A június 22-i Kormányinfón számos változtatást jelentett be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. 2024. január 1-jétől változnak a Babaváró hitel és a CSOK szabályai.

Babaváró kölcsön esetében a kormány ösztönözni szeretné, hogy minél korábbra kerüljön a nőknél a gyermekvállalás időpontja, ezért 2024. január 1-jétől azok a házaspárok vehetik fel, ahol a feleség 30 év alatti. Bevezetnek egy átmeneti időszakot is 2024. január 1-je és december 31. között, amikor még a 30-40 év közötti nők is jogosultak lehetnek a kölcsönre, várandósságuk igazolása esetén. A kölcsön összegét 10-ről 11 millió forintra növelik – tette hozzá.

Gulyás Gergely közölte azt is: a CSOK falun érvényes szabályait megtartják, és 2024. január 1-jétől kb. 50 százalékkal megemelik. Ugyanakkor a városokban a jövő januártól nem lehet majd igénybe venni a CSOK-ot, a kormány a családpolitikáért felelős Kulturális és Innovációs Minisztériumot bízta meg azzal, hogy dolgozzon ki új támogatási rendszert az 5000 főnél nagyobb településekre.

Ezt azzal indokolta, hogy az infláció mértékét jóval meghaladó ingatlanár-emelkedés volt különösen a nagyvárosokban és Budapesten, ezért az elmúlt időszakban a nagyobb városokban a CSOK-igénylések száma jelentős mértékben visszaesett. Hozzátette: a CSOK ma leginkább a kisebb településeken működik, ahol ennek felvétele és az önrész elegendő az ingatlan vásárlásához, azonban a nagyvárosokban, a megyei jogú városokban és Budapesten a CSOK és az önrész mellé fel kellett venni piaci kamatozású bankkölcsönt is. Miután a bankhitelezés "gyakorlatilag leállt", mert ilyen kamatok mellett kevesen vesznek fel kölcsönt, ezért a CSOK igénylések száma is jelentős mértékben csökkent.

Hozzátette, a Falusi CSOK-ot továbbra is igénybe lehet venni új családi ház vásárlására vagy építésére, illetve használt lakás vásárlására és egyidejű korszerűsítésére, bővítésére, továbbá meglévő lakás korszerűsítésére, bővítésére, valamint megmarad az áfakedvezmény (adóvisszatérítési támogatás) lehetősége is. A keretösszegek emelkednek jövőre:

Új családi ház építése vagy vásárlása esetén a jelenlegi:

•           1 gyermek esetén 600 ezer forint,

•           2 gyermek esetén 2,6 millió forint,

•           3 gyermek esetén 10 millió forint a támogatás.

Használt lakás vásárlása és egyidejű bővítése, korszerűsítése esetén:

•           1 gyermek esetén a jelenlegi 600 ezer forintról 1 millió forintra,

•           2 gyermek esetén 2,6 millió forintról 4 millió forintra,

•           3 gyermek esetén 10 millió forintról 15 millió forintra emelkedik a támogatás.

A meglévő lakás bővítése, korszerűsítése esetén:

•           1 gyermek esetén a jelenlegi 300 ezer forintról 500 ezer forintra,

•           2 gyermek esetén 1,3 millió forintról 2 millió forintra,

•           3 gyermek esetén 5 millió forintról 7,5 millió forintra emelkedik a támogatás.

A Magyar Közlönyben megjelent részletes rendelkezések szerint a preferált kistelepülések mellett a nagyobb városokban is megmarad az otthonteremtési kedvezmény. Ennek feltétele, hogy a település külterületén legyen az ingatlan, amit tanya vagy birtokközpont megnevezéssel jegyeztek be az ingatlan-nyilvántartásban. Elvárás, hogy lakóépület is épüljön az ingatlan területén. 

2023 végéig mind a Babaváró támogatás, mind a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) a jelenlegi változatlan feltételekkel igényelhető. Az úgynevezett városi CSOK helyett új támogatást dolgoz ki a kormány.