A Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS), valamint a Családbarát Magyarország Központ vezetőivel közösen tartott sajtótájékoztatót a BabaMama Expon.  

Hornung Ágnes elmondta: a szülők, a gyermektelen, a gyermekre váró és gyermekes családok is mind azért látogatnak ki a BabaMama Expora, hogy tájékozódjanak a jövőbeli lehetőségeikről. Feltérképezzék, hogy milyen eszközöket tudnának beszerezni és mi az, ami a legjobb a már meglévő és megszületendő gyermekeiknek.  

– Mi is azért vagyunk ma itt, hogy tájékoztassuk a családokat azokról a lehetőségekről, támogatásokról, amiket jövőbeli gyermekvállalás esetén vagy meglévő gyermekek mellett igénybe tudnak venni – fogalmazott. – Ahogy a szülők, úgy a családpolitikánk is folyamatosan keresi azokat a megújulási pontokat, amelyekben a jövőben finomhangolni lehet a rendszert. Éppen ezért 2010-ben a kormány úgy döntött, hogy a családokat helyezi a középpontba és a nemzet megújulásának lehetőségeként tekint rájuk. Ekkor kezdődött az a családbarát fordulat, ami immár 13 éve tart, és amely ezalatt több mint 30 családpolitikai intézkedés bevezetését tette lehetővé – tette hozzá.  

Hangsúlyozta, a kormány családpolitikája három fő pillérre épül: az első az otthonteremtés, a második az anyagi biztonság, a harmadik pedig döntési szabadság. Ezt mostantól egy negyedik fő pillér fogja kiegészíteni, ami a testi, lelki, szellemi egészség.  

Az államtitkár elmondta, a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) 2024. január 1-jétől megújul. A családok a már meglévő és tervezett gyermekek számától függően államilag támogatott hitelt igényelhetnek maximum 3%-os kamattal. A CSOK Plusz összege 15, 30, illetve akár 50 millió forint is lehet – sorolta. Majd arra buzdította a családokat, hogy akár a hitelintézetekben, bankokban is érdeklődjenek a hitel felvételének lehetőségeiről.

2010 óta az állami intézkedések jó része a családok anyagi biztonságát segíti. Hornung Ágnes említést tett a Családi Adókedvezmény és 2021-ben a CSED 100 bevezetéséről, mely utóbbi a gyermeket szülő édesanyáknak az első 6 hónapban biztosít jóval magasabb összeget, hiszen már csak a 15%-os személyi jövedelemadó-előleget vonják le a korábbi bérükből. 2022-ben az egyszeri személyi jövedelemadó visszatérítéssel, illetve a többi adókedvezménnyel és anyagi juttatással több mint 4 milliárd forintot hagytak a családoknál 2021. és 2022. között.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a gyermeknevelés a hatalmas boldogság mellett számtalan feladatot is ad a szülőknek. Ahhoz, hogy se a tanulás, se a karrier ne jelentsen hátrányt a gyermeket vállalóknak, ezért a bölcsődei férőhelyek számát a kormány az elmúlt 3 évben háromszorosára növelte.  

Hornung Ágnes végül az családpolitika új, negyedik pillérjét ismertette. Kiemelte, ahhoz, hogy boldogan neveljük a gyermekeinket és ők is boldog felnőtté váljanak, a család testi-lelki-szellemi egészségére is óriási hangsúlyt kell fektetni. Elmondta, jelenleg a kormány egy olyan csomagon dolgozik, amely ennek a pillérnek a támogatására fókuszál. Az államtitkár bízik benne, hogy hosszú távon ez is fog abban segíteni, hogy a gyermekek és a boldog családok száma nőjön Magyarországon. 

Fűrész Tünde, a KINCS elnöke egy 2018-as felmérés eredményének felelevenítésével kezdte beszédét, amely az akkori BabaMama Expon készült. A résztvevő anyukákat és apukákat arról kérdezték, hogy mennyire értenek egyet a családtámogatási intézkedésekkel, mennyire használják ki őket, illetve egyetértenek-e azzal, hogy Magyarország családbarát ország. Elmondta, már akkor is nagyon sok pozitív válasz érkezett, azóta pedig – a kormány további intézkedéseinek köszönhetően – a támogatottság még tovább növekedett.  

Kiemelte, az elmúlt 5 évben a KINCS számos alkalommal végzett felméréseket és reprezentatív kutatásokat, melyek közül mind azt igazolta vissza, hogy Magyarországon a családpolitikának nagy a támogatottsága. 10-ből 8 ember egyetért ezekkel az intézkedésekkel és hasznosnak tartja őket. A háromévesnél kisebb gyermeket nevelő szülők körében pedig még nagyobb (10-ből 9) a családpolitikai intézkedések támogatottsága.  

Dr. Szuromi-Kovács Ágnes, a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője elsőként felidézte saját személyes emlékeit a BabaMama Expoval kapcsolatban, ugyanis gyermekei születésekor gyakran megfordult a családjával a rendezvényen. Elmondta, mennyire szerencsések az ide látogatók, hiszen az ő életükbe hamarosan egy gyermek érkezik, vagy már most az életük része. Kitért arra is, hogy mikor itt járt, számára az információk megszerzése mellett biztonságra volt a legnagyobb szüksége.  

Hozzátette: a Családbarát Magyarország Központ az államtitkárság háttérintézményeként számos eszközzel segíti azt, hogy a gyermeket vállalók mind az információkat, mind a biztonságot megkapják. A csalad.hu portál a hiteles információk mellett lelki támogatást is nyújt, hiszen számos cikk jelenik meg gyermekvállalás és nevelés témakörében. A családtámogatásokról egy külön Támogatások aloldalon kaphat mindenki naprakész tájékoztatást, köztük a CSOK Pluszról is.  

Az ügyvezető kitért a Gyermekút Módszertani Központ tevékenységre, mely egy gyermekfejlődési kérdőívvel segíti elsősorban a szakembereket – ezt a Családbarát Magyarország Központ standjánál ki is lehet próbálni.  

Elmondta, azokat az édesanyákat is igyekeznek támogatni, akik a családjukat és a karrierjüket próbálják a lehető legjobban összeegyeztetni. Az ő figyelmükbe ajánlotta az Egyensúlyban című podcast csatornát, melynek legújabb adása Illés Fanni paralimpiai, világ- és kétszeres Európa-bajnok paraúszóval éppen ma jelent meg.