A magyar fiatalok túlnyomó többsége folyamatos fogyasztó, sokan úgy isszák az energiaitalt, mint az üdítőt, ráadásul mind gyakrabban alkohol kíséretében, ami akár életveszélyes is lehet. A Magyar Kardiológusok Társasága éppen ezért óvatosságra int fogyasztásukkal kapcsolatban.

Megdöbbentő adatok

A kamaszok különösen veszélyeztetett fogyasztók, mert sokan alkohollal, vagy intenzív testmozgással összekötve isszák az energiaitalt.

Minden ötödik 10-14 éves gyerek energiaitalt „reggelizik” Magyarországon – ez derül ki az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet egy korábbi felméréséből. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság által megrendelt, 16 országra kiterjedő vizsgálata szerint a magyar kamaszok 78 (!) százaléka fogyaszt energiaitalt, közülük 13 százalékuk úgynevezett „nagyivó”. A kamaszok különösen veszélyeztetett fogyasztók, mert sokan alkohollal, vagy intenzív testmozgással összekötve isszák az energiaitalt, ami – a kiszáradás veszélye miatt - növeli a rosszullét kockázatát.

Egy friss nemzetközi kutatás pedig arra az eredményre jutott, hogy az energiaitalok állnak sok esetben az egészséges fiatal felnőttek hirtelen szívhalálának a hátterében, súlyosbíthatják ugyanis a rejtett szívbetegségeket. Az energiaitalok esetében a legnagyobb veszélyt a nagy cukor- és koffeintartalom jelenti, amelyek ritmuszavarok kialakulásához vezethetnek azoknál, akik rendszeresen fogyasztják ezeket, vagy érzékenyek rájuk. Amerikában egyetlen év alatt a 5448 koffeintúladagolásos eset 46 százaléka 19 év alattiakkal történt.

volt, aki 2,5 liter (!) energiaitalt is megivott egy nap alatt.

Magyarországon 2011. november 1. óta 422 hivatalos bejelentés érkezett a Nemzeti Népegészségügyi Központba (korábban ÁNTSZ). A statisztikák szerint volt, aki 2,5 liter (!) energiaitalt is megivott egy nap alatt. Az országos mentőszolgálat, az orvosi ügyeletet, a gyermekorvosok, háziorvosok, a védőnők, valamint az általános és középiskolák jelzései alapján a rosszullétek 25 százaléka lányokat, 75 százaléka fiúkat érintett. A beérkező adatok alapján a fogyasztással összefüggő túladagolás feltehetően két esetben okozott maradandó egészségkárosodást - tájékoztatta a Magyar Kardiológusok Társaságát a friss adatokról dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos, hozzátéve, hogy az esetek 23 százalékában alkohollal együtt fogyasztották az energiaitalt.

A rosszullét miatti bejelentések aránya életkor szerint: 3 százalékuk csupán 8-10 éves volt! 8 százalékuk a 11-12 évesek közül került ki, további 21,5 százalékuk a 13-14 éves korosztályba tartozott, míg 26 százalékuk 15-16 éves volt.

Vezető tünetek: tachycardia (szívritmuszavar), mellkasi fájdalom, szédülés, magas vérnyomás, émelygés, hányinger, remegés.

Mi az energiaital?

Bár nincs egyértelmű meghatározása az energiaitalnak, általában azt a nem alkoholos italt értjük rajta, amely koffeint, taurint (aminosavat) és vitaminokat tartalmaz, számos más összetevő (pl. guarana) mellett. Története Japánban indult az 1960-as években, és egyre népszerűbbé vált. Európában az 1980-as és 90-es évek során, valószínűleg a rave kultúra kialakulása és virágzása során jutott el.

Milyen kockázatokkal jár az energiaital-fogyasztás?

1. Koffein túladagolással, ami számos tünethez vezethet, beleértve a szívdobogást, magas vérnyomást, hányingert és hányást, görcsöket és egyes esetekben akár halált is,

2. 2-es típusú cukorbetegséggel, mivel a magas koffein-fogyasztás csökkenti az inzulinérzékenységet,

3. várandósok között késői vetéléssel, alacsony születési súllyal, halvaszüléssel,

4. gyermekek és serdülők esetében negatív hatásokkal az idegrendszer, a szív- és érrendszer tekintetében,

5. illetve függőség kialakulásával.

Itthon összességében egy évben 44 millió liter energiaital fogy.


(kép: shutterstock)