Miért kritikus ez az időszak?

– A tinédzserkor egy normatív (a normál életfolyamatokból adódó) krízisidőszak, ami több nehézséget is felvet – kezdi Nóra. – Ilyenkor zajlik a családról való leválás folyamata, a baráti és intim kapcsolatok erősödnek, a szülő-gyerek távolság viszont megnő. Ez teljesen természetes, hiszen az esetek többségében a serdülő inkább a barátaival, mintsem a szüleivel szeretné megosztani élete eseményeit, sőt ezekben az években különösen nagy szüksége van a saját kis titkaira, amikkel próbálgatja a határait. Gyakran előfordul, hogy ebben a folyamatban az anya-lánya kapcsolat konfliktusokkal terhelt lesz, így meglehet, hogy a kamasz már csak dacból sem akar segítséget kérni a szülőtől. Ezért szülőként különösen hangsúlyos a felelősségünk. Fontos ugyanis, hogy akármennyire kerget az őrületbe gyermekünk lázadó magatartása, maradjunk meg szeretetteljes, biztonságos bázisnak a számára, akihez bármikor, bármilyen problémával fordulhat.

Nőgyógyászhoz fordulni, amikor éppen szégyelli nőiségét?

– Ha a gyermek nőiségével/nemével kapcsolatos kérdéseit, félelmeit és érdeklődését inkább a barátaival beszéli át, hagyjuk, hogy így önállósodjon, és erősítse kortárs kapcsolatait. Ahhoz viszont ragaszkodjunk, hogy velünk is beszéljen a szexualitásról valamint az első nőgyógyászati vizsgálatról, ezekhez nyílt kommunikáció szükséges. A leválási időszak mellett ugyanis egy pszichoszexuális krízissel is küzd gyermekünk, ami azt jelenti: meg tudja-e élni a nőiességét vagy inkább szégyelli magát? Ehhez társuló szorongást okozhat az is, ha elégedetlen a serdülő testével.

Ha a szülő szorong, a gyerek is fog?

– A gyermek a szülőtől tanulja meg, hogy mi a biztonságos – folytatja Nóra. – Amennyiben mi szorongunk az orvosi vizsgálatoktól, gyermekünk tanulás révén elsajátíthatja ezt, és a félelem vele együtt nőhet az évek során. Ha viszont bizalomkeltő magatartással fordulunk felé és a vizsgálat alatt mellette vagyunk, az sokat segíthet abban, hogy az első élmény pozitívabb legyen. Az elsődleges kötődésű személy jelenléte ugyanis köztudottan szorongáscsökkentő hatású.

Az első szexuális élmények többnyire a „színfalak mögött játszódnak”. Az természetes, hogy tinilányunk a barátnőinek mesél a nagy szerelemről, mégis fontos, hogy ebben a kérdésben merjen felénk is nyitni. Az első nőgyógyászati vizsgálat legtöbb esetben az első szexuális élményhez kötődik, de a megelőzés szempontjából szintén fontos, hogy eloszlassa a kételyeket a fejekben. Nagyon sok serdülő nem részesült még teljeskörű felvilágosításban, és erre akár a nőgyógyászati vizsgálaton is sor kerülhet. Törekedjünk arra, hogy egy megbízható embertől halljon először az óvszer biztonságos használatáról és az egyéb védekezési eszközökről, hogy szót ejtsenek a nem kívánt terhességről és a nemi betegségekről is.

Készítsük fel lelkileg!

– Osszuk meg vele személyes tapasztalatainkat! Meséljük el, hogy nekünk milyen volt az első élményünk. Következő lépésként pedig találjuk meg a megfelelő szakembert. Fiatal, idős, nő vagy férfi legyen az orvos? A legideálisabb egy referenciaszemély (egy hiteles és megbízható ember): a szülő orvosa vagy egy bizalmasunk által ajánlott szakember, aki maga is érzékeny arra, hogy segítsen a páciens szorongásoldásában. Ilyenkor – lehetőségekhez mérten – sokat segíthet egy megnyugtató zene a háttérben, valamint az is, ha a doktor beszélteti a beteget, ezzel is törődést nyújtva számára ebben az idegen és kellemetlen helyzetben.

Ne felejtsük el, hogy a vizsgálat alatt is lehet beszélni a félelmekről, de ki is lehet lépni egy ilyen helyzetből, ha az már elviselhetetlenné válik. Bátorítsuk gyermekünket, hogy kedvesen, de határozottan utasítsa el a vizsgálatot, ha semmiképp sem áll készen rá.

Nagy baj lehet a halogatásból!

– Ha a szorongás elkerülő magatartást szül, és a vizsgálatra nem kerül sor, a tinédzser a saját egészségét veszélyeztetheti. Amikor semmi nem enyhít ezen a félelmen, érdemes szexuálpszichológushoz fordulni, aki feltárja a lelki okokat: egy traumát, amiről nem tud senki, egy negatív élményt egy korábbi orvosi vizsgálat során vagy szorongást a szexualitásával kapcsolatban? Ez az elakadás nemcsak erre a nőgyógyászati vizsgálatra fog kihatni, hanem a későbbiekben a társas- és szexuális kapcsolatok kialakításában is akadályozza gyermekünk boldogulását. A valódi probléma forrása a lélek mélyén keresendő, ezért ennek feltárása a legfontosabb.

(fotó: Shutterstock, privát)