Magyarországon az elmúlt tíz évben ezer 15-59 éves férfira jutó születések száma 25-ről 31-re emelkedett. Az apák átlagos életkora gyermekük születésekor alig egy évvel nőtt, 34,3 évre. A 35 év alatti apukák aránya ötödével csökkent, miközben a 40 feletti édesapáké közel duplájára emelkedett. 2010-hez képest a középfokú végzettségű apák aránya növekedett – derül ki a kutatások eredményéből.

Kutatások alapján a férfiak önmaguktól, a nők pedig partnerüktől leginkább azt várják el, hogy a férfiak egyszerre biztosítsák az anyagiakat, és a mindennapokban aktívan résztvevő apák is legyenek. A hagyományos, anyagi biztonságot megteremtő apakép általános elfogadottsága megmaradt (94%), ugyanakkor a családcentrikus, résztvevő apai szerep támogatottsága is jelentős (65%).

Az apák otthon maradását, közvetlenül a gyermek születése után a többség, 67 százalék támogatja. Az apák egyre nagyobb része vállalkozna arra, hogy hosszabb időt töltsön otthon gyermekgondozással, az anyák viszont hagyományosabban gondolkodnak erről, 40 százalékuk nem tartja elképzelhetőnek, hogy ne az anya maradjon otthon a gyermekkel. Ugyanakkor az édesanyák több mint négyötöde leginkább az édesapára számíthat, ha segítségre van szüksége a gyermek gondozásában és nevelésében – derül ki a válaszokból.

(fotó: Shutterstock)