A CSOK Plusz-szal a kormány olyan otthonteremtési koncepciót hozott létre, amely a vágyott gyermekek megszületését ösztönzi és érdemi segítséget nyújt a családoknak. Ha egy házaspárnak már van gyermeke, de további gyermekeket vállal, akkor igénybe tudja venni a támogatást.  

Mi a CSOK Plusz?

A CSOK Plusz egy legfeljebb 3 százalékos kamatozású, államilag támogatott hitel, amelynek kamatszintjét az állam a futamidő végéig garantálja.  Minimálisan igényelhető összege 2 millió forint, maximumát pedig a már meglévő és a jövőben vállalt gyermekek száma határozza meg.  

Mekkora lehet a kölcsön összege?

A CSOK Plusz kölcsön az összes gyermekszám alapján legfeljebb 15, 30 vagy 50 millió forintos összegben igényelhető. Újonnan vállalt gyermekek esetén a már meglévő gyermekek is számítanak a felvehető kölcsönösszeg nagyságánál. Tehát például egy kétgyermekes család egy újabb gyermek vállalásával igényelheti az 50 millió forintos CSOK Pluszt.

 1 vállalt/érkező gyermek 2 vállalt/érkező gyermek 3 vállalt/érkező gyermek 
0 meglévő gyermek15 millió forint kölcsön és egyéves moratórium a gyermek érkezése esetén 30 millió forint kölcsön, egyéves moratórium az első gyermek és 10 millió forint jóváírás a tőkerészből a második gyermek érkezése esetén 50 millió forint kölcsön, egyéves moratórium az első gyermek és 20 millió forint jóváírás a tőkerészből a további gyermekek érkezése esetén 
1 meglévő gyermek 30 millió forint kölcsön és egyéves moratórium a gyermek érkezése esetén 50 millió forint kölcsön, egyéves moratórium az első gyermek és 10 millió forint jóváírás a tőkerészből a második gyermek érkezése esetén 50 millió forint kölcsön, egyéves moratórium az első gyermek és 20 millió forint jóváírás a tőkerészből a további gyermekek érkezése esetén 
2 meglévő gyermek 50 millió forint kölcsön és egyéves moratórium a gyermek érkezése esetén 50 millió forint kölcsön, egyéves moratórium az első gyermek és 10 millió forint jóváírás a tőkerészből a második gyermek érkezése esetén 50 millió forint kölcsön, egyéves moratórium az első gyermek és 20 millió forint jóváírás a tőkerészből a további gyermekek érkezése esetén 
3 vagy több meglévő gyermek 50 millió forint kölcsön és egyéves moratórium a gyermek érkezése esetén 50 millió forint kölcsön, egyéves moratórium az első gyermek és 10 millió forint jóváírás a tőkerészből a második gyermek érkezése esetén 50 millió forint kölcsön, egyéves moratórium az első gyermek és 20 millió forint jóváírás a tőkerészből a további gyermekek érkezése esetén 

Ki igényelheti a CSOK Pluszt?  

Azok a házaspárok vehetik igénybe, akik újabb gyermek/gyermekek vállalását tervezik, és a házaspár hölgy tagja a 41. életévét még nem töltötte be.  2024. január 1-től azonban kétéves átmeneti időszak lépett életbe. Ezalatt bármilyen életkorban igényelhető a támogatás a pároknak, ha az édesanya igazolja a 12 hetes várandóságot.

Mire lehet fordítani a CSOK Pluszt?

A CSOK Pluszt az első közös otthon megszerzéséhez, a meglévőből értékesebb, komfortosabb otthonba költözéshez, vagy akár a meglévő otthon, akár a megvásárolt újabb lakóingatlan bővítéséhez egyaránt igénybe lehet venni.

Milyen kedvezmény jár a babák után?

Az első gyermek érkezésekor legfeljebb egy évig szünetel a kölcsön törlesztése, a második, és minden további baba után pedig 10-10 millió forinttal csökkenthető a kölcsön tőketartozása. Szintén segítség az igénybe vevőknek, hogy a kölcsön felvétele utáni első évben – ha még nem érkezik gyermek – csak a törlesztőrészlet kamatrészét kell megfizetniük, a tőkerészt nem.

Mi a gyermekvállalás határideje?  

Egy gyermek vállalása esetén 4 év, két gyermeknél 8 év, 3 gyermek vállalása esetén 10 év a határidő.  A születést igazoló okiratot 90 napon belül be kell mutatni a hitelintézet részére. Ha a házaspár a gyermekvállalást örökbefogadással kívánja teljesíteni, a gyermekvállalás teljesítésére vonatkozó határidő két évvel meghosszabbítható. A gyermekvállalást teljesítettnek kell tekinteni akkor is, ha a magzat a 12. várandóssági hét betöltését követően elhal vagy halva születik, vagy ha a házastársak egyike elhunyt. 

Lehet-e kombinálni a Falusi CSOK-kal és a Babaváróval?

A CSOK Plusz előnye, hogy a Falusi CSOK-kal együtt is igényelhető, így 5000 fő alatti kistelepüléseken korszerűsítésére és bővítésére is felhasználható. Az új konstrukció emellett kombinálható a Babaváró hitellel is, amennyiben a feleség az életkori követelményeknek megfelel. A Babaváró pedig önerőként is figyelembe vehető egy CSOK Plusszal vásárolt ingatlan esetén, akár teljesen kiváltva a szükséges összeget. A támogatásokhoz kapcsolt illetékmentességgel együtt pedig még stabilabb alappal kezdhető meg az otthonteremtés.  

Mekkora lehet a vásárolt ingatlan ára?

A CSOK Plusz hitelprogrammal a reálisnak mondható lakáscélok elérését szeretnék elősegíteni, így az első közös otthon megszerzése 80 millió forintos, a másik ingatlanba költözés vagy a bővítés 150 millió forintos összeghatárig támogatható.  

Az ingatlan hasznos alapterületének el kell érnie

  • egy gyermek esetén lakásnál a 40 négyzetmétert, családi háznál a 70 négyzetmétert,
  • két gyermek esetén lakásnál az 50 négyzetmétert, családi háznál a 80 négyzetmétert,
  • három vagy több gyermek esetén lakásnál a 60 négyzetmétert, családi háznál a 90 négyzetmétert.

Hol és mikor lehet igényelni a CSOK Pluszt?

A jogosultság megállapítását és mértékének meghatározását  

  • lakás vásárlása esetén az adásvételi szerződés megkötését követő 180 napon belül,  
  • bővítés esetén a használatbavételi engedély kiadását vagy a használatbavétel tudomásul vételét megelőzően,  
  • lakás egyszerű bejelentéshez kötött bővítése esetén a felépítés megtörténtét tanúsító hatósági bizonyítvány kiállítását megelőzően,  
  • lakás építése esetén a használatbavételi engedélyről szóló határozat vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági dokumentum
  • vagy az egyszerű bejelentéshez kötött lakóépület felépítésének megtörténtét igazoló hatósági bizonyítvány kiállítását (illetve bizonyos esetben az építési tevékenység befejezését) megelőzően lehet kérni a szabadon kiválasztott hitelintézettől.  

A hitelintézet a kölcsönkérelmet  

  • lakásvásárlás esetén a kölcsönkérelem benyújtása napját követő 30 napon belül,  
  • lakásépítés vagy bővítés esetén 60 napon belül bírálja el.  

A kölcsön folyósítása lakás vásárlása esetén a kölcsönszerződés megkötését követően, egy összegben történik, lakás építése vagy bővítése esetében a készültségi fokkal arányosan, utólagosan történik.

Mekkora jövedelem szükséges a CSOK Pluszhoz?

Bankonként eltérő lehet, hogy a CSOK Pluszhoz milyen jövedelmet várnak el az igénylőktől. A szabályok szerint az igénylőknek az aktuális évre vonatkozó minimálbérrel kell rendelkezniük nettóban, ez az összeg 2024-ben valamivel több mint 177 ezer forint. Az adósságfék-szabályok szerint 600 ezer forint nettó bevétel alatt a jövedelem 50 százaléka lehet maximum a törlesztő. Ez alapján a 30 milliós CSOK Plusz hitelhez minimum 290 ezer jövedelem kell, az 50 millióshoz pedig több mint 480 ezer forintos nettó jövedelmet kell felmutatni. A gyermeket vállaló házaspár jövedelmét együttesen nézik a bankok, és az adósságfék-szabálytól lehetnek szigorúbbak is.

Illetékkedvezmény is jár!  

A Falusi CSOK-kal és/vagy CSOK Plusszal vásárolt új vagy használt lakóingatlanok esetén a családok teljes egészében, azaz forgalmi értékhatár nélkül mentesülnek a 4%-os visszterhes vagyonátruházási illeték megfizetése alól. A Falusi CSOK-kal vagy CSOK Plusz-szal vásárolt ingatlanok esetén rögzíteni kell a CSOK-igénylés tényét az adásvételi szerződésben. Ezt követően ez alapján engedik el az illetéket.

Speciális kondíciók

Az első évben csak kamatot kell törleszteni, a kölcsön tőketörlesztését csak a folyósítás napját követő 13. hónaptól kell megkezdeni.

A hitelintézet az igénylőktől a kölcsön igénylésével és folyósításával összefüggésben legfeljebb az igényelt kölcsönösszeg 0,75 százalékának megfelelő, de a 300 000 forintot meg nem haladó díjat kérhet – ez nem tartalmazza az értékbecslés és a helyszíni szemle díját.

A kölcsön előtörlesztése esetén az érvényesített költségek mértéke nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 1%-át.

+1 tudnivaló

Fontos tudni, hogy a CSOK Plusz hitelre mindenki csak egy alkalommal jogosult, akkor is, ha az igénybe vett kölcsönt visszafizette. Ugyanakkor a korábbi CSOK vagy a CSOK hitel nem jelent akadályt, amennyiben a gyermekvállalás teljesült, vagy a hitelt visszafizették.