A Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára közölte, világszerte gyorsul az idősek számának növekedése, Magyarországon például 1980-ban 1,5 millió 65 év feletti volt, 2022-ben pedig már kétmillió.

Kiemelte: nő a születéskor várható élettartam is, köszönhetően az orvostudomány fejlődésének és a szociális ellátásnak, de a kitolódott életkor "csak akkor lehet szép", ha aktívan tudják eltölteni az idősek.

Hangsúlyozta, ebből a szempontból kiemelt szerepe van a családnak, annak a közegnek, amelyben az idősek a legtovább tudnak kiteljesedni, fontosnak tudják érezni magukat.

Hozzátette: az egészséges életmóddal, aktivitással, a családdal tudják az idősek az életminőséget a legtovább fenntartani. Megjegyezte: nagyon fontos a család egészének testi-lelki egészsége, ezen a területen a jövőben szeretnének előrehaladást elérni.

Az államtitkár szerint a család mellett helyi szinten lehet a legtöbbet tenni az idősek aktivitása, jóléte érdekében; az önkormányzatok idősügyi feladatainak ellátását az Idősbarát Önkormányzat díjjal ismerik el.

Az idősek aktivitását célozza az országos gyaloglóidősklub-hálózat, amelynek keretében már 120 gyaloglóklub működik. A civil kezdeményezésként indult Alzheimer Cafékban pedig a hozzátartozók kapnak segítséget hasonló helyzetben lévőktől - sorolta.

Hornung Ágnes jelezte: a tervek szerint hamarosan életbe lép a demencia-akcióterv, amellyel hathatós segítséget nyújtanak a demenciában és Alzheimer-kórban szenvedőknek és családtagjaiknak.

Beneda Attila, a KIM családügyekért felelős helyettes államtitkára, az Idősek Tanácsa titkára a konferencia megnyitóján arról beszélt, az idősekre nem rászorulóként, hanem erőforrásként kell tekinteni, nagy szükség van "a kizökkent világban" tapasztalatukra, életbölcsességükre. Úgy véli, a geriátriának, az orvostudomány viszonylag új ágának nagy lesz a jelentősége a jövőben, ugyanis idősödő társadalomban élünk.