A Családbarát Magyarország Központban rendezett díjátadó ünnepséget Nagy-Vargha Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg.

– Talán nem véletlen, hogy az Önkéntesség Világnapja az adventi időszakra esik – kezdte köszöntőjét a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) helyettes államtitkára. – Múlt vasárnap meggyújtottuk az első gyertyát, ami a hitet jelképezi. A második a reményt, a harmadik az örömöt, a negyedik pedig a szeretetet. Hit, remény, öröm, szeretet: ez a négy mozgatórugója az önkénteskedésnek is – fogalmazott.

Nagy-Vargha Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár 

Az államtitkár hozzátette: maga az önkéntes pedig, aki azt vállalja, hogy a szabadidejében másokért vagy egy ügyért áldozatot hoz, három dologról egészen biztosan tanúbizonyságot tesz. Először is arról, hogy önzetlen, mert képes úgy is erőfeszítést tenni, hogy neki abból semmilyen haszna nem származik. Másodszor arról, hogy a tettek embere, és vannak olyan értékek és célok az életében, amelyekről nemcsak beszél, hanem tenni is tud értük. A harmadik pedig, hogy bebizonyítja, részt tud vállalni a társadalmi felelősségvállalásból.  

– Az önkéntesség közös ügyünk, mert általa sokkal jobb és szebb lesz a környezetünk, a világunk – hangsúlyozta Nagy-Vargha Zsófia. – Nagy öröm számomra, hogy az önkéntesség ennyi embert megmozgat – tette hozzá.  

– Az idei négy jelölt hiánypótló tevékenységet végez. Köszönöm nekik a munkájukat, gratulálok a jelölti státuszhoz, kiemelten pedig az Önként Jöttem díj 2023 nyertesének, a Fellegajtó Nyitogatók Alapítványnak. További sok sikert kívánok a tevékenységükhöz - zárta beszédét az államtitkár.

„Az önkéntesség társadalmunk egyik motorja”

A Családbarát Magyarország Központ nevében Szuromi-Kovács Ágnes köszöntötte a jelenlévőket. Az ügyvezető gratulációját fejezte ki a jelölt szervezetek felé.  

– Az önkéntes munka az önzetlen segítséggel párhuzamos fogalom: aki önkéntes munkát vállal, az a legfontosabbat adja: a saját erejét, idejét és elkötelezettségét – mondta Szuromi-Kovács Ágnes. – Az önkéntesség társadalmunk egyik motorja, az önkéntesek önzetlensége pedig megfizethetetlen érték - tette hozzá.

Szuromi-Kovács Ágnes, a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője

– Az Önként Jöttem díjnak két nagy értéke van – fejtette ki az ügyvezető. – Egyrészt lehetőséget ad arra, hogy elismerjük azokat, akik bármilyen anyagi elismerés nélkül, önzetlen módon segítenek másoknak, másrészt ezzel is népszerűsítjük az önkéntes munkát.

Kiemelte: a díj jelöltjeire, így a Balatonszemesi Adománybankra, a Fellegajtó Nyitogatók Alapítványra, a Jászsági Fiatalok Önkéntes Csapat Egyesületére és a TündérPakk Alapítványra összesen több mint hatezer szavazat érkezett, amelyből több mint négyezret a nyertes kapott.  

Az Önként Jöttem díj nyertesével kapcsolatban Szuromi-Kovács Ágnes elmondta, a fővárosi székhelyű szervezet története 2014-ben kezdődött, amikor egy halmozottan sérült kisfiát egyedül nevelő édesapa elhatározta, hogy a hasonló nehézségekkel küzdő gyermekeknek és szüleiknek programokat, rendezvényeket szervez, és számukra közösséget teremt. Az elmúlt években több mint 150 önkéntes segítette az Alapítvány munkáját. 2019 novemberében elindult a Fellegvár Napközi, ahol jelenleg tíz súlyosan halmozottan sérült gyermekről gondoskodnak, valamint komplex mozgás- és gyógypedagógiai fejlesztéseket is biztosítanak számukra szakemberek segítségével. Az alapítvány tevékenysége hiánypótló azért is, mert a gyerekek mellett segíti a szülők szociális és pszichés terheinek a viselését is.  

„A társadalom legelesettebb rétegéről van szó”

Az ünnepség harmadik felszólalójaként Varga Gábor, a Fellegajtó Nyitogatók Alapítvány elnöke mindenekelőtt köszöntetet mondott mindenkinek, aki szavazatával a szervezetüket támogatta.

Varga Gábor, a Fellegajtó Nyitogatók Alapítvány elnöke 

– Úgy gondolom, ez a díj hatalmas elismerése munkánknak. Köszönöm az önkénteseinknek, akik segítették felépíteni az intézményünket és programjainkban aktívan részt vettek. Ez a díj mindenkié, aki bármilyen formában is mellettünk állt az elmúlt években. Az, hogy most itt lehetek, elsősorban annak a rengeteg embernek köszönhető, akik támogattak bennünket – tette hozzá Varga Gábor.  

– A látszat csalóka: a halmozottan sérült gyermekekkel kapcsolatban sokan azt gondolják, hogy ők egy vegetatív állapotban léteznek, miközben ez nincs így: éreznek, sírnak, nevetnek, játszanak, boldogok, szomorúak - fogalmazott.  

– Nagyon fontos az, hogy segítsük őket, mert ezek a gyerekek részben vagy majdnem egészen tehetetlen testbe vannak bezárva, és őket innen ki kell hozni. A képességeiket folyamatosan fejleszteni kell ahhoz, hogy megfelelő életminőséget kapjanak. Mi az alapítvánnyal ezért dolgozunk – mondta az elnök.

– Nekem egy 12 éves halmozottan sérült kisfiam van, és ez egy kemény élethelyzet, egy kemény világ. Viszont én szeretek előre menni, és nem vagyok az a panaszkodó típus – fogalmazott az alapítvány elnöke. – A halmozottan sérült gyermekek sajnos semmiben nem tudják irányítani a sorsukat, ők a társadalom támogatására vannak utalva. A társadalom legelesettebb rétegéről van szó, és megérdemlik a figyelmet, mert egy társadalmat az minősít, hogy hogyan gondoskodik az elesettjeiről - zárta beszédét Varga Gábor.  

A Családbarát Magyarország Központ 2016-ban az önkéntes munka elismerése, az önkéntesség ismertségének növelése, és az önzetlen magatartás népszerűsítése céljából hívta életre az Önként Jöttem díjat. A díjazott minden alkalommal egy olyan szervezet, amely minimum egy éven át végzett anyagi ellenszolgáltatás nélkül társadalmilag hasznos tevékenységet. A Családbarát Magyarország Központ az Önként Jöttem díj átadásával szeretné a jó példát erősíteni olyan emberek tevékenységének bemutatásával, akik önzetlenül teszik szebbé, jobbá, élhetőbbé környezetüket, mindennapjaikat.

A jelölt szervezetek képviselőivel