„A nők senki másnak át nem adható hivatása a gyermekek világrahozatala, és a biztonságos anya-gyermek kapcsolat megteremtése. A nők ezzel átruházhatatlan társadalmi szerepet töltenek be.” (Kopp Mária)

Az 1000 fős, reprezentatív felmérésében a KINCS egyebek között azt vizsgálta, hogy milyen viszonyban vannak a felnőtt korú magyar emberek az édesanyjukkal. A kutatásban résztvevő válaszadók 56 százalékának él az édesanyja, közülük 91 százaléka mondta azt, hogy jó, vagy nagyon jó kapcsolatot ápol vele (79 százalék az édesapjával is).

A nők kapcsolata általában szorosabb az édesanyával

Az összes válaszadó közel ötödének (18%) a járvány idején szorosabb lett a kapcsolata az édesanyjával, a nőknek még nagyobb része, negyede számolt be erről. A magyarok túlnyomó többsége (81 százalék) minden nap, vagy majdnem minden nap beszél az anyukájával, 84 százalékuk rendszeresen megosztja vele az örömeit, 63 százalékuk pedig azt is el szokta mondani neki, ha bánat éri. A nők kapcsolata általában szorosabb az édesanyával, közöttük a férfiakhoz képest körülbelül 10 százalékkal többen vannak azok, akik nagyon erősen kötődnek az édesanyjukhoz.

Anyák napján, május első vasárnapján a magyarok elsöprő többsége (96%) felköszönti az édesanyját (93% mindig, 3% gyakran, 1% ritkán, 3% pedig soha).

Arra a kérdésre, hogy Magyarországon elismerik-e az édesanyákat, a megkérdezettek közel négyötöde (78%) válaszolt igennel. A férfiak 82 százaléka, a nők 76 százaléka osztotta azt a véleményt, hogy Magyarországon tisztelet és megbecsülés övezi az édesanyákat, leginkább a tanulók értettek egyet ezzel az állítással (88%).

A Kopp Mária Intézet Anyák napi felmérése rávilágít arra, hogy a magyar emberek életében nagyon fontos szerepet játszik az édesanyjuk: jó és szoros a kapcsolatuk vele, és ezen a koronavírus-járvány sem változtatott, sőt még kissé javított is. Kevés kivételtől eltekintve minden magyar felköszönti az édesanyját Anyák napján, és úgy gondolja, hogy Magyarországon nagymértékű elismerésben részesülnek az édesanyák, legyen szó kismamákról, gyermeket nevelő anyukákról, nagymamákról vagy dédnagymamákról.

(illusztráció: Shutterstock)