Az Országos Erdészeti Egyesület szeptemberben hirdetett családi rendezvényt, a IV. Erdővarázs Családi Napon 10 ezer érdeklődő vett részt. Ott a fával borított területek növelése, a fásítás, a fenntartható erdőgazdálkodás fontosságára is felhívták a figyelmet.

A rendezvényen meghirdették a gyerekeknek szóló Tenyérvarázs elnevezésű projektet is. A gyerekek tenyérlenyomatukat helyezhették el egy erre a célra felállított felületen, hogy később az Országos Erdészeti Egyesülettel közösen ültethessenek fákat. A játékban 1014 tenyérlenyomat gyűlt össze.

A közlemény szerint az első 50 fa elültetése kedden történt meg Budapesten, a II. kerületi Szépvölgyben, az Árpád-kilátótól északra eső területen.

A projekt keretében őshonos fafajokat, molyhos tölgyet és házi berkenyét ültetnek, amellyel a spontán megjelenő kőrisekkel és juharokkal együtt egy sok fafajból álló, többkorú erdő létrehozásához szeretnének hozzájárulni, ami remélhetőleg jobban meg tud küzdeni a klímaváltozás kihívásaival - olvasható a közleményben.

"Őshonos fafajokat, molyhos tölgyet és házi berkenyét ültetünk, mind az 1014 fa ide kerül majd” – mondta Elmer Tamás, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára. Az ültetés helyszíne egy úgynevezett elegyes feketefenyves, amelynek egyes telepített részei száz évnél is régebbiek. A területen a Pilisi Parkerdő Zrt. több mint húsz éve kezdte meg a tölgyfélék és a ritka elegyfajok, például a berkenyék segítését, egy az 1990-es évek közepén történt nagyobb fenyőpusztulást követően. „A spontán megjelenő kőrisekkel és juharokkal együtt egy sok fafajból álló, többkorú erdő létrehozásához szeretnénk hozzájárulni, ami remélhetőleg jobban meg tud küzdeni a klímaváltozás kihívásaival” – mondta Elmer Tamás. Hozzátette, mind a molyhos tölgy, mind a házi berkenye őshonos, mindkettő volt már az év fája.


(Fotó: Országos Erdészeti Egyesület/Shutterstock)