A Gyermekút Módszertani Központban a tudásmegosztással, a családokkal kialakított, bizalomra épülő közös munkával szeretnék segíteni a fejlesztésre szoruló gyermekeket és a velük foglalkozó szakembereket. A központ elsődleges célja, hogy olyan tudásbázisként működjön, amely a kora gyermekkori intervenció témakörében felhalmozódó tudást, projekteredményeket azok rendszerezésével, validálásával és folyamatos bővítésével, fejlesztésével a korszerű ismeretek szintjén tartsa és a szélesebb szakmai kör rendelkezésére bocsássa. A Dr. Kereki Judit szakmai vezető által bemutatott Gyermekút Módszertani Központ ünnepi rendezvényén a területen dolgozó szociális, gyermekvédelmi, egészségügyi szakemberek is részt vettek.

Dr. Hornung Ágnes

– Minden utazás az első lépéssel kezdődik, így volt ez a Gyermekút Módszertani Központ esetében is – mondta köszöntőjében Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára. – Megdöbbentő adat, hogy az iskoláskorú gyermekek 17 százalékát érinti valamilyen fejlődési rendellenesség vagy eltérés. Szülőként mindannyian tudjuk, hogy ilyen esetekben a legfontosabb szempont az információk hitelessége. A Gyermekút mögött megbízható tudás áll, amellyel nem csak a mielőbbi felismerésben segít, de a szakemberek megtalálásában is. A projekt szorosan kapcsolódik a családbarát politikához. Olyan rendszert szeretnénk építeni, amely minden élethelyzetben támogatja a családokat. Ezért bővítettük a bölcsődei férőhelyek számát és ezért értékeljük a családbarát intézkedéseket bevezető munkáltatókat. Ebbe a sorba illeszkedik a Gyermekút Módszertani Központ is, amely az összegyűjtött széleskörű tudást rendszerezi és elmélyíti, annak érdekében, hogy gyors és hatékony támogatást nyújthasson azoknak a családoknak, akik eltérést észlelnek gyermekük fejlődésében.

 Dr. Szuromi-Kovács Ágnes

– Négygyermekes édesanyaként biztos vagyok benne, hogy minden édesanyát egy láthatatlan szövetség köt össze, a szeretet szövetsége – kezdte dr. Szuromi-Kovács Ágnes, a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője. – Hiszen az a szeretet, amit gyermekeink iránt érzünk, nem hasonlítható semmihez. Mint ahogy az aggodalom sem, amin minden friss édesanya átesik újszülött gyermeke mellett. Azért jött létre annak idején a Gyermekút projekt, hogy a legnehezebb helyzetben lévő szülők, a gyermekük esetleges fejlődési elakadása, megtorpanása miatt szorongó, kétségbeesett anyák, apák a szakemberekben támaszra leljenek, odafigyelő, értő szemekre, ahol a szakmai tudás a fontos pillanatokban meghajtja a fejét az anyai ösztön előtt, és kéz a kézben, együtt keresik a legjobb megoldást, ami a gyermek egészségét szolgálja. Szívből remélem, hogy a Gyermekút Módszertani Központ egy újabb lépés a gyermekeinkért összhangban dolgozó szakemberek és szülők együttműködésének irányába. Ha csak egy édesanya aggodalmait sikerül csökkentenünk, ha a szorongás helyett a bizalom válik alapérzéssé, akkor már érdemes volt dolgoznunk.

A Családbarát Magyarország Központban 2017-2022 között az iskoláskor előtti eltérő, megkésett fejlődésű kisgyermekekért dolgozó Gyermekút projekt számtalan szakember értékes tudását gyűjtötte egybe. Ezáltal olyan kiemelkedő szakmai tartalom jött létre, amely hiánypótló segítséget jelent az ágazatban tevékenykedő szakembereknek, felsőoktatási hallgatóknak és a szülőknek egyaránt.

Hosszú távon egy lehetséges regionális központokból álló hálózat koordinációjára helyeződik a hangsúly, amely a születéstől az iskolába lépésig tartó életkorban lévő gyermekek és családjaik ellátásában résztvevő szakemberek számára nyújt módszertani támogatást, különös tekintettel a hatékony szolgáltatásnyújtásra és az inkluzív szemlélet megvalósulására a gyermekeket ellátó intézményekben. Mindez elősegíti az egyéni fejlődést, a család megerősítését és a társadalmi integrációt.

Dr. Kereki Judit

– A bizalomra épülő együttműködések, a bizalomra épülő kapcsolódások, kapcsolatok képezik alapját a biztonságnak, amelyben a gyermek megfelelő módon tud fejlődni – jelentette ki Dr. Kereki Judit, a Gyermekút Módszertani Központ szakmai vezetője. – A kulcsfogalom tehát a bizalom. Hosszú évek óta dolgozunk azon, hogy a kisgyermekek és családjaik körül kialakuljon ez a bizalmi együttműködésen alapuló biztonságos háló, hogy azok a szakemberek, akik a kisgyermekek és családjaik körül dolgoznak, megismerjék egymás munkáját, feladatait, tudását, és összehangoltan tudjanak együttműködni.

– A fejlesztéseink magukban foglalták azt a szándékot, hogy lerövidítsük a gyermekutakat, ésszerűbbé tegyük a különböző rendszerek kapcsolódásait, növeljük a minél korábbi életkorban történő ellátásba kerülés esélyeit. Hiszen tudjuk mindannyian, hogy minél korábban kerülnek ellátásba a gyermekek, annál eredményesebben lehet nekik segítséget nyújtani. Ennek közgazdasági vetületei is vannak, hiszen minél korábbi életkorban fektetünk be, annál magasabbak a hosszútávú befektetések megtérülési rátái. Tehát morális és gazdasági szempontból egyaránt fontos a korai életszakaszban nyújtott segítség – mutatott rá a szakember.