Amennyiben egy idősebb gyermeket fogadunk örökbe, és szeretnénk felvenni a Babaváró támogatást, akkor ennek a gyermeknek az örökbefogadására való tekintettel ugyanúgy jogosultak vagyunk a támogatás igénybevételére – magyarázta videójában a miniszter. Ha a jelzáloghitel-elengedéssel élnénk hasonló esetben, akkor ez ugyanúgy igaz.

Miről is van szó?

– Önök elkezdik törleszteni a hitelt, azonban amikor az első gyermek érkezik, akkor 3 évre felfüggesztjük a törlesztést. Ha a második gyermek is megérkezik, akkor további 3 évre felfüggesztjük és elengedjük a fennálló tartozás 30 százalékát. Ha pedig a harmadik gyermek érkezik, akkor a teljes fennmaradó hiteltartozást elengedjük. Ez mostantól olyan esetben is igaz lesz, hogyha örökbefogadással teljesítik a gyermekvállalást és idősebb gyermeket fogadnak örökbe. Akár olyan gyermeket, aki 2019. július 1-jét megelőzően született – ismertette Novák Katalin.

Mostantól a 2019. július 1. előtt született, de azt követően örökbefogadott gyermekek után is igényelhető a Babaváró támogatás. Erre most visszamenőleg is lehetőség van: 60 napunk van arra, hogy igényeljük a támogatást. Ezzel együtt érdemes kérni azt is, hogy ha egy gyermeket fogadtunk örökbe, akkor felfüggesszék a törlesztést 3 évre, hogyha két gyermeket, akkor elengedjék a fennálló tartozás 30 százalékát. Három gyermek esetén pedig kérvényezzük a teljes tartozás elengedését.

A lakáscélú, ingatlanfedezetű jelzáloghitel-elengedés mértéke szintén attól függ, hogy hány gyermeket nevelünk a családban. Novák Katalin hangsúlyozta, hogy a támogatásokat igényelni kell.

(fotó: Shutterstock)