A nagybetűs élet kezdetén – Fiatalok családalapítás és gyermekvállalás előtt címmel rendezett kerekasztal beszélgetést a Mathias Corvinus Collegium (MCC) debreceni központja. Ahogy azt az eseményről szóló ismertetőben olvashattuk, „Mindannyiunk életében elérkezik az a pillanat, amikor rendre felteszik nekünk rokonaink, barátaink a következő néhány kérdést: „Na és hogy állsz a lányokkal/fiúkkal?”; „Komoly már a szerelem?”; „Eljegyzés megvolt már?”; „Milyen esküvőt szeretnétek?”; „Mikor jön már a baba?”, „Mikor érkezik a kistesó?” Ezeket a kérdéseket többnyire a fiatalságunk derekától kezdődően kapjuk meg, és eleinte nem tudunk rá egzakt válaszokat adni, de mindenkiben lakozik egy ideál, egy jövőkép a válaszokat illetően.” 

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői – köztük Dr. Szuromi-Kovács Ágnes, a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője – a mai ifjúság családalapítási és gyermekvállalási szokásaival, trendjeivel kapcsolatos gondolataikat, álláspontjaikat, a rendelkezésükre álló kutatási eredményeket osztották meg egymással, valamint a szép számban összegyűlt, főként egyetemistákból álló közönséggel. Emellett a téma elismert szakértői arra a kérdésre is keresték a választ, vajon hogyan hatnak ezekre a folyamatokra a magyar családtámogatási programok. 

A program első részében a meghívott vendégek a párkapcsolati formák elmúlt évtizedekben bekövetkezett változásairól, a fiatalok párválasztással, házassággal, családalapítással kapcsolatos attitűdjeiről váltottak szót. 

Ezt követően a szakemberek arra kérdésre keresték a választ, miért tolódott ki a házasságkötés ideje a fiataloknál, és miért megy nehezebben számunkra az elköteleződés, mint néhány évtizeddel ezelőtt.  

„Ami az élethez kell, az hiányzik a tananyagból”  

A kapunyitási pánik jelensége kapcsán Engler Ágnes fejtette ki a véleményét.  

– Lényegében egy óriási ellentmondásról van szó, mert valóban rengeteg választási lehetőség áll a fiatalok előtt, akik érthető módon szívesen nyújtják ki az ifjúkor számukra igen értékes időszakát, hogy minél hosszabb ideig élvezzék az életet, ugyanakkor hatalmas nyomás is nehezedik rájuk azáltal, hogy ilyen végtelen szabadságban élnek – mondta a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Neveléstudományi Tanszékének vezetője. – Amikor én gyermek voltam, háromféle fagyi létezett, a csoki, a vanília és a puncs, ezek közül lehetett választani. Sokszor visszagondolok erre, amikor állok a fagyiárus előtt, nézem a 30 féle fagylaltot és azt kívánom, de jó lenne, ha csak háromból kellene választanom. Nem könnyű megbirkózni ezzel a szabadsággal, tanulnunk kell azt is, hogy mi alapján válasszunk a lehetőségek közül, hogyan állítsuk fel a sorrendet. Nem beszélve arról, visszautalva a párválasztás dilemmáira, hogy honnan tudhatjuk, ki lesz az igazi társunk az életben.  

– Én a felkészítésnek vagyok a szószólója, mert úgy gondolom, hogy nagyon sok hasznos dolgot tanulunk az iskolában, de ami az élethez igazán kell, az valahogy hiányzik a tananyagból, vagy nagyon rejtett módon jelenik meg benne – tette hozzá Engler Ágnes. – Ezért tartom különösen fontosnak a felkészítést, hogy beszélgessünk a gyerekekkel, a fiatalokkal a párválasztásról, az elköteleződésről, a családalapításról. És ne csak a középiskolában, hanem már sokkal korábban hozzuk szóba ezeket a témákat, természetesen mindig az életkori sajátosságoknak megfelelően. Készítsük fel őket arra, hogy el fognak jönni azok az idők, amikor ezekkel a kérdésekkel szembe kell nézniük, és hogy ez nem lesz könnyű, akár pánikot vagy félelmet is kelthet bennük. Készítsük fel őket tudatosan – ennyit tehetünk, és úgy gondolom, hogy ez a felelős hozzáállás. 

Hogyan segítenek a családtámogatási programok? 

Vajon a magyar családtámogatási intézkedések milyen irányban befolyásolják a mai ifjúság családalapítási és gyermekvállalási szokásait, trendjeit? Hogyan vélekednek erről a fiatalok?  A téma elismert szakértői emellett arra a kérdésre is keresték a választ, hogy vannak- e olyan részei a családtámogatási rendszernek, amelyeket még lehetne fejleszteni. 

– Ezzel kapcsolatban egy fontos dologra szeretnék rámutatni – mondta Székely Levente, az MCC Ifjúságkutató Intézetének vezetője. – Készítettünk kutatást arra vonatkozóan, hogy a fiatalok mennyire ismerik a családtámogatási formákat, illetve megpróbáltuk azt megnézni, hogy ezeknek az intézkedéseknek érzékelhető-e közvetlen hatása. Tehát nagyon leegyszerűsítve: vállalnak-e csak azért gyermeket vagy gyermekeket a fiatalok, mert az állam kiterjedt családtámogatási rendszert üzemeltet? A válaszokat elemezve arra jutottunk, hogy közvetlen hatás nem igazolható, azaz csak emiatt nem vágnak bele a családalapításba. Én ezt úgy magyaráztam meg a magamnak, hogy senki, tehát az állam sem tudja azt elérni, hogy a fiatalok több gyermeket akarjanak vállalni. Viszont az adatokból mindenképpen igazolható, hogy a családtámogatási rendszer mostani struktúrája hozzájárul ahhoz és segítséget jelent, hogy a fiatalok fejében már meglévő, a családalapítással kapcsolatban már megfogalmazott, illetve körvonalazódó tervek megvalósulhassanak.    

Sokan használják a kalkulátort 

– Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetőjeként személyes tapasztalatról is be tudok számolni, hiszen nálunk működik a Családtámogatási Kalkulátor, amelynek az a célja, hogy a hazánkban elérhető valamennyi családtámogatási formáról közérthető, hiteles információt nyújtson mindenkinek, akit ezt érdekel, illetve érint – magyarázta Dr. Szuromi-Kovács Ágnes. – Több mint 400 ezren nézték már meg a csalad.hu portálon ezt az aloldalunkat, és 200 000 kalkulációt végeztek el rajta. Azt tapasztaltuk, hogy az érdeklődés jellemzően kétirányú: egyrészt az otthonteremtéshez kapcsolódó támogatásokra fókuszál, másrészt a különböző gyermekneveléshez kapcsolódó ellátásokra és támogatásokra mutat. Utóbbiak kapcsán szeretném a kiemelni a GYED extra 10 évvel ezelőtti bevezetését. Ez a hazánkban egyedülálló intézkedés ugyanis lehetővé teszi, hogy a kisgyermekes édesanyák nagyon hamar visszatérhessenek a munka világába, úgy, hogy közben anyagilag nem kell kockázatot vállalniuk. 

Kell a közösség!  

Vajon a szakemberek szerint van-e még valamilyen hiátus a családtámogatási formákat illetően?  

– Úgy gondolom, hogy ez a több mint 30 intézkedést tartalmazó családtámogatási rendszer már valóban annyira „körbebombázta” a családalapításra készülőket vagy a következő gyermeket vállalni szándékozókat, hogy kellő segítséget tud nyújtani nekik, és mindenki meg fogja találni azokat a támogatási lehetőségeket/formákat, amelyek segíthetik őt a boldogulásban – vélekedett Engler Ágnes. – A gyermekvállalási hajlandóság nagyon magas Magyarországon: ezt bármikor mérjük, a tervezett gyermekszám mindig kimondottan magas, míg a megszületett gyerekszám ehhez képest valóban alacsonyabb. Ezért is nagyon fontos, hogy legyenek olyan ösztönző erők állami szinten is, amelyek azt támogatják, hogy ez a különbség csökkenjen.  

– Viszont, amihez ennek kapcsán én még visszalépnék, az a párkapcsolat kérdése, hisz akkor lesznek családok és gyermekek, ha vannak működő párkapcsolatok. Abban a kutatásunkban, melyben 1500 egyetemista vett részt országosan, megkérdeztük azt is, mi az oka annak, hogy a fiatalok nehezen találnak párt. Biztosak voltunk benne, hogy a válaszadók első helyen arra fognak hivatkozni, hogy sok a tanulnivaló, vagy hogy sokat kell dolgozniuk a tanulás mellett. Nagy meglepetésünkre nem ezek az okok kerültek a lista élére, hanem az, hogy „magányosak vagyunk, elszigetelődünk a saját kis tanulmányainkban, a kollégiumi szobáinkban, és nincsen olyan közösség, ahol ismerkedhetnénk.” Ez jött ki legelső és legfontosabb akadályként. A kérdőívben azt is megkérdeztük, milyen segítséget szeretnének a fiatalok annak érdekében, hogy párt találjanak, és hogy a párkapcsolatukat meg tudják tartani. Itt felsoroltunk több lehetőséget, pl. előadásokat, jó könyveket, konzultációs alkalmakat stb., de a fiatalok köszönték szépen, ebből nem kértek: mindössze 10 százalékuk értékelte az ilyen jellegű felajánlásokat. Ezzel szemben a 90 százalékuk azt válaszolta, hogy közösségi tereket szeretnének és közösségi programokat, ahol érdemben lehet ismerkedni, ahol igazi közösségre tudnak találni és nem feltétlen azzal a céllal, hogy azonnal párkapcsolat legyen belőle, mert nemcsak a párkapcsolattal vannak gondok, hanem a baráti kapcsolatokkal is. Tehát a közösségi terek és alkalmak biztosítása terén érzem még a támogatási lehetőséget akár állami részről – fogalmazott a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Neveléstudományi Tanszékének vezetője

Érdemes felkészülni a párkapcsolatra 

Engler Ágnes gyakorló egyetemi tanárként számolt be a családalapításra készülő tanítványait leginkább foglalkoztató kérdésekről. 

– Demográfiát tanítok több helyen is, és az utóbbi időben sok hallgatóm fordult hozzám a következő kérdéssel az előadás végén. „Tanárnő, a mi baráti körünkben is sokakat eljegyeznek már a diplomaosztó után, tehát mi is tapasztaljuk, hogy nagyon népszerű a házasság, és hogy sokan házasodnak, de vajon megmaradnak-e ezek a házasságok, és nem csak azért köttetnek-e, mert ez most trendi, vagy mert jó buli az, hogy összeházasodunk? Nem fognak-e felbomlani ezek a szövetségek néhány év után? Mit tehetünk ezért, hogy a házasságunk tartós maradjon?”  Ezt kérdezik tőlem sokszor a fiatalok, és úgy gondolom, hogy itt van még bőven teendője a mi generációnknak. Az első és legfontosabb feladatunk, hogy beszélgessünk a fiatalokkal, és ne a mi buborékvilágunkból próbáljuk megismerni az ő gondolataikat, érzéseiket. 

– Kedvenc szlogenem a felkészítés – tette hozzá Engler Ágnes. – A párkapcsolatra és az abban megjelenő problémákra is érdemes felkészülni. Ha előre tudnánk, melyek azok a kérdések, mondatok, megjegyzések, amelyekkel gyilkolni lehet a kapcsolatokat, és ha nem azt vágnánk folyamatosan egymás fejéhez, hogy mit nem csinált meg, vagy miben hibázott a társunk, ha odafigyelnénk ezekre az apró nüanszokra, akkor sokkal több problémát megúsznánk a párkapcsolatainkban.  Persze, ez egy tanulási folyamat, ez kétségtelen, mert életünk végéig tanuljuk azt, hogyan kell együttélni egy másik emberrel. 

Kulcskérdés a kitartás 

– Egy dolgot tennék hozzá az Ágnes által elmondottakhoz: szerintem nagyon fontos a kitartás – hangsúlyozta Dr. Szuromi-Kovács Ágnes. – Ez különösen nagy kihívás egy olyan korban, amikor „csereszabatos társadalomban” élünk, tehát ha bármi elromlik, nem hívunk hozzá szerelőt. Még ha környezettudatosak, vagy pénzügyileg tudatosak is vagyunk és találnánk olyan szakembert, aki megjavítaná az adott problémát, akkor is sokszor kimegy a fejünkből ez a lehetőség. Pedig a párkapcsolatokat is meg lehet javítani. Tudatosítani kell a fiatalokban, hogy igenis vannak hullámhegyek és hullámvölgyek két ember hosszú távú szövetségében, de a hullámvölgyek után adott esetben megerősödve folytathatjuk a közös életünket. Tehát a kitartás kulcskérdés, és úgy gondolom, hogy azokban a párkapcsolatokban, amelyekért megéri harcolni, igenis küzdeni kell. 

TÁJÉKOZÓDJUNK, KALKULÁLJUNK!

Érdemes még a családtervezés előtt megismerkedni mindazokkal a támogatási formákkal, amikre jogosultak lehetünk. A magyar állam igyekszik anyagilag is segíteni a gyermeket vállaló családokat, amit érdemes kihasználni. Ehhez első lépésben kiváló segítséget nyújthat a Családtámogatási kalkulátor, amivel a kanapénk kényelméből máris kaphatunk egy rálátást arra, hogy a mi élethelyzetünkben milyen támogatásokra pályázhatunk.