– Töretlen az érdeklődés a kormány Családvédelmi Akcióterve iránt, már 60 ezerhez közelít a támogatást igénylő családok száma – jelentette be a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Igénybe veszik a teljes összeget

Novák Katalin elmondta: a Családok Otthonteremtési Kedvezménye, ismertebb nevén a CSOK és a Babaváró támogatás mellett a Nagycsaládosok Autóvásárlási Programja a legnépszerűbb. A legutolsó összesítés szerint 14.155-en nyújtottak be kérelmet, ebből 7 ezret már elbírált a Magyar Államkincstár. Az államtitkár jelezte, hogy a kérelmeket teljesen papírmentesen, elektronikusan is be lehet nyújtani.

– Eddig 1,5 milliárd forintot kaptak a támogatáson keresztül a nagycsaládok, a folyósított összeg átlagosan 2,47 millió forint. Ez azt jelenti, hogy szinte mindenki a teljes összeget veszi igénybe – mondta.

A tervezetten felül is lesz pénz

Novák Katalin emlékeztetett a feltételekre is: 2019. július 1-től azok a párok, akik három gyermeket nevelnek, vagy már úton van a harmadik baba, 2,5 millió forint támogatást igényelhetnek, ha ez az összeg eléri a vételár felét, és legalább 7 üléses a kiválasztott gépjármű. 2022. december 31-ig van lehetőségük a családoknak a támogatást igényelni. Az idén 5, a következő évben 10 milliárd forintot különítettek el erre a célra, de a keret felülről nyitott.

– Ez azt jelenti, nem fordulhat elő, hogy forráshiány miatt nem kapja meg a család a támogatást –hangsúlyozta. – A fedezetet a kormány nyújtja, de a sikerhez az is hozzájárul, hogy nagyon jó az együttműködés a gépjármű-forgalmazókkal.Álom után valóság lett az új autó

Erről beszélt Gablini Gábor, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke is. Elmondta, hogy a nagycsaládok többsége 15, 20, 25 éves járművekkel kényszerül közlekedni. Ez a program viszont lehetővé tette, hogy azok is új autóba ülhessenek, akiknek erre más módon nem lett volna lehetőségük. Ezt igazolja a megvásárolt autók összetétele is: a csaknem 50 autómodell közül a 4,5-5,5 millió forintos gépjárművekre van a legnagyobb kereslet, ezt a 7 milliós kocsik követik.

– Megalakítottuk a Családbarát Márkakereskedés programot, amelyhez azok a kereskedések csatlakoztak, akik egyebek mellett gyorsított, egyablakos ügyintézést vezettek be – ismertette a szövetség elnöke

A legtöbb igénylés egyébként júliusban érkezett. Az államkincstárnál dolgozó ügyintézők ezeket már feldolgozták, így a következő időszakban gyorsan megérkeznek majd a határozatok.