Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott: ma már kiemelkedő lehetőségek segítik a gyermekeket vállalókat. Szeretné, ha a civil szervezetek európai szinten is hatékonyabban, erősebben tudnák képviselni a családi értékeket.

Legfontosabb a választás szabadsága

Beneda Attila családpolitikáért felelős helyettes államtitkár a Családvédelmi Akcióterv eredményeit ismertette.

– A bölcsődefejlesztés töretlenül halad előre – kezdte. – A nagycsaládosoknak szóló autóvásárlási kedvezményt a kérelmek alapján 20 ezernél is többen vennék igénybe, 2 ezer esetben pedig már megtörtént a folyósítás, ami több mint 5 milliárd forintot jelent. A Babaváró Támogatásra eddig ötvenezernél több igénylés érkezett, és már mintegy negyvenezer szerződést kötöttek meg, 380 milliárd forint összegben.

A helyettes államtitkár jelezte, hogy a Családvédelmi Akcióterv jövőre folytatódik: január 1-jétől a 4 gyermekes édesanyák személyijövedelemadó-mentességet élveznek, és igényelni lehet majd a nagyszülői GYED-et is.

– Egyik lehetőségnél sem a tömeges igénylés, hanem a választás szabadsága a fontos –hangsúlyozta. – A fiatalok bíznak a jövőben, ezt jelzi, hogy augusztusban és szeptemberben 40 éves csúcsot döntött a házasságkötések száma. A családpolitikai döntések előkészítésénél a kormány és a civilek közötti "emberi hang és kommunikáció" sokat segít abban, hogy megtaláljuk a legjobb megoldásokat.

Milliárdos támogatás a civileknek

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy a szervezetek szolgáltatási egysége, kapcsolódási pontja szeretnének lenni. Elmondta, hogy a Nemzeti Együttműködési Alapból (NEA) civileket támogatnak, a Miniszterelnökség pályázat formájában 7,7 milliárd forintot oszt szét a kollégiumi rendszeren keresztül. Idén 11 777 szervezet indult el a NEA pályázatain, 5500-an nyertek. Emellett 284 milliárd forinthoz juthatnak hozzá a szervezetek önkormányzati, uniós forrásokból. Jelenleg 60 ezer civil szervezet működik Magyarországon.

Senki sem vesztett, mindenki nyert

Az eseményen bemutatták a Mindent köszönök! Élettörténetek az örökbefogadásról című szépirodalmi kötetet. Az ezzel kapcsolatos kerekasztal beszélgetés során a hasonló című pályázat első három helyezettjét Vassányi Miklós filozófus kérdezte. Egyebek mellett arról volt szó, hogy az örökbefogadott gyermekek számára lelkileg súlyos szituációkat teremt például egy olyan életkezdés feldolgozása, megértése, hogy az egyik szülőnek a hasában voltak, majd pár éves korukig nevelőszülőknél éltek és ezután örökbe fogadták őket. Az egyik díjazott úgy fogalmazott: a kétéves korában örökbefogadott kislánya most 10 éves, már a neve sem az, mint ami a nevelőszülőknél volt. De végül senki sem elvesztett valamit, hanem mindkét család nyert.

A másik résztvevő örökbefogadottként vett részt a pályázaton. Mint mesélte, ő akkor tudta helyre tenni magában az életét, azt, hogy a nehéz körülmények miatt kiszakították a családjából, amikor a „vérvonallal” megismerkedett. Találkozott a testvérével, szavai szerint egy „beteljesült szerelem-érzés” volt, amikor 28 év „nem létezés” összesűrűsödött egy percben. A szüleivel – akik felnevelték – nagyon kiélezett vitái voltak. Mindig nyitva volt azonban otthon a kiskapu, amikor kimondhatta, hogy sajnálja, amit mondott. Mint mondta, az örökbefogadás egy formája, folyamata annak, hogy családok jöjjenek létre.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy a gyermekvállalás egy jó kifejezés, hiszen mindegy, hogy a gyermek milyen úton kerül a családba. Ha az örökbefogadás kifejezése otthon természetessé válik, a gyermek fogja segíteni a szülőt abban, mikor fejtse ki a saját történetét. Ha a gyermek kérdezhet, és arra az életkorának megfelelő választ kap, akkor a helyzet számára nem lesz sokkoló.