Van egy nap az évben, amikor lányok ezreinek pecsételődhet meg a sorsa. Titokzatos robotok, drónok a tudomány szolgálatában, látványos bányarobbantás, stadion- és hídépítés, űrkutatás, high-tech laboratóriumok, mobil applikációk, környezetbarát energiaforrások – április 28-án, a Lányok Napján 65 különböző programcsomagból válogathatnak a felső tagozatos és középiskolás lányok, hogy intenzív élményeket és kézzelfogható tapasztalatokat szerezzenek a pályaválasztásukhoz. Két év után végre újra személyesen!

Hogy kiknek szól ez a program? Minden felső tagozatos és középiskolás lánynak, aki még nem biztos benne, hol tanulna tovább, vagy nem látja maga előtt, milyen lenne az álommunkahelye. Azoknak, akik nyitottak rá, hogy egyetlen nap leforgása alatt elképesztő mennyiségű gyakorlati és elméleti tudást halmozzanak fel a jövőjükkel kapcsolatban. 

A Lányok Napján a résztvevők megnézhetik, hogy készülnek a legmenőbb Audi-modellek, vagy hogy hol tart most a 2023-as Atlétikai Világbajnokság helyszínének építése. Kipróbálhatják a 3D nyomtatást, programozhatnak és kódolhatnak, és a mobilhálózatokról is elképesztően hasznos tudást szerezhetnek. Megtapasztalhatják, mennyire hangos egy bányarobbantás, hogy mivel foglalkozik a nukleáris törvényszéki analitikus vagy hogy hogyan lehet egy fiatal magyar lányból menő űrkutató. 

Azt is megtudhatják, miért fontos a kiberbiztonság, hogy milyen titkokat rejt egy szerverszoba vagy hogy mitől izgalmas egy biotechnológiai laboratórium…  

A Lányok Napját útjára indító és szervező Nők a Tudományban Egyesület játékos, interaktív online #énjövőm workshoppal készül azoknak, akik személyesen egy helyszínre sem tudnak ellátogatni. 

A 2022-es Lányok Napja teljes programja erre a linkre kattintva érhető el. Az események regisztrációhoz kötöttek.