Nincsenek mérgező bébiételek a magyar piacon, a hazai boltokban fellelhető, a csecsemőknek szánt ételek a világ egyik legszigorúbb ellenőrzésén esnek át – közölte a Magyar Nemzettel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Szigorú szabályok

A hatóság tájékoztatása szerint a csecsemők és kisgyermekek számára készült élelmiszerekre nemcsak uniós, hanem hazai rendelet is vonatkozik, amely a bébiételek biztonsági és minőségi előírásait, valamint a bébiétel definícióját is tartalmazza. A szóban forgó termékeket kiemelten kezeli a Nébih, ezért havi rendszerességgel ellenőrzik, hogy mit tartalmaznak a boltok polcaira kerülő bébiételek.

– Az elmúlt években egyszer sem fordult elő, hogy a határértéket meghaladó nehézfém-szennyeződést mutattak volna ki a szakemberek a készítményekben – húzta alá válaszában a hatóság.

Amerikai eredmények

Egy napokban publikált tanulmány eredményei szerint az Egyesült Államokban kapható bébiételek döntő többsége nehézfémmel szennyezett. A Healthy Babies Bright Futures által bevizsgált 68 márka 168 bébiételének 95 százalékánál mutatták ki az ólom, az arzén, a higany vagy a kadmium jelenlétét. A bébiételek 87 százaléka ráadásul egynél több nehézfémet tartalmazott, minden negyedikben pedig egyszerre mind a négy fémet azonosították.

Az amerikai kutatás eredményei valóban félelmetesek, a Nébih szakemberei szerint azonban egyáltalán nem biztos, hogy akkora a baj, mint amekkorának elsőre látszik. Az Egyesült Államokban ugyanis nem minden esetben létezik jogszabályi határérték az ételekben előforduló nehézfémek mennyiségére vonatkozóan.

Irreális elvárások

– Bár az említett amerikai cikk írója szerint a gyártóknak arra kell törekedniük, hogy a bébiételekben ne forduljanak elő ilyen anyagok, ez irreális elvárás. A természetes szennyezőanyagok teljes kizárása szinte lehetetlen – mutatott rá a Nébih.

Az ólom például a környezetünkben mindenütt megtalálható. A növények könnyen felszívják az ólomszennyeződést a talajból, amely így a növényeket elfogyasztó állatok és emberek szervezetébe is bejut. Az élelmiszer-feldolgozás során a levegőből is kerülhet ólomszennyezés az ételekbe.

Az arzénvegyületek minden környezeti elemben előfordulnak, az emberi szervezetbe táplálékkal és ivóvízzel kerülhetnek be. Higany a szennyezett levegőből eső formájában kerül az álló- és folyóvizekbe, az emberi szervezetre veszélyes vegyülete a vízből könnyen a halak szervezetébe jut.

(fotó: Shutterstock)