Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Érzékeny színház programjában az intézmények az eddigieknél nagyságrendekkel több olyan előadást tarthatnak, ahol a siketeket és nagyothallókat jeltolmácsok, a vakokat és gyengén látókat pedig audió narrátorok segítik.

Kásler Miklós hozzátette: a kormányzatnak az a célja, hogy a fogyatékkal élők részére is átadja a kultúra nyújtotta kincseket. Ennek érdekében indították útjára a programot, amelyre eddig már 24 intézmény nyújtotta be a pályázatát és 12 kérelmet már el is bíráltak - mondta a miniszter.

Tapolczai Gergely a Fidesz országgyűlési képviselője, aki maga is hallássérült közölte, hogy a korábbi évi 6-11,5 millió forintról 100 millió forintra nő a pályázható összeg. Ez azt jelenti, hogy amíg korábban maximum 500 ezer forintra pályázhattak az intézmények, az idén már 5 millió forintot is felhasználhatnak a fogyatékkal élők színházlátogatásának segítésére. A forrás lehetővé teszi a jeltolmácsok, illetve az audió narrátorok továbbképzését, szakmai programok szervezését is.


(Fotó: Shutterstock)