozgássérült Emberek Önálló Élet Egyesülete.

Ezek a cikkek is érdekelhetik: